Áder János újabb magyar Nobel-díjat vár, azt is elmondta, mikor

2023. november 06. 10:54

Áder János szerint Krausz Ferenc újabb Nobel-díjat kaphat kutatómunkájáért, miközben a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnökeként arra is felhívta a figyelmet a Business IT konferencián, hogy túl kevés szó esik az IT-szektor környezetszennyezéséről.

2023. november 06. 10:54
ÁDER János; WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Klein Ron

„Elgondolkoztam azon, nem volt-e túlságosan bátor döntés ide jönni. Én egy másik világot képviselek” – árulta el Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Business IT konferencián elhangzott vitaindító beszédében. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntarthatóság nem szerepel a Magyar Zene Házában rendezett esemény programjában,

ő viszont mindenkit szeretne meggyőzni arról, hogy beszéljenek róla, hiszen az IT-szektor két és félszer környezetszennyezőbb, mint például a légiipar.

Áder János rámutatott, egy öt évvel ezelőtti kutatásban a digitalizáció fontossága kapcsán nem volt benne a vállalatok top 10 érvében a fenntarthatóság, és a kuratóriumi elnök arról tart, ma sem lenne ott.

A korábbi köztársasági elnök hangsúlyozta, a drámai mértékben növekvő népességhez képest is kétszeres a víz-, háromszoros az energiafogyasztás bővülése, míg az anyagfelhasználás négyszeresére emelkedett, ezzel pedig óhatatlanul nő a szennyezés. Szerinte kevesebbet beszélünk a szennyezés kapcsán az IT-szektorról, pedig az energiafelhasználás 10 százaléka hozzá köthető.

Egyetlen memóriachip gyártása több energiába kerül, mint egy laptop három éven keresztüli használata, egy telefon előállításához pedig 910 liter vízre van szükség.

„Minden eszköznek van környezeti lábnyoma” – jelentette ki Áder János, kiemelve, hogy 2021-ben az e-hulladék mennyisége 57 millió tonna volt a bolygón, és ennek csupán 17 százalékát hasznosítottuk újra. Megjegyezte, a digitalizáció erősödésével, a technológia fejlődésével egyre több gépre, új hálózatokra lesz szükség, a gyártáshoz és üzemeltetéshez pedig rengeteg energia kell. Szerinte célként kell megnevezni az energiahatékonyság és az újrahasznosítás növelését, az anyagfelhasználás hatékonyabbá tételét, illetve a vízfogyasztás csökkenését.

Áder János felidézte a Nobel-díjas Krausz Ferenc Mandinernek adott interjúját, amelyben többek között arról beszélt, hogy a Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központra szeretné fordítani kutatási idejét. Ennek célja, hogy a vérplazma molekuláris összetételében bekövetkező legapróbb változásokat a legmodernebb ultrarövid impulzusú lézertechnológiával vizsgálják.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha ezek a kutatások sikerrel járnak, meggyőződésem, hogy Krausz Ferenc még egy Nobel-díjat vehet át

– jelentette ki Áder János.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2023. november 07. 19:46
Ebből a köcsögből is az volt a hasznunk, hogy eltakarodott!!!!! Bólogató haszontalan János!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!