Valóban befejeztük 1956 forradalmát 1989-ben, ahogy azt Orbán Viktor állítja?

2023. október 26. 20:43

1956 befejezetlen forradalom.

2023. október 26. 20:43
null
Lehoczki Noémi
Lehoczki Noémi
Mérce

„2018-ban jelent meg a Mércén magyar fordításban Tamás Gáspár Miklós esszéje 1956-ról, amelyben TGM, látszólag provokatívan, »szocialista forradalomnak« nevezi 1956-ot. Pedig ez a provokatívnak tetsző állítás nem Tamás Gáspár Miklós képzeletében született, hanem a munkástanácsok számtalan dokumentumában is szerepel. Ahogy például a Borsod megyei munkástanács megfogalmazta október 29-én:

»Követeljük egy igazán demokratikus, független, önálló, szabad és szocialista Magyarországért küzdő, új, ideiglenes kormány megalakítását az összes Rákosi-rendszert kiszolgált miniszterek mellőzésével!«

Mást értettek szocializmuson mint a rákosista-sztálinista vagy később a kádári bürokrácia? De hiszen maga Karl Marx is mást értett szocializmuson, aki szerint »a munkásosztály emancipációját magának a munkásosztálynak kell véghez vinnie«. Ennek elvét adta föl a baloldal a társadalmi forradalmat elodázó népi demokráciával, a sztálinizmussal és a kapitalizmussal kiegyező szociáldemokráciával. De amint arra Orbán Viktor is utalt beszédjében, ez a baloldal mára halott, vagy ahogy az MSZP kapcsán fogalmazott »mikroszkopikus méretű«. A romjain építhetnénk valami újat, a gyökereinkhez, a munkásosztályhoz visszatérve, már ha nem zombipártokba próbálunk életet lehelni, ahogy azt a mégoly szimpatikus Karácsony Gergely és szövetségesei teszik.

1956-ban a dolgozók kirúgták a főnököket, és amíg tehették, ők döntöttek a saját sorsukról és az ország sorsáról. Ez volt a forradalom.

Ezért a forradalomért vívták a szabadságharcot, nem patyomkin-demokráciáért és üres nacionalizmusért.

1956 befejezetlen forradalom.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Photo by Attila KISBENEDEK / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jostothu
2023. október 27. 22:37
Lássuk be: ez nem megy neked. Keress valami kétkezi munkát, azt hátha meg tudod csinálni. Egy debil hogy tudna moralizálni.
Chardonnay99
2023. október 27. 16:44
Bolsevik logika: Ha már eltüntetni nem tudjuk, akkor kisajátítjuk.
nemecsekerno_007
2023. október 27. 15:24
Fúúú baszd meg. Amikor a neomarxista beszél ‘56-ról.
templar62
2023. október 27. 12:50
Idegen megszállók ma is vannak Európában Nemcsak egy .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!