Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Szijjártó: Az amerikai elnökválasztásnak és az európai parlamenti választásoknak komoly jelentősége van a háború alakulása szempontjából

2023. október 02. 20:26

A külügyminiszter szerint egy patrióta fordulat pozitív változást hozhat a jelenlegi helyzetbe.

2023. október 02. 20:26

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfőn a Győri Szent Mór Bencés Perjelség pódiumbeszélgetésén arról beszélt, hogy egy patrióta fordulat az EP-választásokon változást hozhat az ukrajnai háborúban is. Szerinte enélkül a változás nélkül az EU-ban nem fog változni az álláspont, mert akkor el kellene ismerni az eddigi hibákat.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy mi, magyarok a keresztény hit miatt tudtunk megmaradni az évszázadok alatt annak, akik most vagyunk.

„Érdemes csak végiggondolni, hányfajta hódoltságban és hányfajta megszállás alatt éltünk, s hányfajta hosszú, évtizedes-évszázados hódoltságból vagy megszállásból jöttünk ki úgy, hogy erősebbek voltunk a végén, mint voltunk az elején” – mondta.

Arról is beszélt, hogy Magyarország a keleti és a nyugati beruházók fontos találkozási pontjává vált a keleti nyitás stratégiájának eredményeként, és hazánk ezáltal nélkülözhetetlen szereplővé vált.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban ismét elmondta, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, és kiemelte, már egyre több ország osztja ezt az álláspontot a világon, egyrészt mert képmutatónak gondolják az európai viselkedést, a konfliktus tüzelését, másrészt a negatív kihatások, például a magas infláció miatt.

„Ahelyett, hogy ezt a háborút fogtuk volna, aztán izoláltuk volna itt, Európában, globalizáltuk. Egyelőre még csak a hatások globálisak, most már azért kell imádkozni, hogy maga a háború fizikailag ne legyen globális”

 – jelentette ki.

Szerinte a globális változás két felhajtóerőből származhat, az amerikai elnökválasztásból és az európai parlamenti választásokból, ha sikerülne patrióta fordulatot elérni. Inspirálónak minősítette a szlovákiai választás eredményét, és hangsúlyozta, hogy a kormány örül a Robert Fico vezette erő győzelmének, amely bár szocialista párt, hasonló álláspontot képvisel számos meghatározó kérdésben, például a migráció, a gender és a háború terén.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2023. október 03. 10:43
Magyarországnak égető szüksége lenne megfelelő minőségű külpolitikára, diplomáciára. A jelenlegi trollkurzus alkalmatlan a magyar érdek képviseletére.
koronaszepe
2023. október 03. 10:41
Bullshit...
Kozmosz
2023. október 02. 22:21
Puff, Fuckitlosz megint lelőtte a csillárt.
Menhetten
2023. október 02. 21:35
Engem a vakcinagyár, és a lélegeztetőgép biznisz eredményei érdekelnének! Köhögj nyugodtan, korruptcsávó..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!