Részben beismerte tettét a rendőrgyilkos

2023. október 10. 10:20

Sz. Szilárd késsel sebesített halálra egy járőrt januárban. A kóros elmeállapotú férfi vallomást tett a bíróságon.

2023. október 10. 10:20
Baranya Róbert
Baranya Róbert

 

Kedden reggel az előkészítő üléssel megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken Sz. Szilárd büntetőpere, aki januárban oltotta ki egy intézkedő rendőr életét.

Ismert, január 12-én este egy újbudai társasház lakói hívták a rendőrséget egy ott lakó férfi miatt, aki egy idegen lakásba akart bejutni. A férfi vallomása szerint zajt hallott a felette lévő lakásból, így azt gondolta, hogy szomszédja bajban lehet, ezért dörömbölni kezdett az ajtón. A szomszéd nem nyitott ajtót, ezért a vádlott a nagyméretű betonbontó kalapácsával több ütéssel betörte az ajtó zárszerkezetét. Az elkövető bement a szomszédja lakásába és közölte, hogy majd megcsináltatja az ajtót, ezután távozott.

A kiérkező rendőrök elő akarták állítani a férfit, aki azonban ekkor nekik támadt, visszaszerezte a tőle elvett 17 centiméter pengehosszúságú kést és

halálosan megsebesítette az egyik járőrt, Baumann Péter rendőr főtörzsőrmestert. 

Sz. Szilárd elmenekült a helyszínről és a rendőröknek csak úgy sikerült végül ártalmatlanná tenniük, hogy egy villamosmegállóban lábon lőtték.

A férfi elmeállapota már az elejétől kezdve kérdéseket vetett fel, ezért az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) vitték megfigyelésre, majd a bíróság elrendelte az előzetes kényszergyógykezelését, ami már azt vetítette előre, hogy az elkövető nem beszámítható.

Az ügyészség júliusban emelt vádat a férfi ellen, több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt,

ám a vádlott kóros elmeállapotára tekintettel a férfi kényszergyógykezelésének elrendelését indítványozta a vádiratban.

Az előkészítő ülésen – amelyen megjelentek a rendőri akcióban szintén megsérült rendőrök is – az ügyész a vádirat ismertetése kapcsán elmondta, hogy a vádlott kóros elmeállapotú, paranoid pszichózisban szenved, a gyilkosság előtt pedig több konfliktusba is keveredett. Az ügyész elismételte a történteket, valamint ismertette a rendőrök sérüléseit.

A vádlott – aki teljesen összeszedettnek tűnt – a bíró kérdésére 

részben beismerte a tettét, így azt, hogy valóba megszúrta a sértetteket.

Közölte azt is, hogy vallomást tesz, így az előkészítő ülés után a bíróság rögtön meg is kezdte az ügy tárgyalását.

A vallomásban Sz. Szilérd elmondta, hogy a társasházba kihívott rendőrök közölték, hogy előállítják, és meg akartak bilincselni. Egy szekrényhez állították, és úgy érezte, hogy az egyik rendőr meg akarja ütni, de ő elhajolt. Ekkor elkezdett futni, a lépcsőház felé, ahol Baumann Péterrel dulakodna kezdtek. Leestek a földre, látta, hogy a kés a földön hevert, 

védekezésképpen maga elé tartotta, de nem tett direkt szúró mozdulatot. 

A harmadik rendőr végül kicsavarta a kezéből a kést, ekkor elkezdett menekülni. A rendőrök követték az utcára, majd egy villamosmegállóban utolérték, majd figyelmeztetés nélkül lábon lőtték. Mindezt úgy, hogy nála nem volt semmilyen fegyver. 

Sz Szilárd elmondta, hogy abban az időben rendszeresen szedett amfetamint és valóban paranoiában szenvedett. Azt érezte, hogy megfigyelik. Ugyanakkor a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően teljesen „megváltozott a világnézete.”

A bíró kérdésére elmondta, hogy az idős hölgy, akinek a társasházban a segítségére sietett, nem válaszolt, ezért törte be a lakás ajtaját bontókalapáccsal. Közölte, hogy ő is hívta ki először a rendőröket. Az ügyész kérdésére elmondta, hogy paranoiája miatt hívta névtelenül a rendőröket, de mivel betörte az ajtót, úgy vélte, ki kellett hívni a hatóságot. Védője kérdésére még azt mondta, hogy sajnálja a történteket. 

A per a két sérült rendőr meghallgatásával folytatódik decemberben. 

Nyitókép: Sz. Szilárd a tárgyaláson (Fotó: Ficsor Márton/Mandiner)

 

 

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ghelmddfd
2023. október 10. 11:08
paranoiája miatt hívta névtelenül a rendőröket, ----------------- 1. Miatt, nem miatt, ezt dúrgerni, fingrizmus,libernyákizmus, nem név, hanem nama, nem talan, hanem losza, vagy vésza, nem rendőrár, hanem libernyáksmasszer! 2. Libernyáksmasszerk, stak nem rakjátok? Jah, nem, nem ám! Újabb hullazsák? Aha, aha, kérik, kérik.
ghelmddfd
2023. október 10. 11:06
a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően teljesen „megváltozott a világnézete.” -------------------------------------- 1. Nem szer, ezt dúrgerni, nem kezel, rakel, de egal itt, nem hat-het, dúrgerni. Nem teljesen, nem duljasan, nem világ, stak a kretény-libernyáknak van az, hanem a magyarnak erda, árda, rakumány, vagy ha bolja, úgy Licht. A nézet ide bullshit. 2. Muhaha! Stak olyan nagy szopás, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, és Kirgen öröka, ahogy a magyar ethosz a bolonda dühor, genetikailag is. Muahaha! Libernyák valóságtagadás! Ez ám a nem nenna(semmi), és hogyha Kirgen nem genetikai és fiziológiai volna. Ajaja, ezek az értelmetlenségi fingárok betegek, de sebaj, van itt majd dubb hullazsák, attól, hogy a rejalitást tagadják! Muhaha! Ezek ezt totál hiszik! Ez ám a gőg! Fingrista gőg! Hahaha, muhahah, az elembetegek makognak másnak hogy azok. Ez durva!
ghelmddfd
2023. október 10. 10:59
vádlott kóros elmeállapotára tekintettel a férfi kényszergyógykezelésének elrendelését i ------------------------ 1. Nem vád, dúrgerni, ezt az egész libernyák szart. Elme hang nem van, nem tekint, hanem boljok magyarul, kényszer hangot nem rakem, dúrong, s szer-sor hangokat dúrgerni, a kényt rakem, nem kezel, hanem rakel, nem rendel, hanem rengyni. 2. Dehát az irracionális illegitim bírnyákság nem rengya, hisz irracionális és illegitim, hisz a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv és irracionális. 3. Szopás, szopás, hogy az egész bullshit libernyák law, vagyis habubsd, jog, de a jog az iga, nem egyéb ahogy Micimackó, nem rejalitás, stak annyi ahogy Micimackó, és ezt a micimackó fingrizmust erővel tartják, rekkik fenn, de nem rejális. A rejális az, hogy Baumann Peti meredta mondjuk, ez rejális, és attól meredta, merevedett, hogy az egész fingrizmus, libcsi habubsd nem dubb ahogy Micimackó.
ghelmddfd
2023. október 10. 10:54
paranoid pszichózisban szenved, ------------------- Dehát úgy Baumann Petike és a libernyáksmaszerek ott se voltak! Nagyon is keverik azek a libernyáksmasszerek a szezont a fazonnal, hisz ha úgy, úgy odahallucináltaja őket, vagyis úgy ott se voltak. Sajnos az van, hogy az egész nem van, stak judi izé, libernyák izé az árjáknak anta(gegen), és tenni kell, hogy így vagy úgy az ilyen libernyák izéket dúrgerjük. Sajna ez nem úgy van ahogy ezt a libernyáksmasszerek makogják, hisz más így arra megy, hogy öljön, hogy a zsidó, libernyák, fingrista izét dúrgerja. Dehát szopás, hogy ők totál betegek, a rejalitást nem ismerik, nem akceptálják, mondjuk a magyar ethoszt, a magyar nyelvet, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, de a magyar ethoszt dúrgerik. A rejalitás tagadásjának ranakeredvája, eredményje a hullazsák, ahogy már oly sokhol ilyen volt. Baumann Petit odahallucinántaja, hisz ott se volt, ergo libernyáksmasszert regelta ölni, meredejteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!