Orbán haverkodása Putyinnal nem csak szégyen, de veszélyezteti Európa biztonságát is

2023. október 25. 17:02

Aggasztó, ahogy az EU tétlenül nézi, ahogy Orbán Viktor hosszú évek óta Putyin trójai falovaként gátolja a hatékony és egységes európai fellépést.

2023. október 25. 17:02
Cseh Katalin
Cseh Katalin
Facebook

„A Pekingben készült friss fotó Orbán Viktorról és Vlagyimir Putyinról sokkal többről szól, mint amit Orbán Viktor szűkszavúan kommunikált róla. A kép jobboldalán a Nemzetközi Büntetőbíróság által háborús bűnök miatt körözött orosz elnök mosolyogva ráz kezet egy Európai Uniós és NATO-tagállam Magyarország miniszterelnökével.

Ezen a pekingi rendezvényen pedig Vlagyimir Putyin mellett a tálib vezetés is képviseltette magát, egyértelművé téve, hogy milyen értékrendű összejövetelről is volt szó – ehhez a táborhoz csatlakozott Orbán Viktor. Ez pedig nem csak szégyen, de aggasztó  is – hiszen az Európai Tanács tagja, és olyan tárgyalóasztaloknál ül, ahol kulcsfontosságú külpolitikai döntésekbe van beleszólása. 

És aggasztó, ahogy az EU tétlenül nézi, ahogy Orbán Viktor hosszú évek óta Putyin trójai falovaként gátolja a hatékony és egységes európai fellépést. Ezzel teret adva az orbánizmusnak, amelyet világszerte másolnak már a jobboldali populisták, mint a demokrácia leépítésének útmutatóját. 

De még mielőtt bárki is egy erős, befolyásos és szuverén vezetőként gondolna ezek alapján Orbán Viktorra – az nézze meg a Pekingben készült felvételeket. Ahogy Orbán Viktor meghajol Szergej Lavrov orosz külügyminiszter előtt, és ahogy zavarodottan matat az asztalon, miközben Putyin elnök beszél. Orbán Viktor egy-az-egyben átvette a Kreml narratíváját, amikor »katonai műveletként« beszélt az ukrajnai háborúról. 

Ez a találkozó, ez a kézfogás ráadásul alig néhány nappal október 23-a, a szovjet elnyomás elleni 1956-os forradalomról való megemlékezés előtt történt, úgy, hogy a putyini Oroszországban erre a szabadságharcra nem mellesleg »fasiszta felkelésként« utalnak a tankönyvekben. Magán a 23-i megemlékezésen pedig Orbán Viktor az EU ellen uszított, ismét, és cinikus módon Brüsszelt a szovjet éra kortárs paródiájának nevezte, a jogállami eljárást az akkori Magyarországgal szembeni pártmegrováshoz hasonlította.

Orbán Viktor közben nyíltan zsarol a vétójogával, – most épp a költségvetés elfogadásával –, amelyet arra használ, hogy hol a saját korrupt rendszerét tartsa fenn, hol a Vlagyimir Putyin felé irányuló szankciókat gyengítse, vagy akadályozza. Ez a zsarolás törvénytelen, sérti a jóhiszemű és kölcsönös együttműködés elvét – a Bizottságnak pedig tudnia kell, hogy a zsarolók mindig visszajönnek, hogy többet kérjenek.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2023. október 27. 12:25
Cseh Katalin és férje, nemzetbiztonsági kockázat. Eszerint is kell bánni velük.
hunok99
2023. október 27. 09:28
Te indorito dulledt szemu arulo lotyo......kuss vissza oda, ahol kipottyantottak!!! Te ostoba buta ribanc, szarj a markodba!!!
Obsitos Technikus
2023. október 26. 21:57
És a maga férje Bergné?
Türelem
2023. október 26. 20:31
Egy gyökértelen bűnöző ügynök beszél erről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!