Magyar parancsnok került az EUFOR élére

2023. október 03. 09:34

Sticz László vezérőrnagy 2024 januárjától egy éven keresztül irányítja majd az EU bosznia-hercegovinai műveletét.

2023. október 03. 09:34

Sticz László vezérőrnagy személyében 2024 januárjától egy éven keresztül magyar tábornok irányítja az Európai Unió bosznia-hercegovinai műveletét, az EUFOR ALTHEA missziót – idézte a honvédelmi miniszter tájékoztatását az MTI.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta:

 a magyar kormány egyik prioritása a Nyugat-Balkáni régió stabilitásának megőrzése, 

hiszen a térség országai fontos szerepet játszanak az illegális migrációs hullámok féken tartásában. Magyarország évtizedek óta részt vesz a regionális nemzetközi katonai missziókban, amelyek között az egyik legfontosabb az Európai Unió EUFOR ALTHEA művelete Bosznia-Hercegovinában.

Több alkalommal tölthettek már be magyar katonák vezető pozíciót

A miniszter aláhúzta: a magyar katonák katonaszakmai és szövetségesi szerepvállalásának egyik legnagyobb elismerése, hogy számos alkalommal tölthettek már be vezető pozíciót a térség misszióiban. Sticz László vezérőrnagy kinevezését az EU Katonai Tanácsa és Hubert Cottereau altábornagy, a NATO műveleti parancsnokságának törzsfőnök-helyettese, egyben az ALTHEA művelet EU műveleti parancsnoka is támogatta – emelte ki a tárcavezető.

A Magyar Honvédség 2024-től az EUFOR ALTHEA parancsnoki és egyes kulcsbeosztásai, valamint az eddig is biztosított erők mellett további erőkkel is hozzájárul a művelethez, a többi között helikopteres légiszállítási és légi kiürítési képességgel, úgynevezett „ROLE-1” (műveleti területen katonaorvosok által biztosított) egészségügyi ellátási szint képességgel, tűzszerész csoporttal, robbanóanyag kereső kutyás képességgel, és katonai rendész csoporttal – részletezte Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Sticz László vezérőrnagy jelenleg a Magyar Honvédség Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság parancsnoka. Eddigi pályafutása során szolgált már a Nyugat-Balkáni Hadszíntéren, valamint a NATO Szövetséges Erők Európai Főparancsnokságán is, így hazai és külföldi beosztásai ellátása során átfogó tapasztalatokat szerzett a haderőfejlesztés és -tervezés területein.

(MTI)

***

Nyitókép korábbi felvétel. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik