Ismét Gyurcsány diktálja a tempót, aljas kampány előtt állunk

2023. október 07. 09:09

A baloldali pártok évtizedes lemaradásban vannak a kormánypártokhoz képest.

2023. október 07. 09:09
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Pesti Srácok

„Az elmúlt egy évtizedben a baloldali politikusi karriert nem a sikeres politikai teljesítmény, hanem a szélsőséges kommunikáció és a radikális viselkedés alapozta meg. Botránypolitizálással lehetett előre jutni egy-egy ellenzéki párton belül. Az egyre szélsőségesebb hangvételű ellenzéki politika, a tudatosan választott rendszerellenzéki szerep, a hangsúlyos utcai politizálás és a törvényesség határait átlépő politikai cselekvés lassú kontraszelekciót okozott. A tempót pedig ismét – a közben legszélsőségesebb párttá váló Demokratikus Koalíció vezetője – Gyurcsány Ferenc diktálja, aki napi rutinná tette a jobboldal verbális fenyegetését. Jövőre választások lesznek, csúnya nyolc hónap várható…

Ezt is ajánljuk a témában

Politikai kontraszelekció

A baloldali pártok – mind szervezetépítésben, mind pedig ideológiai–szellemi munkában – évtizedes lemaradásban vannak a kormánypártokhoz képest. Az elbukott választások után sem történt meg az ellenzékváltás, illetve nincs semmilyen innováció a politikájukban. Ugyanazokkal a nyugati progresszív mintákat másoló, a magyar valóságtól idegen ötletekkel és valós alternatívák nélküli protestmagatartással lépnek fel azzal az Orbán-kormánnyal szemben, amelytől immár négy alkalommal is kétharmados vereséget szenvedtek el.

A baloldali pártelit – egyes vezetők lecserélése ellenére – a helyén maradt, új szereplők megjelenésére pedig a szervezeti megújulás hiánya miatt a 2024-es helyhatósági és európai parlamenti választásokig nincs esély. A baloldali pártok vezetői továbbra is destruktív politikát folytatnak: mindent megtesznek az uniós források visszatartásáért, illetve megjelent a háborús inflációval és a globális energiaválsággal kapcsolatos álhírek gyártása és a pánikkeltés is.

Az ellenzéki reagálásokból ugyanakkor kihallatszik a kétségbeesés hangja, ahogy jól tapasztalható a frusztráltság érzése is. Az Orbán-kormány által képviselt eredményes politikai tartalom, a hiteles cselekvés és a büszke, lendületes stílus feltételezi az ellenoldal tartalmatlanságát és egyre minősíthetetlenebb hangnemét. A kontraszelekció pedig látványos.”

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán


 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
urban63
2023. október 08. 08:58
Mikor nem voltak aljasok? Eddig is csak hazugsággal nyertek, nem-de? Szintet nem tudnak lépni, az egójuk és iq-uk nem engedi! Dollárokon meg nem kell csodálkozni (megtorlást azért érdemel), hiszen már volt Alkesznek olyan interjúja amiben megmondta, hogy jobb ha nem tudjuk honnan jött a pénz...
llnnhegyi
2023. október 07. 20:16
A DK olyan ,mint egy slampos büdöslábú komenista maradvány Dobrev Klára
llnnhegyi
2023. október 07. 19:00
A DK jövőre feloszlik.
chief Bromden
2023. október 07. 18:28
A fasorban sincs a többi ellenzéki. Összeálltak Ferkóval és egy életre leírták magukat. Belekerült pár DK-s karrierjébe. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!