Barátok közt

2023. október 24. 06:51

Ennél még Kádárnak is jobban fizetett az örök és megbonthatatlan barátság.

2023. október 24. 06:51
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Mondjuk annak sem volt igazán komoly sansza, hogy 1956 a maga teljes valójában szóba kerül. Magyarország legutóbbi, immár 67 éve lezajlott forradalmának egyszerűen nem létezik olyan érvényes narratívája, amely Putyin ölelő karjaiból hazaszaladva hitelesen előadható. Lehet próbálkozni Brüsszel Moszkvává gyalázásával, csak egyrészt nem hangzik túl jól ezzel a mostani, egyre erősebb orosz akcentussal, másrészt pedig azt, hogy mi a különbség a két főváros között, éppen Orbán Viktor tudhatja a legpontosabban: elődjének, a mára félhivatalosan felejtésre ítélt Nagy Imrének az életébe került, hogy ellent mert mondani Moszkvának, a felcsúti (valójában alcsúti; hogy az előbbi mi módon került az utóbbi helyére a születés-misztériumban, arról tényleg érdemes lenne megkérdezni egy lélekbúvárt) népfelkelő viszont úgy csatázik – a saját elmondása szerint – életre-halálra Brüsszellel, hogy közben a családja félezer milliárdos vagyonkát tudott félrerakni a magánzsebekbe térített uniós támogatásokból. Igaz, ezzel kapcsolatban legalább volt egy őszinte mondata: »Most nem a tankok gurulnak be keletről, hanem a dollárok gurulnak be nyugatról, ugyanoda és ugyanazokhoz« – ha dollár helyett eurót mond, ezzel akár telibe is találhatta volna az igazságot (hiszen pont azokhoz gurulnak most az eurók, akik érdekében anno a lánctalpasok jöttek: az orosz imperializmus helybéli barátaihoz).

Így, hogy egészen Veszprémig szaladt elmesélni, mekkorát győzött már megint ebben a csak az ő fejében létező szabadságharcban, szinte föl sem tűnik, hogy a minapi keleti illiberális csúcsról, ahová a munkából ellógva, vagyis az Európai Tanács ülése helyett zarándokolt el, szó szerint üres kézzel érkezett haza. Pedig biztosan nem ez volt a terv, és nem is ez a szokás: amikor legutóbb, tavaly februárban az orosz elnök ölébe ült, akkor is hozott »olcsó« orosz gázt meg végtelenített rezsicsökkentést (annyit is ért mindkettő, de ez más lapra tartozik). Még a világjáró kisinasa, Szijjártó Péter is kínosan ügyel rá, hogy amikor valamelyik portyájáról visszatér, legalább füllentsen valamit arról, hogy mit intézett. Orbán meg egyenesen az általa elképzelt új világrend két legfontosabb vezetőjével találkozott – a való világunk tényleges irányítói helyett –, és semmi? Ennél még Kádárnak is jobban fizetett az örök és megbonthatatlan barátság.”

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Schmidt Mária

Pesti Srácok

Idézőjel

Jelcin elnök bocsánatot kért Budapesten ’56 leveréséért, és Putyin is igyekezett tisztázni a magyar szabadságharchoz való viszonyát. Interjú.

***

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2023. október 24. 22:38
Egy ilyenféle hírhez mennyi kávézacc kell?
valerian-0
2023. október 24. 13:45
A Népszara dolgozóinak: Ideje lenne rájönnötök már, hogy AZ AKKOR kommunista Szovjetúnió volt, és 56-ban zömmel ukrán nácik ölték a tankokból Pesten a Magyarokat, EZ MOST pedig Oroszország. Nagyon nem ugyan az.
anonymtalan2
2023. október 24. 13:22
Van aki barátok között, te meg az elvtársaid pedig balfaszok között vagytok. :P
Vata Aripeit
2023. október 24. 13:04
nem tudom, hogy lehet az alig pár évtizede történt felfoghatatlan népirtás után olyan, aki szóba áll a németekkel. kellene valami érvényes narratíva erre. mellesleg a fenti írás egy súlyosan beteg elme Orbán-fóbiájának ékes bizonyítéka
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!