Hoppá! Állampolgári tájékozottsághoz kötné a szavazati jogot a világhírű professzor

2023. október 14. 14:00

A történelem ismeretéhez és megértéséhez, valamint a polgári tájékozottsághoz kötné a szavazati jogot Dr. Lee Trepanier professzor az Egyesült Államokban, ám tudja, a szegregációs múlt miatt ez képtelenség. A tanszékvezető szerint az állam nem lehet semleges az oktatásban, de ettől nem szabad megijedni.

2023. október 14. 14:00
null
Klein Ron

Ha tehetné, az amerikai történelem bizonyos fokú ismeretéhez és megértéséhez kötné a szavazati jogot Dr. Lee Trepanier, a Samford Egyetem tanszékvezetője és professzora, ám úgy véli, a szegregációs múlt miatt ez képtelenség az Egyesült Államokban. A szakértőtől az MCC Scrutonban rendezett háttérbeszélgetésen kérdezett rá Gallai Sándor, az MCC Társadalom- és Történelemtudományi Iskola és Politikatudományi műhelyének vezetője, kellene-e bizonyos szintű állampolgári tájékozottsághoz kötni a szavazás lehetőségét (hangsúlyozva, nem az a kérdés, lehetséges-e).

A jó válaszokat felírták egy lapra – csak a fehér szavazók láthatták

Lee Trepanier felidézte, délen a szegregáció egyik módja volt a szavazás előtt kitöltendő teszt, amire lehetett tekinteni amolyan állampolgári ismeretekként is, ám valójában az afroamerikaiak szavazati jogát akarták így elvenni.

„Ha visszanézem azokat a kérdéseket, őszintén, én sem tudnék mindegyikre válaszolni. Az egyik egyetemi professzorom emlékezett vissza arra, hogy a jó válaszok fel voltak írva egy lapra, tehát az egész kérdéssor csak azt biztosította, hogy kizárólag a fehérek voksolhassanak délen” – mondta a tanszékvezető.

Az oktatás nem lehet semleges, az alapelvekre igenis szükség van

Az eseményen arról is beszélt, hogy az állam nem lehet semleges a polgárok oktatásának területén, és ettől nem is szabad megijedni. Támogathatja például a demokráciát, a pluralizmust vagy a kisebbségi jogok tiszteletben tartását.

Ezek nem ideológiák, hanem alapelvek, amelyekre szükség van – tette hozzá.

A professzor rámutatott, az Egyesült Államokban csaknem 50 éven keresztül a politológia volt a legnépszerűbb társadalomtudományi szak, ezt váltotta fel 2017-ben a közgazdaságtan. 

A tengerentúlon keresik a bölcsészdiplomás fiatalokat

Szerinte az Egyesült Államokban nagyon is keresik a vállalatok a bölcsészdiplomával rendelkező fiatalokat, mert jellemző rájuk, hogy képesek kritikusan és elemzői fejjel gondolkozni, önállóan megoldani a problémákat, emellett pedig jól kommunikálnak, felelősségteljesek, ráadásul kiemelkedő íráskészséggel is rendelkeznek.

A tanszékvezető megerősítette:

a tengerentúlon kifejezetten negatív a híre a politikának, ennek áldozata a politológia is, a fiatalok kerülik, így egyre kevesebb tudással rendelkeznek ezen a területen.

A szerző a Corvinák újságírója.

Nyitókép: MCC

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. október 14. 15:18
Ennél nagyobb hülyéket is fel szokott léptetni az MCC, de ez se piskóta.
KBA98
2023. október 14. 14:55
Atyám!
bölcsuhú
2023. október 14. 14:33
Na ettől lettek még hülyébbek az amcsik! Még hogy milyen okosok a bölcsészek! Látható minden téren ahol tevékenykednek! Nekik köszönhető a BLM, a woke, az antifa, a cancel culture, a genderizmus is. MIntha a CEU-.n választható szakokat soroltam volna fel!
Lami66
2023. október 14. 14:20
Liberalissimus über alles! Lesznek az egyenlőek és az egyenlőbbek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!