A szerb elnök vétót kért Orbántól Brüsszelben

2023. október 04. 17:32

A Banjska faluban történt vérengzés után az EU egyes tagállamai Szerbia elleni büntetőintézkedéseket sürgetnek.

2023. október 04. 17:32

A Szabad Magyar Szó cikke szerint a Banjska faluban történt fegyveres összecsapás után az EU egyes tagállamai Szerbia elleni büntetőintézkedéseket sürgetnek. Aleksandar Vučić szerb elnök az Orbán Viktorral történő legutóbbi találkozón azt kérte, hogy reagáljon a helyzetre, amennyiben Brüsszelben napirendre kerülne a Szerbia elleni szankciók bevezetése.

Ezt is ajánljuk a témában

Beismerte a koszovói szerb politikus, hogy ő szervezte meg a vasárnapi észak-koszovói fegyveres támadást

A tűzpárbaj egész nap tartott, egy rendőr meghalt, egy megsebesült, négy támadót pedig lelőttek.

Mint ismert,  Vučić öt nappal a Banjska faluban történt vérengzést követően találkozott a magyar kormányfővel. A cikk szerint a szerb elnök tudatta a magyar kormányfővel, hogy számít Magyarország vétójára, ha Brüsszelben napirendre kerülnek a Szerbia elleni büntetőintézkedések. A magyar kormányfő erre azt válaszolta, hogy országa nem támogatja a szankciós politikát, így minden bizonnyal egy ilyen döntés ellen teszi le a voksát – olvasható a portálon.

Peter Stano, az EU szóvivője néhány napja azt mondta, teljes körű együttműködést vár el Belgrádtól a szeptember 24-ei fegyveres támadás vizsgálatával kapcsolatosan. Közölte, az EU kész megfontolni a Szerbia elleni büntetőintézkedéseket, amennyiben a tagállamok ezt szükségesnek ítélik.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik