A Hamász külügyi vezetője: Az orosz túszok pozitívabb elbírálásban részesülnek

2023. október 27. 16:29

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak az nyilatkozta, hogy a Hamász-küldöttségének nincs kapcsolata a Kremllel, és moszkvai látogatása során nem lesz „Kreml-programja” sem.

2023. október 27. 16:29

A többi országénál „pozitívabb és figyelmesebb” módon kezeli Oroszország kérését a Gázai övezetben lévő orosz állampolgárságú túszok szabadon bocsátására a Hamász – jelentette ki Musza Abu Marzuk, az iszlamista palesztin szervezet politikai bizottságának tagja és külügyi osztályának vezetője pénteken Moszkvában a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

„A legtöbb izraeli (túsz) valamilyen más állampolgársággal is rendelkezik. Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és számos ország intézett hozzánk megkeresést a Gázai övezetben fogva tartott állampolgáraival kapcsolatban, köztük orosz barátaink is. Az Oroszországtól érkező kérést az Oroszországgal való kapcsolatok jellege miatt kedvezőbben és figyelmesebben kezeljük, mint a többit” – mondta Abu Marzuk. Hangsúlyozta mindemellett, hogy 

a Hamász a túszokat elsősorban izraelieknek tekinti, nem pedig azon országok állampolgárainak, ahonnan érkeztek. 

„Nem oroszokat, franciákat, amerikaiakat vagy más külföldieket ejtettünk foglyul. Számunkra minden elfogott izraeli, bár az elsődleges állampolgárságukra hivatkoznak abban a reményben, hogy ez megmenti őket” – nyilatkozott. 

Azt is elmondta, hogy az orosz külügyminisztérium meghívására Moszkvába látogató Hamász-küldöttség a palesztin kérdés, az egész térség és az emberiség jövőjéről tárgyalt, „amely különbözik attól a jövőtől, amelyet az Egyesült Államok felvázol”. Úgy vélekedett, hogy a Hamász Oroszországba invitálása a jelenlegi konfliktus idején „üzenet az egész világnak, hogy Oroszország a Hamászt nem terrorista mozgalomnak, hanem népének érdekeit védő és az igazságért harcoló felszabadító mozgalomnak tekinti”. 

„Ezt a háborút a Nyugat, Amerika, Nagy-Britannia és Franciaország indította el, és a háború minden feltételét Izrael teremtette meg a Jeruzsálemmel kapcsolatos és ciszjordániai fellépésével, a Gázai övezet blokádjával és a palesztin foglyokkal szembeni magatartásával” 

– mondta. 

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak az nyilatkozta, hogy a Hamász-küldöttségének nincs kapcsolata a Kremllel, és moszkvai látogatása során nem lesz „Kreml-programja” sem. Arra a kérdésre válaszolva, hogy nem aggódik-e amiatt, hogy Izrael a látogatás puszta ténye miatt is felháborodott, kijelentette: „Adott esetben nincs mit hozzátennem.” Hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok folytatják a kapcsolattartást a konfliktusban érintett összes féllel. 

A tel-avivi orosz nagykövetség pénteken nyilatkozatot adott ki az izraeli külügyminisztériumnak a Hamász-küldöttség moszkvai látogatásával kapcsolatos bírálatára reagálva, amely a lépést „a terrorizmus legitimációjának” nevezte. A diplomáciai képviselet szerint Oroszország fellépése elsősorban a Gázai övezetben lévő túszok szabadon bocsátására, valamint az orosz és más külföldi állampolgárok evakuálására irányul.   Korábbi hivatalos orosz közlés szerint a konfliktusban 23 orosz állampolgársággal rendelkező áldozat vesztette életét, további három embert a Gázai övezetben tartanak túszul, ahonnan Oroszország és a FÁK-országok mintegy ezer állampolgára kérte a kimenekítését.

(MTI)

Nyitóképünk archív, 2002-es felvétel/YouTube

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Közel a kelet, de távol a béke

Egyszerűen arról van szó, hogy a zsidóság a szó szoros értelmében mindenre képes azért, hogy legyen lokális állama.

17 órája

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. október 27. 18:34
Mondjuk eddig is tudtuk, hogy ezt a terrorista söpredéket Moszkvából irányítják. Putyinnak jól jött az újabb háború, mert nyitott még egy frontot, és ezzel elvonta a figyelmet Ukrajnáról. Semmi nem drága neki, városok felperzselése, civilek lemészárlása. Lételeme a pusztítás és rombolás. Szerintem nem túlzok, ha azt mondom, Putyin maga a Sátán.
lájkbajnok
2023. október 27. 18:27
Ezt a terrorista söpredéket fogadják, és hagyják nyilatkozni meg fenyegetőzni? Undorító. Putyinisztán hozza a formáját.
lájkbajnok
2023. október 27. 18:23
„üzenet az egész világnak, hogy Oroszország a Hamászt nem terrorista mozgalomnak, hanem népének érdekeit védő és az igazságért harcoló felszabadító mozgalomnak tekinti” Persze. Mert Putyinisztán is terrorállam. Zelenszkijnek teljesen igaza volt. Moszkvában egymásnak adja a kilincset a világ gyilkos söpredéke. A Hamász, Kim Dzsongun és társaik.
lájkbajnok
2023. október 27. 18:20
„Ugyanaz a gonosz erő” – Zelenszkij a Hamászhoz hasonlította Oroszországot Ugyanaz a gonosz erő volt. Az egyetlen különbség, hogy Izraelt egy terrorszervezet, Ukrajnát pedig egy terrorista állam támadta meg Tök igaza volt. Megint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!