Volt CIA-elemző: Nem szeretem az EU antidemokratikus jellegét

2023. szeptember 21. 22:12

Martin Gurri a Brain Bar alkalmával megosztotta gondolatait Magyarország EU-n belüli szerepéről is.

2023. szeptember 21. 22:12

Kezdetét vette a Brain Bar, Európa legnagyobb jövőfesztiválja, ahol híres hazai és külföldi véleményvezérek, üzletemberek és kulturális személyiségek vitatják meg századunk legégetőbb kérdéseit.

Az Index ebből az alkalomból interjút készített Martin Gurrival, ex-CIA-elemzővel. Ebben többek között szót ejtettek az orosz-ukrán háborúról, Magyarország szerepéről az EU-ban, valamint az internetes manipulációról. 

Az orosz-ukrán háború kapcsán elmondta, hogy figyelemmel kíséri a történéseket. 

Viszont ez nem nemzeteken kívül, hanem nemzetekben belül zajlik: 

egyik oldalon az a technokrata elit áll, amely uralmát a tudomány és az erkölcsi magaslat nevében gyakorolja, másik oldalon pedig az immár hálózatba kötött nyilvánosság, amely alig várja, hogy lesújtson a vezető intézményekre” – hangsúlyozza ezzel kapcsolatban az ex-CIA-elemző. Leginkább a demokrácia jövője miatt aggódom. Az elemző úgy látja, hogy az 

 

elit eredendően antidemokratikus, ragaszkodik a hatalmához”. 

 

Erős állításokat is megfogalmazott Európáról: 

A közvéleményt a tagadás, az elutasítás uralja, miközben a fejekben nincs alternatív megoldás – egy tökéletes definíció a nihilizmusra. 

Ez számos európai nemzetről elmondható”. 

„Magyarországnak mindig is az volt a sorsa, hogy a krízis idején a szövetségesei egyedül hagyták”

Arra a kérdésre, hogy milyen élet várhat Magyarországra egy esetleges Huxit után, azt felelte, hogy

„Magyarországnak mindig is az volt a sorsa, hogy a krízis idején a szövetségesei egyedül hagyták, 

ha magyar lennék, nem szívesen élném át újból ezt az élményt”. 

Nem szeretem különösebben az EU antidemokratikus jellegét, de úgy gondolom, hogy a szerveződésnek van némi szerepe a béke fenntartásában, 

és az EU-nak és Magyarországnak is hasznára válik utóbbi jelenléte” – tette hozzá.

Európa és a világ számára egészséges lenne, ha Magyarország továbbra is a »lojális ellenzék« szerepét töltené be az egyre inkább elit által kontrollált és monokulturális EU-ban” – fejezte be gondolatát.

Nyitókép: Dermot Tatlow

 

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2023. szeptember 22. 08:01
5.rész Már Orwellnek is elege van a Mandiner-Blikk- 444. édeshármasból
falcatus-2
2023. szeptember 22. 08:01
4.rész Az eurázsiai sakktáblán új és fontos térségként megjelenő Ukrajna geopolitikai pillérnek tekintendő, mivel puszta léte segít Oroszország átalakításában. Ukrajna nélkül Oroszország többé nem birodalom. VALAMIKOR 2005-2010 között Ukrajna már alkalmas lesz arra, hogy mind az EU-val, mind a NATO-val komoly tárgyalásokba kezdjen. Németországnak, Lengyelországnak geopolitikai érdeke, hogy Ukrajnát fokozatosan belevonják egy különleges francia-német-lengyel kapcsolatokba. (térképet is mellékelt Z. Brezinsky. Ezt a négy országot egy tömbbé alakította a jelenlegi természetes határvonalaikkal.) Ukrajna különleges fontossággal bír Amerika számára- főleg , mint írja -1994-et követően tulajdonít fokozott fontosságot az amerikai-ukrán kapcsolatnak nehogy visszataláljon a közös karámba.” Ukrajnának a 300 oldalas stratégiai elemzésében mintegy 15 oldalon tesz valamilyen összefüggésben megjegyzést, említést.
falcatus-2
2023. szeptember 22. 08:00
3,rész A "nyerő" koncepció: "ŐSI BIRODALMAK könyörtelenebb korát idéző kifejezésekkel élve A BIRODALMI STRATÉGIÁNAK HÁROM KULCSFONTOSSÁGÚ TÉNYEZŐJE VAN: • elejét venni a vazallusok közti bárminemű paktálásnak, • fenntartani függő helyzetüket, • megvédelmezni a szövetségeseket, és elérni, hogy továbbra is szófogadóak legyenek. A legfontosabb számunkra, milyen Európa kívánatos az Egyesült Államok számára. Amerikának egyértelművé kell tennie, hogy Európát hosszú távon elfogadja globális partnernek. Ehhez Európának egységessé és erőssé kell válnia. Ezért Amerika messzemenően támogatja a NATO - és az Európai Unió - bővítését is. Az egységes Európa ugyanis egy kiszélesített és megerősített NATO-val az AMERIKAI BEFOLYÁS SZILÁRD BIZTOSÍTÉKA lehet. A geostratégiai elgondolás természetesen nem korlátozódhat vén kontinensünkre, hanem ki kell használni A VILÁG FELTÉTELEZETT FESZÜLTSÉGGÓCAIT, AZ ÁLLAMOK KÖZÖTTI ELLENTÉTEKET, SZÁMÍTÁSBA VÉVE A TÖRTÉNELMI HAGYOMÁNYOKAT.
falcatus-2
2023. szeptember 22. 08:00
2.rész „Amerika az utóbbi alig több mint fél század alatt vált gazdasági, katonai, technológiai, KULTURÁLIS FELSŐBBRENDŰSÉGÉNEK !!! köszönhetően, és a másik szuperhatalom, a Szovjetunió összeomlásának hatására "a történelemben először TÉNYLEGES VILÁGHATALOMMÁ". Milyen politikát kell folytatnia Amerikának, mit kell tennie ahhoz, hogy megőrizze világhatalmi elsőbbségét.: " Jól kell tudni játszani az Európa és Ázsia együttesét összefogó hatalmas eurázsiai sakktáblán, ahol tovább folytatódik a globális elsőbbségért folyó küzdelem. Ezen a táblán persze több játékos van jelen, az európai partnerek közül, Franciaországnak és Németországnak fontosabb szerepet kell szánni. Anglia viszont "nyugdíjas geostratégiai játékos, ül ragyogó babérjain, s nagyrészt kivonult a nagy európai kalandból. Ahhoz, hogy a világ vitathatatlanul legerősebb állama úrrá legyen a hatalmát veszélyeztető konfliktusokon, és érvényesíteni tudja a létfontosságú érdekeit, átfogó geopolitikai koncepcióra van szüksége."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!