Ursula von der Leyen teljesen alkalmatlan, ki kell rúgni, legkésőbb jövő nyáron – fakadt ki Deutsch Tamás

2023. szeptember 20. 05:51

Az ukrán gabonatilalom feloldásáról és a hazánkat ellenőrző brüsszeli bizottság újabb megnyilvánulásairól is beszélt a Mandinernek az EP-képviselő.

2023. szeptember 20. 05:51
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Sok, aggodalomra okot adó üzenetet kaptunk civil szervezetektől, üzleti vállalkozásoktól, helyi önkormányzatoktól” – foglalta össze a Népszava beszámolója szerint Monika Hohlmeier, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke a testület tényfeltáró küldöttségének májusi magyarországi látogatását. A német zöld EP-képviselő Daniel Freundot is a soraiban tudó szakbizottság tagjai a napokban vitatták meg a vizitről készült jelentéstervezetüket.

Ezt is ajánljuk a témában

Hohlmeier a baloldali lap szerint azt is felemlegette, hogy az Állami Számvevőszéktől senki nem volt hajlandó válaszolni az uniós támogatásokról feltett kérdéseikre, végül pedig az ÁSZ válaszát Deutsch Tamás kézbesítette. „Furcsa, hogy az ÁSZ válaszát egy fideszes EP-képviselő továbbítja” – értelmezte a helyzetet felháborodva a Magyarországról egyébként szinte csak rosszat mondó politikus.

Visszaszólt Vadainak az ÁSZ-elnök

A látogatásról, annak egyoldalúságáról, illetve az azt követő nyilatkozatokról természetesen a Mandiner is részletesen beszámolt. A brüsszeli testület vezetője által elemlegetett esetre most az EP-be készülő, DK-s Vadai Ágnes is „rárepült”, az ÁSZ-elnököt ostromolta kérdésével, mondván, hogyan fordulhatott elő ilyesmi. Windisch László az alábbi választ adta:

„Tájékoztatom Képviselő Asszonyt, hogy az Állami Számvevőszék semmilyen levelet nem küldött az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának semmilyen EP képviselőn keresztül.”

Ezt is ajánljuk a témában

Az elnök az MTI-nek az EP-delegáció májusi látogatásáról azt is elmondta, furcsállta, hogy

az EP képviselőit nem érdekelték a jelenlegi vizsgálatok, az ellenőrzések módszertanának megújítása,

csak az ÁSZ korábbi évekbeli – más vezetés alatti – működéséről kérdeztek. Politikai jellegű állásfoglalást vártak volna a közbeszerzésekről, vagy konkrét személyek vagyonosodásáról. Windisch emiatt a beszámolót nem szakmai anyagnak, hanem politikai nyilatkozatnak tartja, illetve visszautasította az ÁSZ függetlenségének csorbítását célzó törekvéseket.

A Népszava által is kiemelt esetről megkérdeztük a másik érintettet, Deutsch Tamást is, aki megerősítette mindezt, illetve újabb, árulkodó részletekről számolt be a történtek kapcsán.

Mint kifejtette, valójában annyi történt, hogy a Magyarországról téves információk nyomán gyakran hazugságokat állító uniós politikusoknak, jelen esetben a vizsgálóbizottság tagjainak ezúttal is előzetesen elküldött egy információcsomagot a potenciálisan felmerülő kérdésekről és intézményekről. Ahogy a korábbi, hasonló látogatások és vizsgálódások esetében, ezek a háttéranyagok is a CONT néven futó bizottság tagjainak munkáját voltak hivatottak segíteni – fejtegette a fideszes politikus.

Ennek ellenére, a budapesti találkozók nyomán több érintett mégis sajnálkozását fejezte ki, hogy nem kapott előzetesen tájékoztatást, így Deutsch – elmondása szerint – a vizit végén ugyanazt a csomagot ismét, változtatás nélkül elküldte a grémium valamennyi tagjának, amit az érkezésük előtt.

Lebuktak. A jelek szerint egyik tájékoztatást sem olvasták el, az elnök asszony biztosan nem, különben nem értelmezte volna úgy a küldeményt, ahogy végül tette. 

Ismét bizonyságot nyert: a hazánk lejáratásán politikai érdekből, a hazai baloldallal együttműködésben munkálkodó brüsszeli politikusokat a valóság a legkevésbé sem érdekli, azt figyelembe sem hajlandóak venni. A tények nekik utálatos, ettől még makacs dolgok” – részletezte.

Fotó: Ficsor Márton

Mit gondol Deutsch az ukrán gabonáról szóló brüsszeli döntésről?

Deutsch Tamást megkérdeztük arról is, hogy az Európai Bizottság nem hosszabbította meg az ukrán gabonaexport tilalmának engedélyezését, amire Magyarország, Lengyelország és Szlovákia mezőgazdaságuk védelmében egyedi korlátozások bejelentésével reagált. Erre aztán Brüsszelből érkeztek máris kritikus hangok, Kijev pedig nemzetközi pert helyezett kilátásba az érintett országokkal szemben.

Ezt is ajánljuk a témában

„Az elmúlt hónapokban semmilyen változás nem történt a korábbiakhoz képest, ami indokolta volna az EB részéről a tilalom feloldását. Sőt, a helyzet csak rosszabb lett. Erre a Bizottság illetékesei mégsem a védelmükre számító tagállamok, hanem egy Unión kívüli ország érdekeit veszi figyelembe, Ukrajna kérésének tesz eleget. Gyakorlatilag ez olyan, mintha egy ügyvéd az ellenérdekelt félre hallgatna egy peres eljárásban. 

Nonszensz. Ez nem haza-, hanem Európa-árulás! Ursula von der Leyen teljesen alkalmatlan a feladatára, ki kell rúgni, legkésőbb jövő júniusban”

– fakadt ki az EP-képviselő, aki szerint ettől még fontos a szolidaritás Ukrajnával, kellenek a kereskedelmet átengedő folyosók is, ám „az nem járja, hogy az éhezőkhöz nem jut el az olcsó ukrán gabona, az európai termelők piacát azonban szétrombolja”. Ez példátlan – húzta alá Deutsch.

Nyitókép forrása: Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Átoperált Kiscsoportos
2023. szeptember 20. 11:51
A drogos tolvaj, a Beléptetőrendszerek Ásza akit a förtelmes Brüsszelbe zavartak, h ne itthon legyen hülye bármit megszakért. ENNYI ! -------------------------------------------------------------- Kolhozcselédek! Ha lejöhettek az ereszről menjetek jachtozni. Azt az európai de leginkább a magyar emberek pénzén lopták ... az nektek jár !!! Ne legyetek jachtos gyarmat! Ha a tengereken jártok, nem vehetik el a jachtotokat! Történelmi csúcson vannak a pénzügyi tartalékaink, nekünk jachtra is telik! A magyar gazdaság, köszöni szépen, jól van, elbír még pár jachtot! Azért akarják ütni a gyerekeinket, mert ők is szeretnének jachtozni!
gyaloggos
2023. szeptember 20. 11:24
KI lesz rúgva, oszt szevasz! DE! NAGYON nem lesz egyszerű normális politikust választani majd a helyére, a liberálisanbaloszöldeket ismervén, a felhozatalat bizonyosan csapnivaló lesz.
korona.2.0
2023. szeptember 20. 09:33
Ki kell lépnünk az EU-ból ! Hogy meddig leszünk még tagok, azt Orbán miniszterelnök már tudja. Segítsük szétesni a GZDASÁGI magán HÁLÓZATOKAT ! Az USA-ból irányítják a kőgazdag cionisták.
korona.2.0
2023. szeptember 20. 09:32
Orbán tudja vagy tudni véli, hogy meddig érdemes az EU-ban maradni. Szinte semmi sem változna meg, ha Magyarország ott hagyná az EU-t. Bizonyára van anyagi érdeke MO-nak, hogy "mindvégig" az EU tagja legyen. Azonban mindennek van egy határa. Ez a nő, ez a Von der Leyen az USA milliárdosait szolgálja ki. Ez most már tagadhatatlan. Az USA cionista banda mindent megtesz, hogy ők maradjanak a világ irányítói. Talán a Black Rock hidrafejeit kellen először levágni, levágnunk, mert igenis képesek vagyunk rá. Aztán jöhetnek a "szegényebbek" sorra. Jelenleg HÁLÓZATOK uralják a világ anyagi állapotát. Ezek felrobbantása hozhatnak pozitív eredményt, hogy a nincstelenek egyáltalán élhessenek Megfontolandó kilépnünk az EU-ból, mivel az EU irányítását szinte teljesen átvették az eszméletlenül gazdag gazdasági magán vállalkozási hálózatok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!