Új fejlemény a problémás osztrák-magyar határ ügyében, vizsgálódik az osztrák ombudsman

2023. szeptember 05. 18:41

Somfalva önkormányzata korábban azzal okozott fejfájást, hogy az uniós társfinanszírozásában megépült közutat a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjárműforgalom elől.

2023. szeptember 05. 18:41
null

Mint arról a Mandiner is beszámolt, június végén megdöbbentő döntés született Ausztriában. Somfalva önkormányzata az EU társfinanszírozásában megépült közutat először a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjárműforgalom elől, ezzel akadályozva az Ausztriában munkát vállaló magyar lakosok gépkocsival történő munkába járását. 2023. március 1-jétől még drasztikusabb lépéshez folyamodtak, útépítési munkálatokra hivatkozással teljesen lezárták az utat. 

Július 1-jét követően pedig csak kérelemre, külön elbírálás alapján engedélyeznék a használatát úgy, hogy azt előre meghatározott díj megfizetéséhez kötik.

Ezt is ajánljuk a témában

Az osztrákokat nem érdekli Schengen, pénzért engednének át a határon

Somfalva osztrák polgármestere ugyanis bejelentette, hogy júliustól fizetni kell a város és Ágfalva közötti határátkelőt igénybe vevőknek, mivel szerinte a magyar ingázók miatt sok a baleset, és az osztrák lakosokat is zavarják.

Az ügyben most új fejlemény van a Kisalföld szerint, az osztrák ombudsmani testület levélben kereste meg az NZP Nagy Legal ügyvédi  irodát, hogy hozzájuk is juttassák el azt a beadványukat, amelyben több hatóságnál kifogással éltek a Somfalva és Ágfalva közötti útszakasz lezárása miatt. Az ügyvédi iroda korábban panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz, és egyedi normakontroll-kérelmet az osztrák alkotmánybírósághoz.

Augusztus közepén dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa is levélben kereste meg az osztrák ombudsmani testület vezetőjét a két település közötti útszakasz lezárásával kapcsolatban. Álláspontja szerint a magyar állampolgárok Ausztriába történő belépését korlátozó intézkedések 

felvetik a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó alapjog sérelmének veszélyét, 

ezért kért vizsgálatot. Az osztrák testület ehhez a megkereséshez kapcsolódóan kívánja bevonni a vizsgálatba a saját jogon eljáró, és az ágfalvi civileket is képviselő ügyvédi irodát.

„Az osztrák ombudsmani testület azzal a kéréssel kereste meg az ügyvédi irodánkat, hogy küldjük el nekik is az alkotmányos panaszunkat. Tájékoztattak, hogy a mi érveléseinket is meg fogják vizsgálni abban az eljárásban, amelyet a magyarországi alapvető jogok biztosa kezdeményezésére indítottak. Ezt elküldtük, és formális panaszal éltünk, hogy az eljárásba mi is be tudjunk kapcsolódni” – közölte dr. Ruzicska Máté, az NZP Nagy Legal munkatársa. 

Ezt is ajánljuk a témában

Balhé az osztrák határon: kalapáccsal estek neki a Somfalva és Ágfalva közötti határátkelőnek a dühös magyarok

Többeket felbosszantott, hogy 160 eurós matricát kell váltani az áthaladáshoz. A határátkelő átmenetileg nem működik.

 Nyitókép: MTI Fotó / Krizsán Csaba

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik