Orbán Viktor elárulta, mennyire látja reálisnak az ukránok uniós csatlakozását

2023. szeptember 29. 10:00

A kormányfő emlékeztetett, hogy a tagfelvételhez a közösség minden tagjának hozzá kell járulnia.

2023. szeptember 29. 10:00
null

Az orosz-ukrán konfliktusról és Ukrajna esetleges európai uniós tagságáról is szót ejtett szokásos péntek reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor kormányfő.

Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök ugyanis a napokban beszélt arról, hogy országa két éven belül az Unió teljes jogú tagja akar lenni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Sőt, azt is jelezte, nem fognak belemenni egy lassított vagy többlépcsős folyamatba, annak ellenére sem, hogy a jelenlegi nyolc tagjelölt ország közül ők a legújabbak. Mindezt azzal indokolta, hogy ők egyedülálló módon „óriási árat fizettek azért, hogy az Európai Unió tagjává váljanak”, ráadásul az ukránok 90 százaléka támogatja a csatlakozást.

Orbán Viktor az ukránok terve kapcsán emlékeztetett: 

a felvételhez minden uniós országnak hozzá kell járulnia, de a magyar parlamenti képviselőkön egyelőre nem látja, hogy megszavaznák Ukrajna uniós tagságát.

„Én azért óvatos lennék ezekkel a nagyra törő tervekkel” – fogalmazott a miniszterelnök. A kormányfő szerint egyébként is fontos kérdés, hogy érdemes-e tárgyalni egy olyan ország felvételéről, amely háborúban áll, méghozzá területi háborúban. Emiatt nem tudjuk, hogy mekkora a területe, a népessége. Pedig az Európai Uniós egész rendszere arra épül, hogy mekkora egy adott ország területe, népessége, így osztjuk el a felelősséget és a forrásokat – mutatott rá Orbán. 

Úgy felvenni valakit, hogy nem tudjuk a paramétereit, példátlan

– szögezte le a kormányfő, aki szerint még ahhoz is nagyon hosszú és nehéz kérdéseket kell megválaszolni, hogy egyáltalán a tárgyalások megkezdéséról dönthessünk. 

Orbán Viktor arra is kitért, hogy ha Brüsszel támogatást ad Ukrajnának, akkor nem jut pénz hazánknak, ahogy Lengyelországnak, Csehországnak, illetve a kevésbé fejlett államoknak sem. Felvetette, lehet, hogy azért nem jutunk hozzá a nekünk járó uniós forrásokhoz, mert annak egy része már Ukrajnában van.

Nyitókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Parlamentben, Brüsszelben 2023. február 9-én (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)
 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. október 01. 11:37
Magyar képviselők Ukrajna csatlakozását NE szavazza meg. Zelenszkij nem megbízható , másnap az egyezséget megszegi , példa Novák Katalinnal való beszéde. Euban Ukrajna tűzfészek addig még Amerika- Brüsszel nem vonul ki fegyverrel pénzel támogatja . Magyarok kezében a döntés háborút ne segítsük. Ursula buta nő nem csinált jót eddig , amihez hozzá ér tönkre teszi nagytőke globális érdek . Európa tönkretétele a cél Ursula alkalmas rá
pesszimista
2023. szeptember 29. 18:23
Ukrajnát az USA támogatja. Annak pedig nem számít a jog sem az európai államok érdeke, addigra pedig nem érvényes az egyéni vétó , csak a többségi döntés. A kellően becsicskult államok, pedig ezt biztosítják.
zsolt196969
2023. szeptember 29. 16:50
Soha nem lesznek tagok Viktor a király bár az elcsatolt magyar földet kérhetném vissza
Türelem
2023. szeptember 29. 15:39
Szóval a mandiner felkérhetne egy szakértőt, aki bemutatná a nemzetközi összefüggéseket - TTIP, TPP, NAFTA, stb - , ami alapján világossá válna, hogy az USA, Brüsszelt irányítva, miként akarja beléptetni Ukrajnát az EU-ba. Az ukránok beléptetése túlmutat az agráriumon, az EU egész struktúráját borítanák fel a mai tagállamok rovására, felszámolva minden nemzetállami, európai érdekérvényesítést. Fiúk! Dolgozzatok ezen, a lényegen.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!