Nem hiszi el: Ukrajna két éven belül az Európai Unió teljes jogú tagja akar lenni

2023. szeptember 29. 06:52

Kijev nem elégszik meg akármivel, csak a teljes jogú tagsággal, mondván, az ukránok 90 százaléka ezt akarja, egyébként pedig mindenki másnál nagyobb árat fizettek a csatlakozásért.

2023. szeptember 29. 06:52
VON DER LEYEN, Ursula; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Két éven belül az Európai Unió teljes jogú tagja akar lenni Ukrajna, legalábbis erről beszélt a POLITICO cikke szerint Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök. Ismeretes, a napokban kiderült, német és francia részről újabb bővítési, illetve a tagsági státusz több típusát (vagyis az ún. többsebességes EU-t) bevezetni szándékozó tervezet készült. Az ukrán kormányfő erre is utalva jelezte most, hogy Kijev ragaszkodik a „belső körhöz”, vagyis arra törekszik, hogy teljes jogú tagjelölt legyen.

Ezt is ajánljuk a témában

Sőt,

Shmyhal jelezte, nem fognak beletörődni egy lassított folyamatba.

Egy határozat, és minden megoldódik?

Elismerve, hogy a csatlakozás a jelenlegi tagállamok politikai döntésén múlik, a maguk részéről annyit tudnak mondani, hogy a már idézett időintervallumon belül alkalmasak lesznek erre. Miközben jelenleg nyolc állam bír tagjelölti státusszal, a legrövidebb ideje Ukrajna, a miniszterelnök szerint azonban ők egyedülálló ország a világon, amely „óriási árat fizetett azért, hogy az Európai Unió tagjává váljon”. 

A gyors csatlakozást indokolja még szerinte az, hogy az ukránok 90 százaléka akarja,

márpedig ilyen támogatottsága az EU-nak egyetlen másik tagjelölt államban nincsen. (Hogy ezt pontosan mire alapozza, arra nem tért ki a politikus.) Shmyhal szerint azzal, hogy a nemzetiségi jogokat is elismerő határozatot fogadott el a kormány, ezzel minden eddig támasztott vállalást teljesített a kijevi adminisztráció az Európai Bizottság felé. A kormányfői optimizmust árnyalhatja, hogy például a kárpátaljai magyarokkal szemben továbbra is súlyos korlátozó intézkedések vannak érvényben, a munkácsi magyar iskola évnyitóján például nem volt szabad elénekelni a magyar himnuszt, illetve Orbán Viktor miniszterelnök is jelezte: amíg ezen a téren nem lesz érdemi előrelépés, hazánk semmilyen nemzetközi fórumon nem támogatja az ukránokat. Konkrétan így fogalmazott: „Ukrajnát semmilyen kérdésben sem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítja azokat a törvényeket, amelyek garantálták a kárpátaljai magyarok jogait.”

Optimista és magabiztos az ukrán miniszterelnök

Mindenesetre Shmyhal már azzal számol, hogy még októberben pozitív döntést hoz az Európai Tanács, miután az Európai Bizottság rábólint az eddigi lépésekre. Előbbi testület decemberi találkozóján kerülhet napirendre a bővítési csomag, amit az utóbbi grémium készít el addig, s ami Ukrajna ügyét is magába foglalja majd. Egy júniusi jelentés szerint egyébként a közösség és Ukrajna közötti hivatalos tárgyalások megkezdése érdekében Kijev a szükséges hétből már két feltételt teljesített.

Addig is,

a tagállamok fővárosaiban aktív lobbitevékenységet folytatnak, a miniszterelnök pedig az ukrán gabonaexport-tilalomra adott kijevi válasz miatt paprikás Varsónak is üzent,

 hangsúlyozva, nagyon hálásak a lengyel támogatásért, a menekültek befogadásáért. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Lengyelországba menekült ukránok az ottani GDP 0,5 százalékát termelték meg, vagyis ennyivel járultak hozzá a lengyel gazdaság sikeréhez.

 

 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
optimiska-2
2023. november 10. 07:03
Tehát az ukránok elnyomják a nemzeti kisebbségeket, ezzel kirobbantanak egy háborút,és most jutalmul ezért mert elnyomnak EU tagok lennének, aminek az a feltétele, hogy ne legyenek elnyomók. Ideje kirúgni Brüsszelből az idiótákat!
Gasztronauta
2023. október 27. 15:39
Sokat akar a szarka.......
bagira002
2023. október 01. 11:39
Magyar képviselők Ukrajna csatlakozását NE szavazza meg. Zelenszkij nem megbízható , másnap az egyezséget megszegi , példa Novák Katalinnal való beszéde. Euban Ukrajna tűzfészek addig még Amerika- Brüsszel nem vonul ki fegyverrel pénzel támogatja . Magyarok kezében a döntés háborút ne segítsük. Ursula buta nő nem csinált jót eddig , amihez hozzá ér tönkre teszi nagytőke globális érdek . Európa tönkretétele a cél Ursula alkalmas rá
KBA98
2023. szeptember 29. 17:37
...hogy ő mit akar az egí dolog, de hogy mi lesz vele az meg egy másik dolog!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!