Orbán Viktor: A Gyurcsány-korszakban elvettek egy havi nyugdíjat válság idején, mi viszont adunk a nyugdíjasoknak

2023. szeptember 29. 07:11

A nyugdíjkiegészítésről, az inflációról, a brüsszeli pénzekről és a migráció elleni küzdelemről is beszélt a miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

2023. szeptember 29. 07:11

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: nem lehet megtenni a korábban évtizedeket dolgozó nyugdíjasokkal, hogy cserben hagyjuk őket, ezért volt szükség a csütörtökön bejelentett nyugdíjkiegészítésre.

A nyugdíjasokkal van egy megállapodása a kormánynak”

– idézte fel a miniszterelnök. Mint részletezte: vállalták, hogy megőrzik a nyugdíjak értékét, így a mostani kiegészítést is beleépítik az idősek nyugdíjába, és azzal együtt tervezik majd a következő emeléseket. Az első pillantásra azt mondanánk, hogy a költségvetés nem engedheti meg magának a nyugdíj-kiegészítést – fogalmazott Orbán, hozzátéve, a „Gyurcsány-korszakban elvettek egy havi nyugdíjat válság idején, mi viszont adunk a nyugdíjasoknak”.

Ezt is ajánljuk a témában

Gulyás Gergely: 85 ezer forinttal nőnek a nyugdíjak

Kiegészítő nyugdíjemelést kapnak az idősek, kitartunk az ukrán gabonával kapcsolatos és a mielőbbi fegyverszünetet sürgető álláspontunk mellett.

Ezért kellett átvennie a kormánynak az infláció megoldását

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta, az inflációval szemben a jegybanknak egy példával élve csak „bicskája” volt, ezért volt szükség arra, hogy a kormány „fejszével” vegye át az inflációval való küzdelem feladatát és felelősségét. Ez a szokásostól eltérő módszer – mutatott rá a miniszterelnök, ugyanakkor mint mondta, nem tehették meg, hogy ne avatkozzanak be közvetlenül, és mint mondta, a beavatkozás (árfigyelők, kötelező akciók, stb. – a szerk.) sikeres volt.

A fejszecsattogásnak meg lett az eredménye, az inflációt letörtük, az év végére egyszámjegyű lesz

– mutatott rá Orbán Viktor minsizterelnök, valamint aláhúzta: már a bérek emelkedése van fókuszban

 „A gazdasági növekedés a harmadik negyedévben már megindult” – tájékoztatott a kormányfő, valamint hozzátette azt is: könnyen lehet, hogy 2024-ben nálunk lesz a legnagyob bővülés, miközben a magyar cégek is lényegesen veresenyképesebbek lettek. Ez így együtt megadja az esélyt arra, hogy „2024 a gazdasági növekedés visszaépítésének éve lesz”.

A háborúról és Ukrajnáról

Az orosz-ukrán háborúban a „frontvvonalak nem mozdulnak, mégis tízezrek halnak meg”

– mondta el kérdésre válaszolva a miniszterelnök, hozzátéve, hogy közben senki nem látja, hol lesz ennek a vége. Mint felidézte: Magyarország már a háború kitörésekor teljesen másként látta a konfliktust, mert mint modta ez nem egy globális konfliktus, hanem egy szláv testvérháború. Mint rámutatott: nekünk az az érdekünk, hogy ezt a konfliktust lokalizáljuk, holott egyes nyugati országok mintha ki szeretnék azt terjeszteni.

A háborúban álló Ukrajna uniós csatlakozásról szólva a miniszterlenök elmondta: ahhoz minden uniós országnak hozzá kell járulnia, de a magyar parlamenti képviselőkön egyelőre nem látja, hogy megszavaznák két éve múlva Ukrajna uniós tagságát. Orbán Viktor szerint egyébként is fontos kérdés, hogy érdemes-e tárgyalni egy háborúban álló ország felvételéről, miközben még azt sem tudjuk mekkora. 

Ukrajna anyagi támogatásáról szólva a kormányfő arra is kitért, nem látja, hogy lehetne több pénzt adni Ukrajnának, mert az Európai Unióban is hiány van. Mint rámutatott:

Brüsszel tartozik Magyarországnak több mint 1200 milliárd forinttal,

és húzzák az időt. Már nem azt mondják, hogy nem adják ide, hanem húzzák az időt – tájékoztatott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „az egész vita most már abszurd. Mindenki érzi, hogy Magyarország minden vállalást teljesített”.

Arról szólva, hogy meddig tart Brüsszel időhúzása, Orbán Viktor úgy fogalmazott: szerinte Brüsszel a lengyel választás végére vár, mert meg akarják buktatni a lengyel konzervatív kormányt. Ha ez sikerül, Brüsszel úgy érezheti, hogy majd könnyebben kezelheti hazánkat. Ha viszont győz a konzervatív lengyel kormány, továbbra is együtt fog működni hazánkkal.

A migrációs helyzetről

A migráció a jövőt döntően befolyásolhatja és nem tud ezzel a kihívással mit kezdeni az EU – mutatott rá kérdésre válaszolva Orbán Viktor. Mint kifejtette: eddig meg tudtuk védeni magunkat a migrációtól, de „a balodal migrációpárti”, a hazai baloldal képviselői az EU-ban megszavazzák azokat a döntéseket, amelyek serkentik a migrációt, pedig a probléma kezelésének alapja az, hogy

ha meg akarod védeni magad az illegális migrációtól, ne engedd be az illegális migránsokat”

– mutatott rá a kormányfő. Hozzátette: ha egyszer már beengedték az illegális migránsokat az országok, nagyon nehéz utána kezelniük a helyzetet.

„Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kéne odavinni” – erősítette meg Orbán Viktor Magyarország 2015 óta ismert álláspontját. Mint kifejtette: mi megakarjuk oldani a migrációs problémát, de nem úgy, hogy idehozzuk az embereket. A kormányfő arra is kitért: ami a migráció kapcsán meglepő az az, hogy immár Szlovákia is kihátrált az eddigi migrációellenes álláspontból, ami Magyarország szomszédja lévén komoly probléma.

Az interjú véget ért. Köszönjük, hogy velünk tartott!

A beszélgetést itt nézheti vissza:

Nyitókép: Képkocka, YouTube

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik