Gulyás Gergely: 85 ezer forinttal nőnek a nyugdíjak

2023. szeptember 28. 12:17

Kiegészítő nyugdíjemelést kapnak az idősek, kitartunk az ukrán gabonával kapcsolatos és a mielőbbi fegyverszünetet sürgető álláspontunk mellett.

2023. szeptember 28. 12:17
GULYÁS Gergely

A kormány döntött a kiegészítő nyugdíjemelésről, ismertette a Kormányinfón Gulyás Gergely. Mivel a nyugdíjasinfláció 18% körül várható, a korábban 15 százalékkal emelt nyugdíjat 3,1 százalékkal tovább emeli a kormány, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az átlagos öregségi nyugdíj 217 232 forint lesz a jövőben, novemberben pedig visszamenőleg is kiegészítik a nyugdíjakat. Éves szinten 85 000 forinttal kapnak többet a nyugdíjasok, jelentette be. 

Mint ismertette, a kormány tárgyalt a bevándorláspolitikáról is, amely területen a német szövetségi kormány megváltoztatja politikáját, így a migrációs paktumról szóló tárgyalások tovább folytatódhatnak Európában, megszűnt ugyanis a blokkoló kisebbséghez szükséges szavazati arány. A migrációs paktum csak azt tudja előidézni, hogy a határállamokból Lampedusat csináljanak – fogalmazott Gulyás Gergely, aki hangsúlyozta:

az Európai Unió most olyanokat akar beengedni Európába, akik éles lőszerrel lőnek a határon.

Mi azonban nem akarunk új Lampedusat látni Európában, ismertette a magyar álláspontot a tárcavezető, aki szerint az EU tervezete migránsgettókat eredményezne. Brüsszel szervezni akarja a migrációt és nem megállítani, márpedig ez a terület tagállami hatáskör, így minden államnak joga eldönteni, miként kívánja kezelni a helyzetet – mutatott rá. 

Gulyás Gergely beszélt arról is, az Európai Unió „kínos időhúzást” folytat a magyar egyetemek ügyébena magyar kutatókat és hallgatókat büntetve. A bizottsági eljárás nélkülözi a közösségi jogalapot, hangsúlyozta a miniszter. „Magyarország azt várja, hogy a bizottság ne húzza tovább az időt és fizesse ki azokat a pénzeket, amik járnak az országnak” – szögezte le. 

A kormány megvizsgálta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalommal kapcsolatos helyzetet, továbbra sem engedhető meg, hogy ukrajnai gabona árassza el a magyar piacot, de ahhoz hozzájárul az ország, hogy az Afrikába irányuló élelmiszer áthaladjon területünkön – mondta. 

Gulyás Gergely ismét hangsúlyozta: a háborúnak véget kell vetni, a békéhez azonnali tűzszünetre van szükség. 

A kabinet várakozásai szerint novemberre egy számjegyűre lassul az infláció, a jövő év pedig a gazdasági növekedés helyreállásáról szól majd, jelentette ki Gulyás Gergely. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a mai nappal újabb funkcióval bővült az online árfigyelő, térképes boltszűrésre van lehetőség a felületen. A kormány azt reméli, ezzel növelhető a lokális árverseny. Beszélt arról is, hogy minden kiskaput bezártak a trükköző boltok előtt. A kötelező akciók az év végéig hatályban maradnak, tette hozzá. 

„A politikában ritkán látható lebukással állunk szemben” – fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely arra, hogy többezer euró érkezett gyanús körülmények között Karácsony Gergely politikai mozgalmához. Eközben nincs lehetőség arra, hogy az újságírók rákérdezhessenek, miért hazudott a főpolgármester. Később hozzáfűzte: Karácsony Gergelynek be kellene számolnia arról, mi az igazság. 

Arra a kérdésre, mit gondol Gelencsér Ferenc, a Momentum elnökének „parlamentben bemutatott politikai performanszáról”, Gulyás úgy válaszolt: ugyanazt gondolja, mint az érintett maga, egyetért a minősítéssel, „csak mi nem szoktunk így beszélni”. 

 

 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik