Gulyás Gergely: 85 ezer forinttal nőnek a nyugdíjak

2023. szeptember 28. 12:17

Kiegészítő nyugdíjemelést kapnak az idősek, kitartunk az ukrán gabonával kapcsolatos és a mielőbbi fegyverszünetet sürgető álláspontunk mellett.

2023. szeptember 28. 12:17
GULYÁS Gergely

A kormány döntött a kiegészítő nyugdíjemelésről, ismertette a Kormányinfón Gulyás Gergely. Mivel a nyugdíjasinfláció 18% körül várható, a korábban 15 százalékkal emelt nyugdíjat 3,1 százalékkal tovább emeli a kormány, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az átlagos öregségi nyugdíj 217 232 forint lesz a jövőben, novemberben pedig visszamenőleg is kiegészítik a nyugdíjakat. Éves szinten 85 000 forinttal kapnak többet a nyugdíjasok, jelentette be. 

Mint ismertette, a kormány tárgyalt a bevándorláspolitikáról is, amely területen a német szövetségi kormány megváltoztatja politikáját, így a migrációs paktumról szóló tárgyalások tovább folytatódhatnak Európában, megszűnt ugyanis a blokkoló kisebbséghez szükséges szavazati arány. A migrációs paktum csak azt tudja előidézni, hogy a határállamokból Lampedusat csináljanak – fogalmazott Gulyás Gergely, aki hangsúlyozta:

az Európai Unió most olyanokat akar beengedni Európába, akik éles lőszerrel lőnek a határon.

Mi azonban nem akarunk új Lampedusat látni Európában, ismertette a magyar álláspontot a tárcavezető, aki szerint az EU tervezete migránsgettókat eredményezne. Brüsszel szervezni akarja a migrációt és nem megállítani, márpedig ez a terület tagállami hatáskör, így minden államnak joga eldönteni, miként kívánja kezelni a helyzetet – mutatott rá. 

Gulyás Gergely beszélt arról is, az Európai Unió „kínos időhúzást” folytat a magyar egyetemek ügyébena magyar kutatókat és hallgatókat büntetve. A bizottsági eljárás nélkülözi a közösségi jogalapot, hangsúlyozta a miniszter. „Magyarország azt várja, hogy a bizottság ne húzza tovább az időt és fizesse ki azokat a pénzeket, amik járnak az országnak” – szögezte le. 

A kormány megvizsgálta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalommal kapcsolatos helyzetet, továbbra sem engedhető meg, hogy ukrajnai gabona árassza el a magyar piacot, de ahhoz hozzájárul az ország, hogy az Afrikába irányuló élelmiszer áthaladjon területünkön – mondta. 

Gulyás Gergely ismét hangsúlyozta: a háborúnak véget kell vetni, a békéhez azonnali tűzszünetre van szükség. 

A kabinet várakozásai szerint novemberre egy számjegyűre lassul az infláció, a jövő év pedig a gazdasági növekedés helyreállásáról szól majd, jelentette ki Gulyás Gergely. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, a mai nappal újabb funkcióval bővült az online árfigyelő, térképes boltszűrésre van lehetőség a felületen. A kormány azt reméli, ezzel növelhető a lokális árverseny. Beszélt arról is, hogy minden kiskaput bezártak a trükköző boltok előtt. A kötelező akciók az év végéig hatályban maradnak, tette hozzá. 

„A politikában ritkán látható lebukással állunk szemben” – fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely arra, hogy többezer euró érkezett gyanús körülmények között Karácsony Gergely politikai mozgalmához. Eközben nincs lehetőség arra, hogy az újságírók rákérdezhessenek, miért hazudott a főpolgármester. Később hozzáfűzte: Karácsony Gergelynek be kellene számolnia arról, mi az igazság. 

Arra a kérdésre, mit gondol Gelencsér Ferenc, a Momentum elnökének „parlamentben bemutatott politikai performanszáról”, Gulyás úgy válaszolt: ugyanazt gondolja, mint az érintett maga, egyetért a minősítéssel, „csak mi nem szoktunk így beszélni”. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. október 08. 14:23
Érdekes, hogy minden nem nyugdíjas ideböfögi a gyurcsányi - hazug - szózatot
Namond
2023. szeptember 30. 18:01
És hol van az elmúlt két évi inflációs nyugdíj kiigazítás? Azt ki és kinek lopta el?
kunfia1
2023. szeptember 28. 20:36
"Zsolakomarom 2023. szeptember 28. 13:58 https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2023/05/megemelik-a-nyugdijakat-szlovakiaban Az atlagnyugdij szlovakiaban 61x12x390=285000-el nott A magyarok atlagnyugdija meg 85000el, ugy hogy a magyar inflacio sokkal magasabb." Jó, jó, de Szlovákia, Románia, Lengyelország stb, hozzánk képest gazdag országok, és nem is Orbán, a nagyhírű, Európa erős embere, aki 18 éve uralkodik, vezeti azokat a gazdag országokat.
Tommaso
2023. szeptember 28. 19:00
85.000-nek a felével sem nőnek a 200.000 alatti nyugdijak. Gulyás sokkal nagyobbat lóditott, mint általában. szokott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!