Már az első Orbán-kormány módszerei megteremtették a demokrácia felszámolásának feltételeit

2023. szeptember 04. 10:16

A 2010-es választások után a Fidesz tartalmi értelemben autokratikus puccsot hajtott végre.

2023. szeptember 04. 10:16
Fleck Zoltán
Fleck Zoltán
Jelen

„Talán úgy tűnhet, 2010 után új világ kezdődött a magyar demokrácia történetében, ezt a képzetet erősítheti az Orbán-rezsim ideológiai helyzetértelmezése, amely forradalomként igyekszik beállítani kormányzati felhatalmazását, a demokraták pedig úgy tesznek, mintha az autokratikus kihívás ekkor kezdődött volna. Ezzel szemben az igazság az, hogy a demokratikus intézmények leromlása és Orbán felkészülése a kizárólagos hatalom kiépítésére jóval korábban megkezdődött.

A 2010-es választások után a nagy választói legitimációt a magyar köztársaság demokratikus elemeinek kiiktatására használó Fidesz tartalmi értelemben autokratikus puccsot hajtott végre.

Új, egypárti alkotmánnyal lepte meg az országot, miután az előző két évtized képtelen volt beteljesíteni egy konszenzuális alkotmányozás vágyát, vagy inkább szükségletét. Hiszen a rendszerváltás alkotmánya néhány alapvető intézményes hibában szenvedett, amely védtelenné tette az autokratikus kihívásokkal szemben. A kétharmados parlamenti többség veszélyeit jelentősen alábecsülték, amikor a kormányzati stabilitás és parlamenti egyensúly mellett az ideiglenesnek tekintett alkotmányt nem helyezték védelem alá. Történt ez egy olyan politikai konstrukcióban, ahol a választási rendszer aránytalan, tehát viszonylag könnyen alakulhat ki jelentős mandátumtöbbség és egy olyan politikai kultúrában, ahol nem lehetett (volna) komolyan számítani minden szereplő alkotmányos önmérsékletére.

Még ma is sokan tesznek úgy, mintha ez a 2010-es autokratikus fordulat meglepő és váratlan lett volna. Pedig Orbán pontosan erre várt, erre készült és ezt nem is titkolta. A demokraták meglepődése is furcsa, hiszen a Fidesz első kormányzásának hatalomtechnikái és ellenzékben tanúsított szerepfelfogása közepette látványosan és rohamosan veszett el a demokratikus értékek képviselete és a konszenzuális demokrácia. Az a megalapozatlan várakozás, hogy a rendszerváltás alkotmányozása a stabil intézményrendszer révén megvédi magát bármilyen autokratikus szándéktól, politikai és szakmai felelőtlenség volt. Ebben, mint később kiderült, az Európai Unió döntéshozói is osztoztak.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2023. szeptember 12. 08:13
:izony, hogy komolyan kéne venni az ilyen írást, főleg a közélet aktív résztvevőinek, hisz nem Bözsi néni írja a lakótelepi panel 6. emelet 2-ből. Hanem egy aktív jogászról van szó, amelyik diktatúráról deliriál, és egypártrendszerről. Valahogy az az embernek az érzése, hogy a dollárokkal finanszírozott ellenzékeben meghirdették a finanszírozók, a hazaárulók kerestetnek, akik most az ilyen cikkekkel pályáznak a dicső címükre, és a leendő folyószámlájukra.
bölcsuhú
2023. szeptember 11. 13:16
Nem sül le a pofádról a zománc, te az ELTE és a jog szégyene!
Obsitos Technikus
2023. szeptember 06. 09:59
" miután az előző két évtized képtelen volt beteljesíteni egy konszenzuális alkotmányozás vágyát, vagy inkább szükségletét" A 72%-os többséggel, te tanácsköztársasági patkány??
Obsitos Technikus
2023. szeptember 06. 09:53
Az egyharmados alkotmányozó elmebeteg Flekktífusz Zoli... Ezt az embert minimum az elmemegfigyelőben kellene tartani, bár rendes országban már rég levették volna a kötélről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!