Magyar mentőcsoportok indulnak az árvíz sújtotta Líbiába

2023. szeptember 14. 15:46

Az akciót a magyar kormány és a Honvédség is támogatja.

2023. szeptember 14. 15:46

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Életjel Mentőcsoport 46 emberrel és három kutyával indul útnak az árvíz sújtotta Líbiába a magyar kormány támogatásával – közölte Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára csütörtökön a Facebook-oldalán.

Ezt is ajánljuk a témában

Líbiai áradások: tízezren eltűntek, bibliai méretű katasztrófa körvonalazódik

Középkori állapotok uralkodnak, tömegsírokba temetik a halottakat a kikötővárosban.

Azbej Tristan azt írta, Magyarország kormánya a Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül 14 millió forint értékben támogatja a kiutazó csapatokat, a Magyar Honvédség pedig a kiutazásukban nyújt segítséget. Az államtitkár felidézte: Líbiát hétfőn „bibliai méretű katasztrófa”, olyan vihar érte, amely Derna kikötővárosában áttörte a várost a tengertől elválasztó gátakat, a beáramló tenger pedig egész kerületeket sodort el.

Ezt is ajánljuk a témában

Tengerbe mosott családok, összedőlt városnegyedek – ezt tudjuk eddig a líbiai áradásokról

Szakértők már tavaly figyelmeztetettek, hogy ha nem erősítik meg a gátakat, annak súlyos következményei lesznek.

Eddig legkevesebb hatezer halálos áldozatról tudni, de tízezer eltűnt embert keresnek, egyre csökkenő reménnyel. „Amint értesültünk a tragédiáról és segítségkérést kaptunk a líbiai hatóságoktól, felvettük a kapcsolatot a civil kutató-mentő csapatokkal, akikre ezúttal is számíthatunk” – fogalmazott. A kiutazó mentőcsapatok küldetésének célja ezúttal is az életmentés, „mi pedig törekszünk minden lehetséges módon segíteni őket, hogy nekikezdhessenek a munkának” – írta Azbej Tristan. „Imádkozzunk az áldozatokért és családjaikért!” – kérte bejegyzésében az államtitkár.

(MTI)

***

Nyitókép: Azbej Tristan Facebook-oldala

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik