Közeleg a tél: nincs gáz, van gáz

2023. szeptember 10. 09:02

Heteken belül kezdődik a fűtési időszak, ezekben az időkben válik kulcskérdéssé, hogy egy-egy ország mennyire is készült fel a kritikus hónapokra, mennyi fűtésre fordítható gázt spájzolt be. A jó hír, hogy sokkal jobban állunk, mint például tavaly ilyenkor.

2023. szeptember 10. 09:02
Daily Life In Rzeszow
Bokor Gábor

Augusztus végén jelentette be az Energiaügyi Minisztérium, hogy az április óta folyamatos betárolásnak köszönhetően meghaladta a 90 százalékot a hazai gáztárolók töltöttsége. Közleményük szerint „a megfelelő felkészülés a következő télen is megalapozza a háztartások biztonságos ellátását és a gazdaság zavartalan működését”.

Az uniós adatokat tekintve azt látni, az idei fűtési időszak miatt messze nincs sem az országoknál, sem a piacon akkora pánik, mint volt tavaly ilyenkor, holott Oroszország ukrajnai háborúja nemhogy nem fejeződött be, de csillapodni sem csillapodik. 

A Magyar Földgáztároló Zrt. a Mandiner.hu megkeresésére szűkszavú válaszában elárulta, hogy míg

2022. nyár végén a tárolói töltöttség 60 százalék körül alakult, míg az idén ez az érték 90 százalék körül van.

A FGSZ Földgázszállító Zrt. interaktív térképe alapján a legtöbb gáz Magyarországra a Kiskundorozsma 2, a mosonmagyaróvári, a csanádpalotai és a drávaszerdahelyi vezetéken keresztül érkezik.

Hátra lehet dőlni?

A Magyar Földgáztároló Zrt. adatait végignézve sokkal nyugodtabban áll a magyarországi gázhelyzet, mint akár egy éve, hiszen a cikk írásával azonos napon egy évvel ezelőtt 64 százalék volt a töltöttségi szint, ugyanez két éve 75 százalék volt, míg három éve 95 százalékos szinten mozgott, de ugye akkor viszonylagos békeidő volt a piacon, hiszen nem volt háború, „csak” a koronavírus határozta meg mindennapjainkat. 

A hazai tárolókban jelenleg 5,7 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre.

A vállalat napi közlésben megjelenő adatai alapján napról napra követhető, hogy a gáztározók helyzete egyre megnyugtatóbb, ugyanis az „Ügyfél mobilkészlet töltöttség” szintje napi fél százalékot emelkedik, ez az érték már 89,1 százalékon áll és még októberig van az úgynevezett betárazási időszak. 

Az energiaügyi tárca tájékoztatása szerint az energiaválság által életre keltett uniós szabályozás november elsejére rögzít egységes kötelező feltöltési arányt a földfelszín alatti tárolókkal rendelkező tagállamok számára.

Úgy fogalmaztak, hogy a kiemelkedő tárolókapacitással rendelkező Magyarország ehhez képest már augusztusban teljesíti a fűtési szezonra elvárt szintet. A tavaly elfogadott rendelet lényege, a földfelszín alatti gáztárolókat a kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni a 2022-2023-as téli időszak kezdetére. Idéntől a kötelező feltöltési arány egységesen 90 százalékra emelkedett november elsejei határidővel. 

Jól áll Európa is

Az Európai Bizottság augusztus közepén jelentette be, hogy a kontinensen lévő föld alatti gáztárolók töltöttsége meghaladta a 90 százalékot. Az európai gáztárolók szövetsége szerint a gáztárolókban összesen 93 milliárd köbméternyi földgáz áll rendelkezésre, amely a 27 uniós tagállam téli gázkeresletének közel harmadát teszi ki.

A legjobban a spanyolok állnak, hiszen a dél-európai államban a töltöttség már több mint 99 százalékos. 

Nyitókép: Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik