Ismét magyar hegymászóért izgulhatunk – ősszel újabb hazai alpinista készül a Himalájába

2023. szeptember 09. 16:32

Az expedícióban részt vevő egyetlen magyar nevét nem ismerjük, de az biztos, hogy férfi, és magashegyi csúcstámadásra készül.

2023. szeptember 09. 16:32
null

Magyar hegymászó is engedélyt kapott a nepáli hatóságoktól egy őszi expedícióra – derült ki a nepáli turisztikai minisztérium a napokban közzétett jelentéséből. A nyilvános lista szerint szeptember 8-ig 284 alpinista kapott hegymászóengedélyt a hatóságoktól, köztük hatvan nő, és összesen negyvennégy országból érkezett regisztráció. 

A nepáli turisztikai minisztérium által közzétett lista (Forrás: Facebook)


Az expedícióban részt vevő egyetlen magyar nevét nem ismerjük, hazai hegymászókörökben sem tudnak arról, hogy valaki a Himalájába készülne. 

De az biztos, hogy az illető férfi és magashegyi csúcstámadására készül, 

azaz egy 7000 méternél magasabb hegyet készül meghódítani, valószínűleg a Putha Hiunchuli (7246 méter), a  Kumbhakarna (7711 méter), a Himlung Himal (7126 méter) vagy a Nemjung (7140 méter) valamelyikét. Az viszont ugyancsak nem ismeretes, hogy mindezt önálló mászásként tervezi, vagy másokkal csoportban. 

A hegymászás értelmével – felesleges hősködés vagy megsüvegelendő sportteljesítmény – kapcsolatos viták Suhajda Szilárd májusi tragédiáját követően lángoltak fel. Varga Csaba ezután sikeresen elérte a  Nanga Parbat legmagasabb pontját (8126 méter), amivel bebizonyította, hogy a magyar hegymászók is képesek pótlólagos oxigén és teherhordók segítsége nélküli magashegyi expedíciók sikeres teljesítésére.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha Isten látja, hogy mindent megteszek, ő is hozzáteszi a magáét – Varga Csaba hegymászó a Mandinernek

Szeretném motiválni a Kárpát-medencei magyarságot, hogy maradjon meg magyarnak a szülőföldjén – vallja Varga Csaba hegymászó, aki nemrég tért haza egy sikeres Himalája-expedíció után.

 

Nyitókép: Sebastien Berger / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik