Így magyarázkodtak Karácsonyék a rejtélyes kampánypénzek ügyében

2023. szeptember 26. 10:59

Kis ládika, nagy doboz vs OTP.

2023. szeptember 26. 10:59

A Magyar Nemzet összeszedte, miket nyilatkozott Karácsony Gergely baloldali főpolgármester és a párbeszédes Perjés Gábor a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület (99 Mozgalom) rejtélyes adományai nyomán.

„A 99 Mozgalom magyarországi, kis összegű adományokból működött” – állította tavaly szeptemberben Karácsony, amikor arról kérdezték, hogy került-e külföldi pénz a mozgalmához.

Az Index podcastműsorában már azt mondta a főpolgármester, hogy 

nem kis, hanem nagy ládikákban gyűlt össze a félmilliárd forint.

Ebben a műsorban azt is kijelentette, Perjés az egyedüli ember, aki ezt a pénzt az OTP-nél vezetett bankszámlára be tudta fizetni. Szabályosan járt el minden szempontból – fűzte hozzá a városvezető, megjegyezve: Ő maga nem vett részt az adománygyűjtő rendezvényeken, mert nem akarta tudni, kik a donorok.

Június 26-án egy Facebook-bejegyzésben Karácsony ismét arról írt, „az egyesület a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően zárt adománygyűjtő láda útján gyűjtött mikroadományokat. Ezeket az adományokat az egyesület ügyvezetője fizette be az egyesület bankszámlájára a jogszabályi követelményekkel összhangban”.

Perjés egy nappal később a HVG-nek ezt mondta: „A bankkártyás és átutalással történő adománygyűjtés mellett a 350/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 10. §-a szerint, zárt adománygyűjtő láda útján is gyűjtött folyamatosan mikroadományokat. A zárt adománygyűjtő láda rendszeres felnyitását követően annak tartalmát a jogszabályi követelményekkel összhangban az egyesület ügyvezetője fizette be az egyesület bankszámlájára.”

Július 11-én a Párbeszéd társelnöke, Tordai Bence beszélt a félmilliárdos adományról. „Vannak magyar emberek, akiknek vannak különböző külföldi devizákban megtakarításaik. Nyilván olyanok áldoznak nagyobb tételeket a kampányra, akik nem a napi megélhetéstől vonják el ezt a pénzt. […] Nem, nem kínos. Épp most mondtam, hogy sem jogilag, sem morálisan nincsen ezzel probléma. Úgyhogy nem, nem kínos” – fogalmazott Tordai az ATV-ben.

Augusztus 4-én a Mediaworks kérdésére is ragaszkodott a főpolgármester az eredeti verzióhoz, hogy mikroadományokból gyűlt össze az 506 millió forint, azonban az adományozás anonim volt, így azt nem tudja megmondani, kik támogatták.

Több feljelentés is született

Mint arról a Mandiner.hu beszámolt, a Nemzeti Információs Központ (NIK) nyár elején hozta nyilvánosságra az ellenzék kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló jelentését. Ebben szerepelt mások mellett, hogy a Karácsony által alapított 99 Mozgalom számlájára 506 millió forint érkezett, javarészt euróban, angol fontban. Az egyesület hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek. Az egyébként második kerületi önkormányzati képviselőként is ténykedő politikus fizette be a 99 Mozgalom számlájára az adományt, kilenc részletben.

Az ügyben több feljelentés született, amik nyomán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás miatt rendelt el nyomozást. A NAV később pénzmosás elkövetésének gyanújára is kiterjesztette a vizsgálatot. Minap pedig az OTP Bank tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyurcsany-embere
2023. október 12. 05:10
Jó téma a fideszes habzószájú kutyáknak, de annyi esze már egyiknek sincs hogy egyáltalán felfogják a kormány bombás plakátjaira és a konzultációra ennek a pénznek több, mint kétszerese 9 milliárd 68 millió 125 ezer forintot dobott ki. Amikor csak a parizerre jut már nektek, akkor gondoljatok erre a pénzszórásra és gazdasági dilettantizmusra is, ne csak karácsony kis ládikáira.
KBA98
2023. szeptember 26. 17:26
Nem annyira rejtélyes ez a dolog. Az USA adta, találtak egy madarat, aki mindjárt a nyomdagéptől vitte a pénzt és belegyömöszölte a ládikóba! Vagy mégsem? Ja elvitte így melegen az OTP-be! Befizette, senki nem kérdezte tőle, hogy mitől ilyen meleg ez a pénz, mitől is van összeragadva? Csak úgy hipp-hopp bevételezték és kész? Vagy hogy is volt?
Héja
2023. szeptember 26. 15:36
Lebuktak, habzó pofával hazudnak,mentegetőznek. Rájuk ég, mint ökörre a billog. Nincs év, hónap, hogy bele ne futnának valami orbitális gazemberségbe. Csakhogy a ballib memória olyan, mint az aranyhalé.
fideath-7
2023. szeptember 26. 12:08
Félmilliárd forintot a NER-propaganda a kampányban konkrétan NAPONTA költött el. Ráadásul az az utolsó fillérig közpénz volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!