Idézhette volna a tenyérbemászó képű alak éppenséggel Nietzschét vagy magát Hitlert is

2023. szeptember 23. 11:34

Nem az idézet tartalma a lényeg tehát, hanem akitől idézik. Mert azonosulást jelent.

2023. szeptember 23. 11:34
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„Úgy hallom, az Európai Parlamentben egy »zöldpárti« képviselő Lenint idézte. Nem elrettentő, hanem követendő példaként. Valami ilyesmit: »ahol akarat van, ott megoldás is van«. Nem tudom hol és mikor mondta ezt Lenin elvtárs, de nem is ez a fontos, hiszen a gondolat maga olyan régi, mint maga a gondolkodó ember. »If there’s a will, there’s a way«. Idézhette volna a tenyérbemászó képű alak éppenséggel Nietzschét vagy magát Hitlert is, hiszen utóbbi egész életműve összefoglalható a híres címben: Az akarat diadala. 

Az akarat természetesen szükséges ahhoz, hogy egy problémát megoldjunk. Nem az idézet tartalma a lényeg tehát, hanem akitől idézik. Mert azonosulást jelent. Magunk is idézhetnénk hasonló gondolatot Vörösmartytól, Adytól. Ez a Lamberts elvtárs viszont Leninnel azonosul. Nyíltan. Nem vagyok ezen meglepődve. Nem egy »ismerősöm« van, akitől megjegyzései alapján pontosan azt várom, amit Lenin tett. Minden másként gondolkodó likvidálását. Most építgetik a tömeget hozzá. A mindenre felhasználható tömeget. 

A fényes szelek tömegét, az SA tömegét, a Vörös Front tömegét. Most próbálgatják, mivel lehet gondolkodásmentesen mozgósíthatóvá tenni. Ahogy Mikszáth mondta: »Elveszed az eszét, úgy megy az akaratod után, mint kezes bárány.« Jogokkal, kiváltságokkal? Klímabanalitásokkal. Oktatásüggyel. Valódi háborúval? Osztályharccal? Nemi identitásproblémákkal? Egyes személyek démonizálásával? Vagy csak egyszerűen pénzzel, kedvezéssel? Esetleg megfélemlítéssel? A lényeg mégis csak az, hogy eszét veszítse a tömeg, s felhasználható legyen mindenre.”

Nyitókép: Pixabay

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. szeptember 24. 16:55
»If there’s a will, there’s a way« Aztán fogja magát az istenbarma, és nekiáll nullával osztani... NEM, NINCS, NEM VOLT ÉS NEM IS LESZ.
Art5
2023. szeptember 24. 11:40
Szerencsés: 5*
gyzoltan-2
2023. szeptember 24. 09:46
gyzoltan-2T. Péter 2023. szeptember 24. 09:44
zakar zoltán béla
2023. szeptember 24. 09:31
10000%
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!