Gulyás Gergely: Az EU-ban egyfajta szuperállam van kialakulóban

2023. szeptember 04. 06:20

A Magyar Távirati Iroda pontosította a kancelláriaminiszter szavait.

2023. szeptember 04. 06:20
GULYÁS Gergely

Egy szuperállam kialakításának kísérlete sejlik fel az Európai Unióban, amely minél kisebb hatalmat adna a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányoknak és sokkal többet a brüsszeli intézményeknek – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton, a Joghallgatók Önképző Szervezete V. nyári egyetemén.

A Fejér vármegyei Vajtán rendezett esemény harmadik napján Gulyás Gergely az egyetemisták kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy nagy uniformizálási kísérlet zajlik éppen az EU-ban, például migrációs, gender, családpolitikai vagy háborús ügyekben.

A miniszter szerint az unióban vannak nagyszerű dolgok, mint a közös piacok és a határmentesség, ugyanakkor elindult egy rossz mechanizmus, amelyben

 „tízből kilenc esetben Magyarország és Európa kárára születnek döntések”

Gulyás Gergely Magyarország 2024 második félévi uniós soros elnökségével kapcsolatban elmondta, a magyar kormány az egyetlen jelenleg Európában, amely korábban volt már soros elnök, ettől függetlenül mérsékelt remény van arra, hogy gyökeres változásokat indítsanak el, ezért a folyamatban lévő ügyek előmozdítása lehet a fő cél.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikációja kapcsán közölte: eddig azért nem ratifikálták Svédország csatlakozását, mert a svédek az elmúlt években „méltatlan és alaptalan vádakkal illették hazánkat”, ezért előbb ezen kérdések tisztázása szükséges. Rámutatott, hogy Magyarország érdeke egy erős NATO, ami „Svédország gazdagságú” ország csatlakozásával csak erősödne.

A tárcavezető az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kérdésre elmondta, nincs reális esély arra, hogy Ukrajna az elfoglalt területeket visszaszerezze és „az is tisztán látszik, hogy Oroszország nem jelent fenyegetést Közép-Európára, hiszen az elmúlt másfél évben az oroszok nem értek el gyors és átütő eredményeket” úgy, hogy eleinte az ukránok fegyveres segítséget sem kaptak senkitől.

Gulyás Gergely szerint az amerikaiak nélkül biztosan nem lesznek béketárgyalások Ukrajna és Oroszország között. Úgy vélte, a tartós békéhez „az Ukrajnát támogató nyugati világnak biztonsági garanciákat kell adnia Oroszország felé, de semmiképpen sem NATO-tagságot az ukránoknak”, illetve hosszabb távon békefenntartó katonák állomásoztatása és számtalan hasonló megoldás biztosíthatná a tartós nyugalmat Ukrajnában.

(MTI)

Az MTI később közölte, hogy a szeptember 2-án, szombaton 16:52 órakor kiadott, Gulyás Gergely: Egy szuperállam kialakításának kísérlete sejlik fel az Európai Unióban című anyaguk utolsó bekezdésének 2. mondata helyesen:

Úgy vélte, az Ukrajnát támogató nyugati világnak biztonsági garanciákat kell adnia Ukrajnának Oroszországgal szemben, „de semmiképpen sem NATO-tagságot az ukránoknak”, illetve hosszabb távon békefenntartó katonák állomásoztatása és számtalan hasonló megoldás biztosíthatná a tartós nyugalmat Ukrajnában.

*

A kancelláriaminiszter a Mandinernek is megerősítette, rosszul idézték a beszédét, valójában Ukrajnának javasolt biztonsági garanciát.

 

 

 

 



 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 04. 15:18
A Fidesz ragaszkodik foggal-körömmel az ország EU tagságához. Sőt, más balek országokat is be akar szervezni az EU-ba. Nem hiteles ez a folyamatos brüsszelezés.
Akitlosz
2023. szeptember 04. 15:16
Nincsen az EU-ban határmentesség. Magyarország határai ma is ugyanott vannak, mint voltak az EU tagság előtt. Egy magyar elnök át sem mert menni egy hídon, csak mert a híd másik vége már nem Magyarországon, hanem az EU-ban volt. A határok ellenőrizetlensége pedig a terrorizmust, a migrációt, a csempészetet támogatja. Azt sem tudják az EU tagállamok, hogy ki van a területükön.
Namond
2023. szeptember 04. 08:50
Turisztikai társasjáték támogatása címen 888 956 000 forintot kapott a Princzinger Péter vezette Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től, 40 ezer turisztikai promóciós játék - AdvenTourist Természeti Kincseink - szálláshelyekre juttatására. Ezeket 110 millió forintért gyártották le a Promitor Kft-nél, a játék tervezője - Gladiator Games Kft.- a gyártási díj 10 százalékát kapja meg, míg a grafikáért a gyártási díj nagyjából 3 százalékát fizetik ki. Az ingyenes játékot, melynek darabja 22 ezer forintjába került az adófizetőknek, egyébként már több helyen árulják az interneten, általában 3000–5000 forintért lehet megvásárolni. Hová lett 780 millió forint? A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány beszámolójában 889 millió forint értékvesztést tüntettek fel, ami fillérre egyezik a társasjátékra kapott összeggel. Hogy veszítette el értékét 780 millió forint?
pipa89
2023. szeptember 04. 08:37
Amennyiben létrehozzák az emberek feje felett a szuperállamot, időszerű lesz népszavazást kiírni, mielőtt a jenkik egy az egybe beletolják Európát a III. világháborúba és mielőtt ránk szabadítják Ukrajnát fegyverekkel, gabonával, az össze ukrán problémával együtt. Nem lesz más lehetőség és nem lesz mit húzni. halasztani tovább....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!