Emlékek a Kádár-korszakról

2023. szeptember 20. 14:14

Életem legnagyobb áldásának tartom, hogy húszéves koromra véget ért a magyarországi kommunizmus.

2023. szeptember 20. 14:14
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„A minap fiatalok kérdeztek a Kádár-korszakról, hogy jó volt vagy rossz, egyáltalán milyen hangulatban telt, én pedig csak hümmögtem, igyekeztem röviden válaszolni, pedig hosszabban is érdemes felvázolni a saját nézőpontunkat, mielőtt a »diáktüntetők« tényleg elhiszik, hogy ma diktatúrában élünk, akkor pedig szárnyalt a szabadság.

A Kádár-korszak lényege a falak és a közted lévő távolság. Arról szólt, hogy amit létrehoztak ellened, abba beleütköztél vagy sem. Ha nem, akkor vígan élhetted az életedet, beültél a Ladába, összetákoltál egy hétvégi házat, és olyan szép helyekre kirándultál, amelyeket garantáltan elértél kétszáz kilométeren belül.

(...) A Kádár-korszak valamennyi pozitívuma az elzártság tényéből származik. Miután nem utazhattunk, nem beszélhettünk, nem tehettünk semmit, mert elvették a szabadságunkat, igyekeztek emberibb állapotokat teremteni, mint az ötvenes években. De ismétlem: nem azért, mert értéknek tartották a komfortérzést, hanem féltek az újabb 1956-tól, megtanulták, hogy nem feszíthetik túl a húrt.

Igen, az emberek műveltebbek és értelmesebbek voltak akkor, mint ma. Az is igaz, hogy jobban odafigyeltünk egymásra. Ahogyan az is, hogy önállóbban, egészségesebben éltünk, mint a maiak. A szellemi életben, a tudományban, az oktatásban, a művészetekben, de akár a sportban sokkal termékenyebb időszakokat éltünk, mint manapság. Csakhogy ez a tény elsősorban abból fakadt, hogy az emberek jobbára olyan területeken haladtak előre, amelyeket meghagytak nekik. Semmiféle érdemi összehasonlítást nem tehettünk a Nyugattal, amit valójában nem is ismertünk, ezért begubóztunk a szocialista valóságba. Elfogadtuk és megszoktuk, hogy az egyén nem számít, milyen jó, ha egyformák vagyunk, iskolaköpenyt és konfekcióöltönyt viselünk, valamint hogy valamennyi újság egyszerre hazudik, a híradóban Ipper Pál kommentálja a híreket, Komlós János pedig szocialista humorbonbonokat szór közénk. Nem szerettük, de semmi mással nem szolgáltak a csajkarendszerben. Hát, ezt fogyasztotta, akinek gusztusa volt hozzá.

Aki a szocializmusban született, abban nőtt fel, töltötte el élete jelentékeny részét, betegséget hordozott magában évtizedeken keresztül, és újabb évtizedek kellettek ahhoz, hogy a szervezet kivesse magából a kórokozót. Életem legnagyobb áldásának tartom, hogy húszéves koromra véget ért a magyarországi kommunizmus, és legalább esélyt kaptam arra, hogy szabad emberhez méltó életet élhessek.

Bár a posztkommunizmus 2010-ig sújtott bennünket, és a liberalizmus átvette a bolsevizmus történelmi helyét és szerepét, nem szeretnék újra a hajdani egypártrendszerben, bunkó párttitkárok, szakszervezeti vezetők, téeszelnökök, álpartizánok, munkásőrök, besúgók, rendőrök és katonatisztek hatalmában élni; nem, tényleg nem, köszönöm…

Tudom és elfogadom, hogy másoknak mást mért a rendszer, de nekem, a családomnak és a hozzánk hasonlók millióinak leginkább állandó hallgatást, ösztönös szembenállást, megvetést, tehetetlenséget, valamint származásom, vallási hovatartozásom, politikai felfogásom miatti háttérbe szorítást.”

Nyitókép: Fortepan/Szalay Zoltán

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. szeptember 21. 07:48
A zsidó bolsevizmus 1918-19-es behatolásának, uralmának egyenes következménye, folytatása a magyarországi 1945 utáni zsidó-kommunista uralom, gyilkos terror uralom, melynek letéteményese, biztonsági őre a gyilkos zsidó ÁVO volt! Minden ami máig csak történt e mocskos, véres köpenyből bújt elő... A kádár-rendszer gondoskodott átmentésükről, túlélésükről, hatalmuk megtartásáról! Tartósítva, örökölhetően.., tovább élően! A következmény, a ma kérdése: "Hol nem érvényesül a ma Magyarországán a zsidó dominancia?!" -ami meg személyemet illeti; ugyan meddig tehetek fel ilyen illetlen kérdéseket? -mikor szakad a vékony jég? -átkelhetek e a vékony jégen, hosszában a folyón...? -és a politika? Mi történhetne, ha megmutatná igazi arcát, lényét, melyet oly jól álcáz Jákob hamis, hazug báránybőre...
blackorion93
2023. szeptember 21. 07:37
De jó neked, én 30 elmúltam, de nálam még mindig tart :( Majd talán akkor , ha fél parlamenti patkó nem mszmp-és Kisz házmester szökevény lesz, talán jön valami más.
Ergit
2023. szeptember 20. 18:45
26 voltam 90-ben, és igaz már 26 voltam, mégis bíztam abban, hogy mivel mi megtapasztaltuk a szicializmust, ismerjük a kapitalizmust, a kettőből egy közel ideális rendszert lehet kialakítani, mind a kettőből csak a jó dolgokat átvenni... Elmúlt 33 év, és az MSZP-SZDSZ, Feri, az az EU szemétkedései miatt nem ott tartunk, ahol tartanunk kéne.
Tolókapu
2023. szeptember 20. 18:35
Az én tapasztalatom erről a ( sokak által visszasírt) korszakról: dettó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!