Csák János: Nem hiszem, hogy ennek a nemzedéknek kellene feladnia

2023. szeptember 17. 14:27

A miniszter szerint továbbra is azon kell dolgozni, hogy megforduljon a demográfiai trend.

2023. szeptember 17. 14:27

A most gyermeket vállaló családok fogják biztosítani a nyugdíját a következő nemzedékeknek – mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Mi, magyarok 1100 éve itt élünk, és eddig bármilyen történelmi viszontagság mellett, de mindig sikerült fenntartani a népesség újratermelődését.

Nem hiszem, hogy ennek a nemzedéknek kellene feladnia, amelyik a következőknek át tudja adni a kultúránkat

– tette hozzá.

Kifejtette: a világ országainak egy részében csökken a születésszám és ezért a népesség, más részében – főleg Afrikában – pedig rohamosan növekszik a lakosság; mindez kihívásokat jelent minden országnak. Abban az országban, ahol a népesség „nem képes természetes módon újratermelni önmagát”, lakosságcsere alakulhat ki, a magyar kormány ezért is tűzte a zászlajára 2010-ben a demográfiai trendek megfordítását – közölte.

Ezt is ajánljuk a témában

„Magyarország követendő példa lett” – exkluzív interjúnk Novák Katalinnal, egyenesen az államfői rezidenciából!

Ha nem születik több gyermek, lemondunk a jövőnkről, a magyarság megmaradásáról – mondja a köztársasági elnök, akivel az V. Budapesti Demográfiai Csúcs előtt beszélgettünk.

Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 13 évben sokféle lakástámogatási lehetőséget dolgozott ki a kormány a csoktól (családi otthonteremtési kedvezmény) a kamattámogatásokon át a hitellehetőségekig, amelyeket folytatni is fog, alkalmazkodva a piachoz – mondta Csák János. Az interjúban a miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy az édesanyák számára valódi döntési szabadságot kell biztosítani akár a munkára, akár arra, hogy otthon tudjanak maradni. Ehhez egyebek mellett bölcsődékre és a pénzügyi eszközökre van szükség – fűzte hozzá.

Közölte, korábban a gyermekek születésekor jelentősen csökkent a családok egy főre eső jövedelme, de a mostani kormányzat intézkedéseinek köszönhetően ezt mérsékelni tudták. Példaként említette a 30 év alatti anyák szja-mentességét és az egyetemisták diákhitelének elengedését, ha gyermekük születik. Közölte, ma már mintegy 30-féle eszközzel támogatják Magyarországon a családokat a gyermekvárás vagy a gyermeknevelés idején. Csák János arról is beszélt, hogy a Covid előtti időszakban kiemelkedő mértékben, 1,59-re nőtt a magyar termékenységi ráta, ami némi visszaesés után jelenleg 1,52. Mint mondta,

az ideális termékenységi ráta 2,1 lenne, ami fenntartaná a népességet,

ezért szerinte további lépésekre van szükség. Ahhoz, hogy mi, magyarok ötszáz vagy ezer év múlva is megőrizzük a kultúránkat, „családok kellenek és robusztus gazdaság”. Hozzátette: ami e kettőt összeköti, az bizonyos esetekben az szja-mentesség, amelyet a négygyermekesek után a háromgyermekesekre is kiterjesztenének – idézte fel Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését a politikus. 

Ezt is ajánljuk a témában

Csák János: Nem jelenthet elszegényedést a gyermekvállalás!

Egy kormány feladata az, hogy minden erővel támogassa a gyerekek fejlődését és családjaikat – mondta Csák János az V. Budapesti Demográfiai Csúcson.

Megjegyezte, már dolgoznak a városi csok pótlásán, amit egyre kevesebben vettek fel az ingatlanok felértékelődése, az infláció és a magas kamatlábak miatt. Ezért olyan új rendszert akarnak kidolgozni, ami jobban reflektál a mai piaci viszonyokra – közölte. Elmondta, folytatják a bölcsődei fejlesztéseket is, ami „nem csak épületeket jelent”. Utalt arra, hogy a felsőoktatási felvételi rendszer átdolgozásával jelentősen nőtt a pedagógus-, óvodapedagógus és gyermekgondozói szakra jelentkezők száma. Csák János szerint a kormány feladata lehetővé tenni, hogy aki családot szeretne alapítani és gyereket vállalni, annak „a lehető legnagyobb tér és pálya nyíljon”.

(MTI)

***

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik