Budapest-modell

2023. szeptember 21. 07:58

Négy év alatt világossá vált, hogy Karácsony Gergely, mint városvezető kudarcot vallott, ami a kompetencia hiánya mellett az instabil koalíció szükségszerű következménye.

2023. szeptember 21. 07:58
Nagy Ervin
Nagy Ervin
Magyar Hírlap

„A főpolgármester, minden feltételezhető jó szándéka ellenére sem tudta teljesíteni az ígéretei nagy részét. Hiányzik a politikai tudás, a rátermettség, de bele van kódolva a kudarc abba a politikai modellbe, ami 2019-ben létrejött. Ha úgy tetszik, akkor Budapest, a történelmi töredezettségű, széthúzó ellenzék regnálásának állatorvosi lova. Ilyen az, mikor tucatnyi önérdek által vezérelt, a pozíciókért marakodó baloldali politikai csoport irányít egy várost. Ez pedig tanulsággal szolgál a következő helyhatósági választásokra készülve.

A Budapest-modell működésének, ami a komolyan vehető hatalmi központok közül jelenleg a leginstabilabb konstelláció, valódi kárvallottjai a főváros polgárai. Továbbá az agglomerációból érkező munkavállalók és diákok, vagy a fővárosba turizmus, szórakozás, esetleg egészségügyi okok miatt ide utazók.

Budapest gazdátlanná vált. Dugók, növekedő légszennyezés, leszerelt kukák, méhlegelőnek kinevezett gazos közterek. Túlárazott beruházások, időben elhúzódó fejlesztések. Közlekedést nehezítő kerékpárutak, romló színvonalú tömegközlekedés, egyre drágább parkolók. Gyanús ingatlanbizniszek. Pofátlan év végi jutalmak… politikusi kifizetőhelyek?

A főpolgármester politikai tevékenysége csupán két dologban mutatkozott meg az eltelt ciklus során: politikai kinevezettekkel duzzasztotta fel a fővárosi hivatalokat és intézményeket, illetve folyamatos kormánykritikát folytatott közösségi oldalán.

Szakmai kompetenciák és településpolitikai tapasztalok nélküli, ideológiájukban különböző, egymással is vitatkozó tagságú testületek irányítják ma a fővárost, amely a hatékony cselekvés akadályává vált. Ez a Budapest-modell logikája.”

***

 

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik