Írta: Jásdi István csopaki borász, üzletember
„Ha ezeknek az ember a kisujját nyújtja, a karját akarják! Azért nem ihat az ember egy deci bort ebédhez, mert ő is ilyen. Nem tud időben megállni. Mert magyar.”
Na, ne hülyéskedjünk! Elmagyarázom:
Egy rendes éttermi ebéd egy-két pohár bor nélkül nem lehet teljes
(átlagsúlyra vetítve az úgy 1,5-2%0 véralkohol).
Ha egy ötfős társaságból a sofőr nem iszik bort, nagy eséllyel lemond róla a másik négy is. Isznak helyette cukros üdítőket. Egy deci bor – 12-13% alkohollal – nem tompítja, hanem élesíti az érzékeket. Erre jöhettek rá a legtöbb európai országban, ahol 0,2 és 0,5%0 között van a véralkohol elfogadható szintje.
Az ebédhez fogyasztott egy deci bort összemosni az alkoholizmussal vagy a drogfogyasztással csak a fenti bevezető mondattal lehet.
Ez pedig azt a képességünket kérdőjelezi meg, hogy élni tudunk a szabadságunkkal.
Mi magyarok.
Az alkoholizmus és a drogfogyasztás népbetegség. Kapcsolat romboló, halálos. Küzdeni kell ellene. Nem tiltással, hanem a mértékletességet hirdetve.
A bor ezer éve része európai kultúránknak, étkezésünknek és társas életünknek. Az alkoholizmus és a drogfogyasztás ellenségünk.
Fotó: Mandiner archív