Varga Miklós: A keresztény Európa lassú pusztulását látjuk

2023. augusztus 22. 12:28

A zenész szerint a migráció nem egy rossz és bűnös dolog, az illegális migráció viszont az. Úgy véli: az Ukrajnából érkező menekültek kapcsán például nagyon jól teljesített a kormány.

2023. augusztus 22. 12:28
null

Az István, a király 40. évfordulója alkalmából Varga Miklós volt a Partizán-csatorna vendége.
A beszélgetés utolsó blokkjában 

a nyugat vagy kelet dilemma kapcsán felmerült a migráció kérdésköre is.

1983-ban volt a rockopera bemutatója, s onnantól kezdve a rendszerváltásig – azután pedig hatványozottan – a nyugathoz való felzárkózás kérdése és mítosza nagyon erősen uralta a politikai diskurzust. „István az, aki a nyugat-kelet lejtőn való felzárkózás ígéretét és képviseli. Ehhez képest Koppány a tradícionalista megközelítés szószólója” – fogalmaz Gulyás Márton, majd felteszi a kérdést, 2023 Magyarországán Varga Miklós melyik nézőponttal tud inkább azonosulni.

Talán a kérdés alóli kibújásnak tűnik, de én a kezdetektől fogva mindkettővel. 

Én mind a kettő irányzatot tökéletesen meg tudtam érteni. 

Varga Miklós szerint ez a választás ott, akkor, abban a történelmi pillanatban egy rövidtávú dilemmát próbált megoldani, ugyanakkor István király életműve a történelmen átívelő, hiszen több mint 1100 esztendeje létezik a magyar államiság.

Ha a dolgok igazságtartalmát keressük, akkor mégiscsak Istvánnak kell igazat adnunk

– jegyzi meg Varga Miklós, aki szerint a magyarság sorsában mindig visszatér ez a fajta szembenállás, mindig van két oldal, aki üti-vágja egymást, hol az egyik, hol a másik keveredik felül.

Mint tudjuk, Európa keresztény alapokra épült az elmúlt több száz évben, és ennek a keresztény Európának a szép lassú pusztulását látjuk. Ezt én így látom. Az az Európa, ahova mindig is igyekeztünk, és ahová István király szerette volna vezetni az országot, mintha elfordult volna önmagától” – fejti ki a zenész. Hozzáteszi: a Lisszaboni-szerződésből már kimaradt a kereszténységre való utalás, így Európa megtagadja az önmeghatározásában a gyökereit. 

Azzal, hogy tömegesen és számolatlanul történik egyfajta lakosságcsere vagy lakosság-felhigítás, ez a fajta keresztény Európa kezd egyre inkább háttérbe kerülni”

– magyarázza Varga. Úgy véli: ezzel az állandó beözönléssel egy teljesen másfajta kultúra, vallás és felfogás érkezik meg, és ennek a két kultúrának előbb-utóbb összecsapásai lesznek, ahogy azt néhány nyugati államban látjuk is. 

Migráció az is, ha valaki bekéredzkedik egy országba, bekopogtat, hogy csókolom, jöttem, itt szeretnék élni és dolgozni, és a fogadó ország eldönti, fogadja-e vagy sem. De itt nem ez történik” – mondja Varga Miklós. Szerinte most elsősorban afrikai országokból jönnek ellenőrizetlenül a bevándorlók, és nem kérdezik meg, hogy az őslakosok hogyan viszonyulnak az érkezésükhöz. 

A zenész szerint a migráció nem egy rossz és bűnös dolog, az illegális migráció viszont az.

Úgy véli, megvan a hivatalos útja annak, hogy valaki az országba léphessen. Arra a kérdésre, hogy Magyarországnak van-e felelőssége a kizsákmányolás hatására kialakult gazdasági migráció tekintetében, Varga azt feleli, hogy vélemény szerint nincs, hiszen Magyarország soha nem volt gyarmattartó.

Gulyás Márton szerint azonban Magyarország is részesült a gyarmattartás javaiból.

Én úgy tudom, a magyar kormányzat alapfilozófiája az, hogy a problémákat nem itt kell megoldani, hanem ott, ahol elindult” – mondja Varga, aki szerint az illegális migránsok eldobálják az irataikat, hogy ne lehessen azonosítani hány évesek vagy honnan jöttek – úgy véli, ennyire semmiképp nem szabadna hülyének nézni a befogadó országokat.

Varga Miklós szerint az Ukrajnából érkező menekültek kapcsán például nagyon jól teljesített a kormány, hiszen, befogadjuk, ellátjuk és támogatjuk őket.

A valódi menekülteknek Magyarország mindig is nyitva volt ” 

szögezte le.

A vendégmunkások és a gazdasági migráció kapcsán Gulyás Márton ezúttal is megfuttatja a szokásos kapitalizmuskritikáját, s a globális kapitalizmus igazságtalanságait hozza szóba. Varga szerint volt kísérlet ezeknek a morális kérdéseknek a megoldására, 

de a kommunizmus és a szocializmus szerinte félrement.

Tudjuk a végeredményt: az nem sikerült. A morális kérdések mindig ott vannak a levegőben, az, hogy az aktuális társadalom milyen válaszokat ad ezekre a kérdésekre, az mindig az adott kor függvénye” – összegezte Varga.

Nyitókép: MTVA/Zih Zsolt

 

 

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuti-torpe
2023. szeptember 06. 09:48
" A keresztény Európa lassú pusztulását látjuk" lassan csak kihalnak a vallasserult elmebeteg retardaltak.
kovsa
2023. augusztus 22. 14:34
"de a kommunizmus és a szocializmus szerinte félrement." Nos, szerintem, jobban belegondolva, soha nem volt se kommunizmus, se szocializmus nálunk vagy a tömbben. Magyarországon államkapitalizmus volt. Értsd, a termelő eszközök felett egy szűk pártelit gyakorolt tulajdonjogot és irányítást. Capitale, tőke 1949-89 időszakban is volt Mo.-on. Rába, Ikarusz, Csepel, FÉG, stb, ezek mind termelő üzemek voltak az "állam" tulajdonában. Az "állam" pedig az önjelölt, szovjetek által kinevezett pártelit volt. Az igazgatóiknak egyetértési joguk volt, döntési soha. Ha nem értettek egyet, jó esetben elzavarták őket, rosszban, az állam ellenségei lettek.
Jack Reynor
2023. augusztus 22. 14:12
Nagyon jó józan eszű válaszokat ad a Gulyás sokszor bugyuta és sugalmazó kérdéseire, miszerint meg kellett volna sértődnie, haragban kellene lennie Vikidállal és hasonlók.
Ugandai Bubu
2023. augusztus 22. 13:07
Magyarország jobbára politikai bulvárkereszténység van, amit showműsor keretében báboznak el. És egyébként a türk-kipcsak muszlimok a mi családunk, nem a mocskos hanyatló nyugat. Szerencsére azért a KDNP még tagja a buzuló EPP-nek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!