Márki-Zay Péter a Tranziton: A Fidesz meg fogja nyerni a jövő évi választásokat!

2023. augusztus 25. 14:26

Parázs vita a Tranziton, Gulyás Gergely szerint Márki-Zay alternatív univerzumban fogalmazza meg gondolatait.

2023. augusztus 25. 14:26

Vagy bukott keleti diktátorok jönnek Magyarországra, vagy Nyugatra indulunk el és a Szent István Programot indítjuk el, mondta a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke a Tranzit fesztivál első parázs vitáján arról, mi a célja a jövő évi európai parlamenti választások során, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kérdésre azt a választ adta, a Fidesz célja, hogy megnyerje a választást.

Márki-Zay Péter bejelentette: „jó híre van, a Fidesz meg is fogja nyerni az EP-választásokat”. 

Gulyás Gergely részletesebb válaszában kifejtette, még az Európai Unió bürokráciáján belül is az egyik legrosszabb állapotban lévő intézmény az Európai Parlament, úgy látja, kereszténydemokrata pártok javíthatják meg a hibát. A genderideológia teljes elutasítása, háború helyett béke és a migráció elutasítása a Fidesz politikájának három alappillére, mutatott rá a miniszter.

Márki-Zay Péter, aki a vita előtti bemutatása során sportszerűen nagy tapsot kapott a jobboldali publikumtól, azt ígéri, ha pártja bejut az Európai Parlamentbe, az Európai Néppárt tagjaként a keresztény-konzervatív értékeket fogják erősíteni. Csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez, hívta fel a figyelmet, hozzátéve, ott is fel kell számolni a korrupciót. Szavai szerint, amikor az EP egyik tagja találkozott a „katari emillel”, vád alá került, majd utalt arra, hogy augusztus 20-án Orbán Viktor folytatott tárgyalásokat Katar állam képviselőjével. 

Gulyás Gergely arra hívta fel a hódmezővásárhelyi polgármester figyelmét, 

egy éve még olyan pártok jelöltje volt, amelyek „tucatjával szavaztak meg” olyan javaslatokat, amelyek kerítések bontására hívtak fel és károsnak minősítették a nemzeti identitást. 

Márki-Zay válaszában volt szövetségeseknek nevezte a baloldali szivárványkoalíció tagjait, ám Gulyás figyelmeztette: leendő szövetségesei ugyanúgy kvótapártiak, az Európai Néppárt ugyanis a migrációs kvóták pártján áll. 

„A mi álláspontunk régóta világos és egyértelmű: békére van szükség Európában” – fogalmazott Gulyás, aki rámutatott arra is, Magyarország nagy erőket mozgósít annak érdekében, hogy az ukrajnai háború hatására kialakult humanitárius válságot enyhíteni lehessen. 

Márki-Zay arról beszélt, Orbán Viktor megszavazta az ukrajnai fegyverszállításokat és hazánkon keresztül fegyverek is eljutottak a szomszédos országba. Szerinte mindez rendben van, de a kárpátaljai magyarság érdekében javítani kell a kommunikáción, fel kell szólalni például a kórházak és atomerőművek támadása, gyermekek elhurcolása ellenében. 

„Magyarország szankciókat nem szavazott meg, volt olyan, amit nem vétóztunk meg”, válaszolta Gulyás. Márki-Zay szerint ez ugyanaz, a miniszter azonban hangsúlyozta: hazánk úgy tud energiafüggetlenségre törekedni, ami az energiaegyüttműködést nem lehetetleníti el Oroszországgal. 

A Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke azzal vádolta a kormányt, mindenen nyerészkednek, a Fidesz mindig jól, az ország mindig rosszul jár. Gulyás Gergely szerint vitapartnere alternatív valóságban fogalmazza meg gondolatait, majd hosszan vitatkoztak arról, hazánk mennyiért vásárolt keleti vakcinákat akkor, amikor még senki sem tudhatta, meddig tart a koronavírus-járvány. 

Vita a rezsiről, a kampánytámogatásokról

A vita második felében Márki-Zay Péter kijelentette: a kormány eltörölte a rezsicsökkentést, majd emlékeztetett: már a tavalyi kampányban arról beszélt, hogy ostoba módon vezették be a rezsicsökkentést, amely ezáltal fenntarthatatlan. Szociális alapon szükséges segítséget nyújtani, de a szegény emberek adójából nem szabad medencék fűtését biztosítani – nyomatékosította. Szerinte a guruló jüan és eurók fontosabbak a kormánynak, mint a magyar emberek érdeke.

Megígérte: kamuszervezetektől nem fogadnak majd el támogatást jövő évi kampányukhoz és kifejtette, büszke arra, hogy az ő szervezete nem is tett ilyet soha. A közönség ezen a ponton hangos nevetésével kis híján félbeszakította. 

Honnan tudnám, hogy belföldről vagy külföldről gyűjtötték?” – tette fel a kérdést egykori szövetségesei ügyeivel, a guruló dollárokkal kapcsolatban.

 

„Utoljára tavaly tavasszal kampányoltak közpénzből” – figyelmeztette Gulyás, hozzátéve: éppen a Fidesz-KDNP-kormány fogadott el olyan kampányfinanszírozási szabályozást, amely lehetővé tette, hogy erre sor kerüljön. 

A vita hevében a hódmezővásárhelyi polgármester többször a közönséget szidta, majd arról beszélt, ha Orbán Viktort a CIA meg akarná buktatni, már börtönben ülne. „Nehéz érdemi vitát folytatni”, mondta Gulyás, aki arról beszélt, a magyar választók elég bölcsek ahhoz, hogy eldöntsék, kik legyenek kormányon és kik ellenzékben. 

„Migránsbűnöző, aberrált párt” – jellemezte Márki-Zay a kormányzó erőket, majd párhuzamot vont a Kádár-rendszerrel. 

Ha még az ön szövetségesei is arról beszéltek, hogy őszinte pillanataikban nem gondolták, hogy valóban vezetni tudnák ezt az országot, az emberek miért gondolták volna, hogy jó döntés önökre szavazni?” 

– kérdezte Gulyás, majd bátorította a baloldalt: azért, mert Márki-Zaynak nem sikerült győznie, másnak még sikerülhet, ehhez persze szükség van arra, hogy vonzó jövőképet adjanak az embereknek és ne bírálják azt, amit a kormány egyébként jól csinál és ezt az emberek a saját bőrükön is érzik. Példaként említette, hogy a fogyasztók 80 százaléka ma is annyit fizet a gázért és a villanyért, mint korábban, az alternatív valóságot ezért nem fogadják el, mert nem az életükről szól. A választások előtt teljeskörűen megismerhető volt mindkét fél álláspontja, nyomatékosította Gulyás. 

Támadások össztüzében a gyermekvédelmi törvény

Nem látom, hogy az elmúlt másfél évben változás történt volna, mondta a gyermekek védelmével kapcsolatban Márki-Zay Péter, aki ismét a Kaleta-esetet hozta fel. Gulyás felhívta a figyelmet arra, hogy Kaleta Gábor 2002 és 2010 között is a diplomáciai kötelékben szolgált, majd megjegyezte, a bíróság ez ügyben hozott ítélete őt magát is felháborítja. 

A hódmezővásárhelyi polgármester szigorúbb törvényi kereteket szorgalmazott a pedofilok nyilvántartásával kapcsolatban. A vitapartnerek egyetértettek abban, hogy minden bűnözőnek börtönben a helye. 

Márki-Zay szerint nem szabad megmondani, ki milyen nemű legyen. Gulyás hozzátette: ez abnormális, ezt senki nem gondolhatja senki komolyan. 

Márki-Zay aberrált betegnek nevezte azt, aki szerint az apa férfi, az anya nő, majd általánosan aberráltnak nevezte azokat a parlamenti képviselőket, akik az erre vonatkozó jogszabálymódosítást támogatta az Országgyűlésben. 

A végtelenül parázs vita végén Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, Gulyás Gergely az egyik legtisztességesebb miniszter a kormányban, majd azt kérte, minden önkormányzat kapja meg a neki járó forrásokat. Gulyás Gergely közös kiindulási pontnak nevezte, hogy a baloldalnak mindent meg kell tennie azért, hogy hazánk megkapja a neki járó uniós forrásokat. 

Ne adjuk fel Magyarország keresztyén kultúráját, ami eddig jellemezte!” – kérte a tárcavezető.

 

Nyitóképünk illusztráció. Nyitókép: AFP / Kisbenedek Attila

 

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2023. augusztus 26. 08:51
Ez a Zay, csak zaj, egy hablaty szajkó, értelem nélkül, de beszél.
kovsa
2023. augusztus 26. 00:09
"https://www.youtube.com/watch?v=cwQcogOA1Zs" - 33:30-tól. Még egy gondolat a fenti videó részhez. Amit itt mond ez az ember, az maga a színtiszta szervilizmus."Ha a NATO úgy dönt .. küldünk katonát is." Ez a nem jó ember is pontosan tudja, hogy a NATO-ban is egyhangúsági kényszer van döntéseknél. Ha egy állam nem támogatja, nincs pozitív döntés. Ha Mo. úgy dönt, hogy nem küldünk embert, fegyvert, muníciót a NATO közgyűlésen, nem támogatja azt, akkor a NATO nem küld embert, fegyvert, muníciót. Pont! Ettől az egyes részes országok még küldhetnek, mint ahogy teszi is sok, de nem a NATO égisze alatt, hanem saját szakállára.
kovsa
2023. augusztus 25. 21:26
Nos, bevallom, nem bííííírtam végignézni. Fájt. Azt azonban még láttam, hogy mit beszélgettek a "gender"-ről. Mind a ketten azt mondták, hogy felnőttként, mindenki annak tartja magát, aminek akarja. Teve, fa, esetleg búgócsiga. Senkinek semmi köze hozzá. És szerintem is így van. Az államnak sincs. De! Az állam nem mondhatja meg senkinek, hogy minek képzelje magát, de az állam nem képzetekkel, sokszor tévképzetekkel dolgozik, hanem tényekkel. És nem csak az állam, hanem az orvostudomány, a sportbírók serege és még sorolhatnám. És a tény az, ha valaki kukival született, akkor ő férfivé cseperedett. Ha nunival, akkor nővé. És ezen senki nem tud változtatni. Levágathatja valaki később a kukiját, attól nem lesz nő! A lényeg, mindenki egy adott nemmel születik, ha születési rendellenességgel, akkor a kromoszómákat kell vizsgálni, és ez nem fordítható át, ellentétes neművé. Az államnak a biológiai nemet kell figyelembe vennie és egyébként meg mindenki azt gondol ami neki tetszik.
Hangillat
2023. augusztus 25. 20:40
"Csatlakozni kell az Európai Ügyészséghez," Katari Emil Bőröndös Éva ismerősét nem az Európai Ügyészség fogdmegozta. "majd arról beszélt, ha Orbán Viktort a CIA meg akarná buktatni, már börtönben ülne." Dollár-ária elmaradt. "Márki-Zay aberrált betegnek nevezte azt, aki szerint az apa férfi, az anya nő," Kutyából nem lesz szalonna; az elkutyult MZP ab(err)ált szalonfi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!