Gyakran a szívbajt hozzák az emberre az elszabadult, egzotikus állatok, márpedig mostanában mintha egyre több lenne belőlük

2023. augusztus 24. 16:09

A pókok, kígyók, skorpiók, kenguruk, aligátorteknősök valóban nagyon veszélyesek is lehetnek, más kérdés, hogy van, aki egy ártatlan egértől is nagyon megijed.

2023. augusztus 24. 16:09

Ausztráliában állítólag az jelenti a legnagyobb sokkot az oda érkező európaiaknak, hogy az utcákon, a természetben – de nem ritkán a zárt helyiségekben is – olyan egzotikus állatokkal szembesülnek, amelyektől jobb esetben csak megdöbbennek, rosszabb esetben halálra rémülnek. Kis hazánkban azonban már egy ártalmatlan póktól, egy fürge kis siklótól, netán egy aranyos egértől is képesek néhányan kifutni a világból, bár olykor hasonló esetek nálunk is előfordulnak, mint az ötödik kontinensen.

Ilyen volt a minap a zuglói Csaba esete, akire az ágyneműtartójából nézett meredt szemekkel egy kétméteres kígyó. 

Nem csoda, hogy majdnem szívinfarktust kapott, még szerencse, hogy a kihívott állatbefogónak ez hétköznapi eset volt, mert úgy kapta ki a bútorból a szörnyet, mint ahogy a boltban a tejet veszi le az alsó polcról. A kígyó gazdája nincs meg, annak a kengurué viszont ismert, amelyik megszökött a móri Doriniti Családi Farmról. Az Ausztráliában őshonos erszényes is elképedést válthatott ki azokból, akik látták, hiszen nem mindennapi, hogy kedvére ugrálgathat a szabadban. S bármennyire is aranyos egy ilyen állat, menekülés közben megvadulhat, erről egy kutya sokat tudna ugatni, de sajnos nem képes rá, mert a kenguru agyonrúgta. A szomorú sorsát azonban az erszényes sem kerülte el, őt egy még nála is nagyobb bika nyomta agyon, ám, hogy a drabális állattal mi lesz, azt nem tudjuk, de sejthetjük. 

Ezt is ajánljuk a témában

Egy epres dobozban talált skorpió látványa még az ilyen téren edzettebbeket is megviseli. Márpedig így járt Tünde, aki a Lidl áruházban vásárolta a gyümölcsöt. Állítólag friss volt és akciós a termék, és az üzlet gyaníthatóan nem bónusznak szánta a gusztustalan állatot a törzsvásárlójának. Holott Tünde akár megtisztelve is érezhette volna magát, hiszen Both Zoltán állatbefogó szerint kifejezetten egzotikus fajt, Heterometrust talált. 

A 7-es főút mentén, a Balatonnál egy műanyag rekesz mellett aligátorteknős napozott. Harapós teknősként (Chelydra serpentina) is ismert az állat, a nevét is onnan kapta, hogy késéles, csőrszerű állkapoccsal rendelkezik, amellyel erőfeszítés nélkül képes felaprítani zsákmányát. Emellett a fajt könnyen felismerhetjük a farkukon megjelenő szarukúpokról, illetve a fiatal felnőtt egyedek esetében kisebb tüskék láthatók a gerinc és bordapajzsok mentén. A lábán lévő erős karmok szintén a zsákmány felaprításában játszanak szerepet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Különösen veszélyes állatfaj, legálisan kizárólag állatkertekben tartható. S nem csupán az emberre veszélyesek. Miután hazánkban természetes ellenségük nincs, a természetbe kerülő egyedek komoly károkat tudnak okozni a természetes élővilágában.

Úgy tűnik, a szomszédunkban sem félnek kevésbé a különleges állatoktól, ugyanis 

nyolc tűzoltó és egy pókokkal foglalkozó szakértő is a helyszínre érkezett, 

amikor az ausztriai Krems an der Donau egyik Penny üzletében az egyik alkalmazott egy körülbelül tíz centis, fekete és vörös pöttyös pókot látott. A téma tudora végül nem tudta pontosan megállapítani az állat faját, mert mire kiért, eltűnt. A leírás alapján azonban valószínűleg brazíliai vándorpók vagy banánpók lehetett, ezek csípése pedig akár halálos is lehet. Egy ideig nem is nyitott ki a bolt.

 

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 24. 17:24
>>>SZÁNALMASAK VAGYTOK! EZ NEKTEK NEM HÍR: https://m.youtube.com<<< Nem hír, hanem egy passzív hiperhivatkozás.
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 24. 17:20
>>>Ez D-dúr és e-moll 2023. augusztus 24. 16:55 invazív fajokká válnak, amik hatalmas környezeti és anyagi károkat okoznak. Felfoghatatlan, hogy nincs egy jól átgondolt szigorú szabályozásunk az idegen állat- és növényfajok behozhatóságáról, tarthatóságáról stb.<<< Jogos. Ez a pressman is szabadhára van engedve, mint a helikoptert játszó fogyatékos gyerek a Zsolnay szaküzletben.
5m007h 0p3ra70r
2023. augusztus 24. 17:13
>>>Gyakran a szívbajt hozzák az emberre az elszabadult, egzotikus állatok, <<< Én sosem ijedtem meg a kovácsjanikától, meg a salétromostökitől és a gennyesmexkénytől sem. A többi meg nem egzotikus. 🤷🏿
jobbközépen
2023. augusztus 24. 17:06
A sziget is tele volt velük hó elején. :-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!