Geszti szerint digitális feudalizmus épült ki Magyarországon, és többet kell művelődni

2023. augusztus 18. 10:04

„Furcsa módon, másfajta módon, mint a Horthy-korszak dzsentrijei, de mindenki járulékleső lett” – mondta a médiaszakember a Szemlélek Társalgó című műsorában.

2023. augusztus 18. 10:04

„Évtizedeken keresztül ahhoz lett hozzászoktatva a magyar lakosság, mondjuk a II. világháború után, hogy van egy adott doboz, ezen belül kell gondolkodnod, nem léphetsz ki belőle, cserébe az állam biztosít neked egy csomó mindent a szocializmuson belül: kezdve az egészségügyi ellátástól, a nagyon olcsó színházjegyen át, az olcsó benzinig” – jelentette ki Geszti Péter a Szemlélek Társalgó című műsorában. A médiaszakember szerint ahhoz szoktunk hozzá, hogy majd az állam ad, majd valahogy megoldja. 

„Furcsa módon, másfajta módon, mint a Horthy-korszak dzsentrijei, de mindenki járulékleső lett – állítja – 

mindenki azt lesi, hogyan lehet valahonnan lecsípni a közös adóösszegekből valamit, amihez kiskapukat keresünk

Személyes hálózatokat, amiken keresztül hozzáférhetünk a közös vagyonhoz, és nem azon gondolkodunk, hogy a saját szorgalmunk, magunk fejlesztése révén eljussunk valahova, ami egy sikeres vállalkozást, projektet hoz létre, ami nem a közösségi pénzből keresi a megvalósulásának anyagi lehetőségeit.” Geszti úgy véli, ez nagyon súlyos a magyar gondolkodásban.

Azt is kijelentette, hogy többet kell művelődni, ez rossz hír azoknak, akik nem szeretnek olvasni. „Akkor menjenek színházba. Minden, ami az embert gondolkodásra készteti, az egy más állapotba helyez. Hogy nem azt ismételgetem, ami az összes kocsmában, strandbüfében hallható, hogy »ez is megtörtént velünk, mindig vaj lejjebb«”

Geszti szerint digitális feudalizmus van, „mindenünk megvan, ami más, nagyon fejlettnek mondott országnak is, de a gondolkodásunk szépen visszament a vármegye és a főispán irányba” – fogalmazott.

 

 

 

 

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. augusztus 19. 10:50
A jobboldali konzervatív gondolat szerves fejlődés eredménye. Jobboldali és konzervatív mindaz, amivel szemben a baloldal létrejött. Egy ellen-mozgalom szükségképpen foglya marad annak, ami ellen támad! A liberalizmus egy az ideológiák közül. Minden ideológia totális és kizárólagos világkép kialakítására törekszik. Nem ismer el más ideológiákat. Ellenséges és kirekesztő minden más nézettel szemben és azokat fel kívánja számolni. /A liberalizmus története a fentiek eklatáns példája./ A nyílt társadalom, mint társadalomfilozófiai elképzelés az 1960-as évek végére megbukott. Ma már a nyílt társadalom utópiája egy anakronizmus. Ha egy utópia megvalósul, az mindig totalitarizmushoz vezet. Tkp. baloldali kultúra nincs is! Baloldalon csak ideológiák vannak! A kultúra eredendően jobboldali és konzervatív! A provokáció az intolerancia és a szocializálatlanság megnyilvánulása.
tapir32
2023. augusztus 19. 10:49
Az értelmiség többsége a Fideszre szavaz! Azaz, ha csak az értelmiségieknek lenne szavazati joga, akkor is a Fidesz nyerne! Egyetérteni a hatalommal nem birkaság! Azért kerültek hatalomra, mert sokan egyetértettünk velük! Ilyen a demokrácia!
tapir32
2023. augusztus 19. 10:48
A konzervatív gondolat szerves fejlődés eredménye és megtartotta kapcsolatát a kultúrával és a kultusszal. A konzervatív gondolat jelenti a fejlődést, a kultúrát és a jövőt. Jobboldali és konzervatív mindaz, amivel szemben a baloldal létrejött. Egy ellen-mozgalom szükségképpen foglya marad annak, ami ellen támad! Tkp. baloldalon nem kultúra, hanem kultúra ellenesség van! A kultúra eredendően jobboldali és konzervatív! Baloldalon csak ideológiák vannak!
tapir32
2023. augusztus 19. 10:48
Egy kultúra addig marad életképes amíg, képes fenntartani a belső ellentmondásait. A kultúra a normák és érdekek közti ellentmondásokat szabályok által kordában tartott formában őrzi meg. Nem egy utópikus szintézis, hanem a szabályozott antinómia a kultúra normál állapota. Akik, a szabályokat akarják felrúgni azok, a kultúra rombolói, a szocializálatlanok. A homogenitásra törekvők a kultúra ellenségei! A globalista liberáldeviánsok! A szabályok közmegegyezések. Csak a totalitárius társadalom tudja megvalósítani az egységet, a szürke egyformaságot, ami a tökéletes társadalmat jellemezné. Ha egy utópia megvalósul, az mindig totalitarizmushoz vezet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!