Fénysorompókat telepítettek az Árpád hídra, ez lehet a céljuk

2023. augusztus 03. 12:08

Augusztus másodikától működik az új fénysorompó-rendszer.

2023. augusztus 03. 12:08
Árpád híd

Fénysorompókat telepítettek az Árpád hídra – írta meg a Vezess.hu. Az autós szaklap beszámolója szerint augusztus másodikától már üzemkész az új rendszer.

Az Árpád hídnál négy pillérre összesen nyolc kékfényű lámpát szereltek fel. Ezek a világítótestek a hídnál található rovarokat a víz felszínénél tartják, ezzel megakadályozzák azt a problémát, amit az elmúlt években tapasztaltunk, hogy a hidak közvilágítása vonzza a kérészeket, akik felrepülnek a hídra, majd petéiket az úttestre rakják a Duna helyett.

Augusztus elsején este volt az első próbavilágítás, és beállították a lámpák szögét úgy, hogy a fény ne zavarja a Dunán közlekedő hajósokat, de ugyanakkor segítse a kérészek tájékozódását is. A dunavirágok rajzásának pontos idejét az alapján állapítják meg, hogy mikor érkeznek Budapestre, és mikor jelentek meg a Duna felsőbb szakaszán. Általában a rajzás 10-14 napig tart minden este, feltéve ha nem esik az eső. A fénysorompót csak a rajzás idején működteti a Budapest Közút Zrt.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apoa
2023. augusztus 18. 01:24
Aztán átalakítják átlagsebesség ellenőrző berendezésre!
Akitlosz
2023. augusztus 03. 14:07
Kell is a fénysorompó, amennyi sok vonat jár az Árpád-hídon.
zakar zoltán béla
2023. augusztus 03. 13:45
Az örök életű DUNAVIRÁGOKNAK csak ennyit válaszolok: Dedós.
sagirdilsiz-2
2023. augusztus 03. 13:26
" Sikeres próba esetén az idei tapasztalatok birtokában a többi Duna-hídra is felkerülnek majd a speciális fénytestek” – mondta el Tüttő Kata főpolgármester-helyettes."------- ha valaki nem olvasná el a vezzesponthu cikkét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!