Bakondi György: Egyértelműen romlott a szerb-magyar határtérség biztonsági helyzete az elmúlt hetekben

2023. augusztus 05. 21:55

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint egyre több migráns próbál bejutni Magyarországra Szerbia és Románia felől.

2023. augusztus 05. 21:55
határkerítés, migráns, Magyarország

Az elmúlt hetekben egyértelműen romlott a szerb-magyar határtérség biztonsági helyzete – nyilatkozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombaton az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György arról beszélt, hogy a határ szerbiai oldalán napi rendszerességűek a fegyveres összetűzések, embercsempész bandák pisztolyokkal, géppisztolyokkal harcolnak egymással. Emiatt pedig a magyar határbiztonság is fokozott veszélynek van kitéve.

A politikus szerint nemcsak a magyar szuverenitás jelképe és a magyar belbiztonság egyik letéteményese a határ, hanem egyben schengeni határ is, amit szintén védenünk kell. Hozzátette, az egyezmény értelmében a külső határok őrizete a feltétele a belső határellenőrzés lebontásának, ezért az Európai Unió külső határain meg kell akadályozni minden jogellenes átlépést, és minden jogszabálysértő cselekmény elkövetését.

 

Míg a korábbi hetekben naponta 250-300 határsértőt fogtak el, addig ez a szám az elmúlt két hétben növekedésnek indult, és meghaladta a napi 400 főt, de vannak napok, amikor eléri akár a napi 500 főt is.

 

Az illegális migránsok nem ritkán 150 - 200 fős csoportokban kísérlik meg a behatolást a szerb-magyar határon, Románia felől pedig gépjárműveken megbújva próbálkoznak meg egyre intenzívebben a Magyarországra való bejutással – tette hozzá. 

Szerinte ennek köze lehet a Nigerben történt katonai puccshoz, ami miatt az afrikai térségben kialakulhat egy több országot érintő háborús konfliktus, az pedig milliókat késztethet arra, hogy elmeneküljenek a hazájukból. Nyilván először a biztonságot jelentő szomszédos országokba, aztán pedig a jólét reményében tovább indulhatnak az Európai Unióba is.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója végezetül ismét hangsúlyozta: Magyarország továbbra sem ért egyet az illegális migránsoknak az unió által szorgalmazott kötelező szétosztásával, elutasítja, hogy hazánkban úgynevezett „migráns gettót” hozzanak létre. 

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik