Átadták a Mátyás király-kilátót Putnokon

2023. augusztus 11. 22:37

Az építmény egyedülálló kilátást nyújt a Sajó-völgyre.

2023. augusztus 11. 22:37
A putnoki Mátyás király kilátó az átadás napján, 2023. augusztus 11-én.

Természeti kincseink megóvása nemzeti közügy – hangoztatta a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterelnöki irodát vezető államtitkára pénteken Putnokon, a Mátyás király-kilátó átadási ünnepségén.

Nagy János kiemelte: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) több mint 47 millió forintos pályázati forrásából megvalósult kilátó „olyan hely, ahol az ember Szent István szemével láthat”.

A Gömör kapujában, erről a magaslatról szétnézni nem csupán szép, de határtalan érzés

– fogalmazott az államtitkár a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei településen.

Az új építmény jelképe ennek a határtalanságnak és a magyarság határokon inneni és túli összetartozásának. Egyszersmind arra is figyelmeztet, hogy civilizációnk és kultúránk a természet hasznosításával kezdődött és kizárólag annak megvédésével maradhat fenn – mondta.

Tamás Barnabás (Fidesz-KDNP-Putnok Városért Egyesület), a város polgármestere hangsúlyozta:

egy régi álom teljesül a 18 méter magas, a Sajó-völgyre egyedülálló kilátást nyújtó építmény átadásával,

melynek fából készült elődjét még 1934-ben, cserkészek állították. Szavai szerint ha Putnokot a Gömör kapujának tekintik, akkor a helyi legendák nyomán Mátyás királyról elnevezett kilátót a Gömör tetején építették fel.

Fontos, hogy a térség egyéb turisztikai látnivalóival együtt – melyek fejlesztésére, illetve a szolgáltatások bővítésére az elmúlt években ugyancsak uniós forrásból összesen csaknem 200 millió forintot költöttek – az új kilátót is minél többen megismerjék.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/Komka Péter

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax-2
2023. augusztus 12. 12:38
"....A Gömör kapujában, erről a magaslatról szétnézni nem csupán szép, de határtalan érzés.." Köszönöm, hogy végre GÖMÖRRŐL IS SZÓ ESIK--HA MÁR TORNÁ-RÓL NEM IS--pozitív felhanggal. Nem csak "BAZZZZZZ"-megyét meg "BORSODOT" BASZOGASSA MINDEN NAGYOKOS FONTOSKODÓ FÉLMŰVELT LLIBERÁLBALFASZ....akiknek mellesleg fingjuk nincs arról, hogy milyen ez a táj.
Zsolakomarom
2023. augusztus 12. 11:21
oszre szethordjak a cikanyok
Welszibard
2023. augusztus 12. 11:04
Mondjuk ugyanennyi pénzből lehetett volna jobban Mátyás király nevéhez méltóbban meríteni a magyar népi építészeti hagyományból. Ez az erkély olyan mint egy pesti panellakás betonerkélye a 60-as évekből. Kós Károly, Medgyaszay István, Makovecz unbekannt?
Ugandai Bubu
2023. augusztus 12. 10:03
Hogyan következik Jobbospityu szemével látás egy kilátóból, mi ebben a logika?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!