A fóliázástól a székelyföldi színházbezáráson át az amerikai könyvtárcenzúráig

2023. augusztus 16. 14:36

Világszerte új kultúrharc zajlik.

2023. augusztus 16. 14:36
null
Parászka Boróka
Parászka Boróka
HVG

„Szinte valamennyi székelyföldi színház, táncegyüttes, múzeum elveszítheti jogi önállóságát, ha érvénybe lép a közszféra karcsúsítását célzó új kormányzati rendelet. A cél Romániában a költségmegtakarítás és a költségvetési hiány lefaragása, de a háttérben felsejlik az a globális kulturális háború, amelynek különböző fejezeteit az Egyesült Államoktól Magyarországig követhetjük.

Kár pénzt adni olyanoknak, fogalmazott Marcel Ciolacu román miniszterelnök a kormányrendelet ismertetésekor, akik munkavégzés ürügyével passziánszoznak hivatali idejükben. Kell-e ennél plasztikusabb kép ahhoz, hogy a leépítésre (kirúgásra) ítélt foglalkoztatottak (a színészektől a múzeológusokig) ingyenélők, feleslegesek?

A román kormányzati lépésre válaszként tiltakozási hullám indult: fekete ruhás demonstrálók jelentek meg a bezárásra-átszervezésre ítélt intézmények előtt, hatalmas óriásplakátok hirdetik, hogy a román kormány kultúraellenes.

Zajlik mindez azokban a hetekben, amikor Magyarországon dúl a fóliázási botrány, és épp hogy túl vagyunk a Libri felvásárlásán, kormányzati kontroll alá vonásán. Lezajlott már a magyar független színházi társulatok többlépcsős kivéreztetése (legutóbbi tiltakozás júniusban volt, a függetlenek összes NKA-hoz benyújtott pályázatának elutasítása idején), az egyetemek alapítványi átszervezésén, az MTA elleni támadásokon. Felsorolni is nehéz, hány fejezete volt a magyarországi kulturális leszámolásnak, hatalomátvételnek.

Hajlamos az ember azt gondolni, hogy ami Budapesten, vagy épp Pécsen zajlik, az kifejezetten az Orbán-rezsim sajátja, találmánya, bűne. Ma Romániában egy olyan kormány kísérletezik a kulturális szféra elleni, a magyarországihoz nagyon hasonló hangulatkeltéssel, amelyet az Orbán-rezsimmel szemben szoktak ellenpéldaként állítani.”

Nyitókép: MTI/Veres Nándor

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bikfic-0
2023. november 16. 18:54
Egyenlőségjelet tenni a buzipropagandát korlátozó itézkedés, és kulturális létesítmények bezárása között- hát erre csak pajászkabojóka képes.
Perczel Éva
2023. augusztus 17. 13:09
Drága Bohóka! Valahogy, valamiért nem említette a szavazócédula égetést, amit minden választáskor saját faluja határában megrendez, és levideóz. ....de mi azért emlékszünk!
zakar zoltán béla
2023. augusztus 16. 18:39
+ Karafiáth Orsika hol van?
zakar zoltán béla
2023. augusztus 16. 18:38
Kedves Mesélő! A Szent István Könyvkiadó néhány könyve is fóliázva vagyon. Ön részese a bulinak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!