Tuzson Bence Tusványoson: Széteshet az Európai Unió, ha diktálni próbál

2023. július 20. 16:17

A miniszter szerint ez a folyamat oda fog vezetni, hogy a tagállamok nem tartják be az uniós döntéseket.

2023. július 20. 16:17
null

Szétfeszíti az Európai Uniót, ha Brüsszel diktálni próbál a jogalkotás terén, mert ez a folyamat oda fog vezetni, hogy a tagállamok nem tartják be az uniós döntéseket – hangoztatta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, leendő igazságügyi miniszter csütörtökön a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) egy csütörtöki pódiumbeszélgetésén.

Rámutatott: az EU lopakodó jogalkotással, jogi fogalmak fellazításával, a meghatározhatatlan jogállamisági elveket számon kérve rá akarja erőltetni akaratát a nemzetállamokra, és európai jogot bírósági eszközökkel akarja érvényesíteni a nemzeti joggal szemben. Az uniós jog viszont csak akkor érvényesülhet, ha a tagállami alkotmánnyal nincs ellentétben, így ennek a káros tendenciának az alkotmánybíróság tud megálljt parancsolni – mutatott rá a miniszter.

Navracsics: Az egyetem nem a tudás elefántcsonttornya, be kell kapcsolódjon a térség életébe

Az egyetem ma már nem csupán elméleti kutatóközpont, nem a tudás elefántcsonttornya, hanem olyan intézmény, amelynek egyre inkább be kell kapcsolódnia az adott térség gazdasági, tudományos és kulturális életébe – mondta a területfejlesztési miniszter csütörtökön Tusnádfürdőn.

Navracsics Tibor Az egyetemek szerepe a területfejlesztésben című pódiumbeszélgetésen rámutatott: az általa vezetett tárca stratégiai partnerségeket köt az egyetemekkel a különböző térségek fejlesztésére.

Elmondta: az egyetemeknek az adott térségre vonatkozóan specifikus tudással kell rendelkezniük, így gyakorlati szempontból hasznosak tudnak lenni a befektetők számára, és a stratégiakészítésnek is segíteni tudnak.

(MTI)

Fotó: Ficsor Márton

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik