Rétvári Bence: 800 ezer forint lehet a magyar pedagógusok átlagbére 2025-re

2023. július 04. 18:26

„Erre a béremelésre akkor kerül sor, hogyha Brüsszel mondvacsinált okokkal nem tartja vissza a Magyarországnak jogszabályok szerint járó forrásokat” – szögezte le.

2023. július 04. 18:26
null

A magyar pedagógusok átlagbére 800 ezer forint környékén lehet 2025-re – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a kormány közösségi oldalán kedd délután, az új pedagóguséletpálya-törvény elfogadását követően megosztott videóban.
 

Rétvári Bence azt mondta, hogy a legfontosabb kérdés a pedagógusok béremelése. Közölte: a költségvetés idén és jövőre is 10-10 százalékos béremelést előlegez meg, de nem ez a kormány terve, hanem 75 százalékos fizetésemelés 2025-ig. „Erre a béremelésre akkor kerül sor, hogyha Brüsszel mondvacsinált okokkal 

 

nem tartja vissza a Magyarországnak jogszabályok szerint járó forrásokat”

 

 – hangoztatta az államtitkár. Hozzáfűzte: ekkor a legnagyobb pedagógus-béremelésre kerülhet sor, és 2025-re a magyar pedagógusok átlagbére 800 ezer forint környékén lehet. Azt mondta, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény elfogadásával a pedagógusok saját életpályát kaptak. Kiemelte: a jogszabály megteremti a nagyarányú fizetésemelésnek az alapjait, a szabadságok mértéke 46-ról 50 napra nő, a maximális heti tanóraterheltség pedig az eddigi 22-26-ról fix 24 órára változik.

Az államtitkár kitért arra: Éppen ezért az új pedagóguséletpálya-törvény számtalan adminisztratív terhet, önértékelést és minősítést eltöröl, így ezek helyett is a gyerekekkel lehet foglalkozni – jelentette ki Rétvári Bence.

Úgy folytatta: „Sokszor beszéltünk már arról, hogy minél több legyen a fiatal tanár, és minél kevesebb fiatal hagyja el a pedagóguspályát. Ezért fontos, hogy az új, teljesítményarányos bérezési rendszer nem az életkorból indul ki alapvetően, hanem a teljesítményből”.

Ez a fajta új bérrendszer a legnagyobb emelkedést a fiataloknak, a pályakezdőknek, a pár éve a pályán lévőknek tudja hozni – mondta az államtitkár. Úgy vélekedett, hogy nekik még vonzóbb lehet a pedagóguspálya, így még több fiatal folytathatja pedagógusi hivatását az egyetem elvégzése után. Az új bérrendszer a gyerekekből indul ki – fogalmazott Rétvári Bence. Hozzátette: aki a gyerekekre több időt, több energiát fordít, aki a gyerekekkel többet foglalkozik, az jobban is keres. A gyerekek és az ország érdeke is az, hogy azokat a tanárokat, akik intenzívebben foglalkoznak a gyerekekkel, anyagilag is elismerjék; az új pedagóguséletpálya-törvény ezt vezeti be az új teljesítménybérezési rendszerrel – hangoztatta az államtitkár. Az Országgyűlés kedden 134 igen, 60 nem szavazattal hagyta jóvá a jogszabályt a kormány kezdeményezésére. A törvény alapján a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyból 2024. január 1-jével átkerülnek a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba, változik az óraszámuk és létrejön a teljesítményalapú bérezési rendszerük.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fideszaking
2023. július 12. 04:05
Nem kell pedagógus! Én sosem tanultam igazán, mégis ember lett belöllem, aki logikussan, és hejesen tud gondolkodzni. A pedogógusokra semmi szükség nem van. Aki akar, mint én, az magátol is tud tanulni. Sőt még lyobban is, mind az iskolába. Irtsuk ki ezeket a rendszeren éllösködő parázittákat! Legyen béke!
bagira002
2023. július 10. 15:27
Mandínert polgárpukkasztó mintára alakították . Sok kattintásba bele unsz inkább nem írsz , így a jó értelmes gondolatok nem olvashatók , megmaradnak az dks ocsmány beírások többsége. ... Így kell tudni egy jobboldali lapot a vörös horda oldalára átjátszani.
bagira002
2023. július 10. 15:04
Az a tanár nem lehet értelmiségi aki Brüsszelig képes szaladni ,hogy a saját fizetését ne emeljék , ezt csak nagy marha gurulódollárokért teszi meg . Saját maga ellensége , de ki mennyit ígérhetett megérte utazni .
lionheart-7
2023. július 05. 12:25
2025-ben 800e forint. Az ilyenek a legjobb ígéretek, mert ingyen vannak. Ki a fene hisze már el ezt a bullshitet? Ezzel csak be akarják fogni a pofánkat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!