Nehezményezi a román külügy, hogy „visszafogottságra intő” felhívásukat Orbán Viktor nyilvánosság elé tárta

2023. július 25. 06:37

A kormányfő a beszédébe szőtte, mit kértek tőle, ez nem tetszett a románoknak.

2023. július 25. 06:37
NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor

Nehezményezi a román külügyminisztérium, hogy Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján mondott beszédében nyilvánosság elé tárta azt a „visszafogottságra intő” felhívást, amelyet a tárca a magyar miniszterelnök látogatását megelőzően diplomáciai csatornákon keresztül juttatott el hozzá – derült ki a tárca hétfő esti közleményéből.

Az MTI-hez is eljuttatott „pontosítás” szerint 

hétfőre bekérették az ügyben Magyarország bukaresti nagykövetét, 

és arra emlékeztették, hogy a román fél következetesen azt kérte a Romániába magánlátogatásra érkező magyar tisztségviselőktől: tanúsítsanak visszafogottságot nyilvános kijelentéseikben, beleértve a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor idei rendezvényeit is.

Ezt is ajánljuk a témában

A minisztérium meglepetését fejezte ki, hogy Magyarország miniszterelnöke beszédében a nyilvánosság előtt részletezte a tárca felhívását, amelyet szóbeli diplomáciai csatornákon juttattak el hozzá. „Az ebből az alkalomból tett, 

nem helyénvaló nyilvános kijelentések nincsenek összhangban a román fél által következetesen szorgalmazott célkitűzéssel, hogy a felek az építő jellegű, pragmatikus, jószomszédi viszonyt, a két állam együttműködését ösztönözzék”

 – zárul a román külügyminisztérium közleménye.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. július 26. 07:51
az a helyzet, hogy ez a demars ez csapda. Ha a román fél tartott attól, hogy Orbán mit fog mondani, akkor megbeszélhették volna, az elnöki találkozón. De ott nyílván nem mert/akart a román elnök ilyen korlátozó szerepben égni, ezért mellékúton üzent. (egyenes ember) Ha Orbán betartotta volna az "utasításokat", akkor merő véletlenségből a 444...Telex...24.hu pár nap múlva megtudta volna, hogy a gyáva Orbán demarsot kapott, és ijedtében kussolt, és lám lám, milyen beszari a vezér, röhögtek volna a gyurcsányok, hadházyk, szabótímeák, jámborok, jusztok... Ezt egyébként már eljátszották a fenti árnyékmagyarok, amikor USA nagykövetek Kuonakolis, vagy éppen talán Gudfrend elvtárs próbálkozott ilyesmivel. Napokig heherésztek azon, hogy jól befűtöttek Orbánnak... Így azonban Orbán időben felvágta fekélyt..
Temeráf
2023. július 25. 14:02
Feszeng a szőrös talpú jeti román!
nempolitizalok-0
2023. július 25. 12:15
A szólásszabadságot sértő figyelmeztetésüket tárta Orbán nagyon helyesen a nyilvánosság elé. Ez jó, "visszafogottságra intő". Konkrétan meghatározták a románok, miről ne beszéljen Orbán. Ez annyira-de, annyira európai. Európai értékek, megmondom miről beszélhetsz. Nem is volt európailibsi tiltakozás, hiszen libsiknél ez bevett gyakorlat.
eljolesz
2023. július 25. 11:25
Vagyis a román külügy a nyilvánosság előtt nem akarta vállalni, amit valójában tesz? Ez az átláthatóság teljesen eurokonform!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!