Módosul a „Nők 40” kedvezményes nyugellátásáról szóló jogszabály – nem lesz több kiskapu transzneműeknek

2023. július 13. 12:05

Ha elfogadják, kizárólag azokat illeti majd meg a „Nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság, akik 40 évig nőként dolgoztak.

2023. július 13. 12:05
null

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosítását kezdeményezi Semjén Zsolt (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz). Az Országgyűlés honlapján csütörtökön közzétett törvényjavaslat szerint a módosítás egyértelművé teszi azt, ami „a jogalkotó eredeti szándéka és a józan ész alapján” eddig sem volt kétséges, hogy a „Nők 40” kedvezményes nyugdíjjogosultság azokat illeti meg, akik 40 évig nőként dolgoztak, illetve vették igénybe azokat a társadalombiztosítási jogosultságokat, amelyeket a magyar állam gyermekvállalás esetén a nőknek biztosít.

A javaslat indoklásában kiemelték: az Alaptörvény egyértelműen rögzíti, hogy 

Magyarország a születési nemet tartja számon. Ezért eleve nem lehetséges semmilyen a biológiai determinációval ellentétes változás figyelembevétele, 

de még a magyar szabályozástól idegen, a nemváltást szinte már tetszés szerint lehetővé tévő országokban is elképzelhetetlen, hogy egy, a nők társadalomban játszott kiemelkedő szerepét elismerő jogosultság visszaélésszerűen járhasson azoknak is, akik adott esetben férfiként 39 év munkaviszony után hirtelen nőnek érzik magukat. Kitértek arra is, hogy a módosítást a folyamatban lévő és a megismételt eljárásokban is alkalmazni kell.

Kiskapu

Az ügy előzménye Elvira, Háttér Társaság ügyfele, aki még 2020 előtt kérelmezte neme jogi elismerését. 2013 óta hivatalos iratai szerint is nő: női nem és női név szerepel születési anyakönyvi kivonatában, személyi igazolványában, TAJ-kártyáján is. 2021-ben kiderült: a nyugdíjfolyósító továbbra is férfiként tartja nyilván, így nem vonatkoznak rá a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíjazására vonatkozó szabályok. Elvira a Háttér Társaság segítségével bíróságon támadta meg a határozatot, a bíróság pedig kimondta, hogy transz nőknek is jár a „Nők 40” kedvezményes nyugdíj. 

(MTI)

Nyitóképen: Elvira. Forrás: YouTube-képernyőfotó.

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. augusztus 19. 14:47
Őrület, hogy ilyesmi egyáltalán előfordulhat.
Zolt
2023. július 13. 19:31
Ezt totál felesleges . A törvény szerint a gyes időszakot teszi szolgálati időnek beszámotandónak. Inkább az ilyen ostobák menjenek kapálni gazolni... aki nem tudja értelmezni a jelenlegi egyértelmű törvényt.
Ehetős Odó
2023. július 13. 15:26
Aegopolois…: Te hülye vagy, bazmeg. Az Erasmus nem a mi sarunk, hanem a tetves brüsszelita rablóbandáé. Az viszont, hogy nálunk ne élhessen vissza mindenféle transzköcsög a joggal, nagyon is fontos dolog, még ha ez a Háttér Társaságnak és a többi buzikeltetőnek nem is tetszik.
Aegopolis.
2023. július 13. 14:34
Egy nyomorult Elvira miatt pikk-pakk sikerült beterjeszteni a törvénymódosítást, bezzeg a rengeteg gyereket érintő Erasmus-t egy éve nem képesek rendbe tenni, és ezt ők irgalmatlanul be fogják szopni. Ebből is látszik, mi és ki a fontos ennek a rohadt rendszernek. Gulyás és Semjén urak baszódjanak meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!