Kőszeg Ferenc: A NER sem lesz örökké

2023. július 20. 18:09

Az SZDSZ egykori alapító tagja szerint ellenforradalmi rendszerben élünk.

2023. július 20. 18:09

Kőszeg Ferenccel készített interjút a 24.hu. Az SZDSZ és a Magyar Helsinki Bizottság egykori alapító tagja többek között a mai magyar állapotokról nyilatkozott.

Kőszeg alkotmányos ellenforradalomként nevezte meg az Orbán-rendszert.

„A kifejezést Antall József találta ki 1990-ben. Én azért vonatkoztattam a Fidesz hatalomgyakorlására, mert az tiszteletben tartja a látszólagos jogszabályi kereteket, tehát alkotmányosnak nevezhető” – fogalmazott Kőszeg Ferenc. Kőszeg azért tekinti a mostani rendszert ellenforradalminak, mert állítása szerint folyamatosan visszaveszik az 1990 és 2010 között létrejött alkotmányossági vívmányokat.

A magyar demokrácia állapota

Az interjú során azt is kifejtette Kőszeg Ferenc, hogy

2006 őszén erőszakosabban léptek fel a rendőrök, mint azóta bármikor.

Azonban ma Magyarországon nem tud érvényesülni az ellenzék, ennek ellenére Kőszeg Ferenc szerint „a váltógazdaság a demokratikus működés fontos alkatrésze. Ne csak a szabályok tegyék lehetővé, hanem ténylegesen valósuljon is meg, legyen meg a kormányváltás lehetősége” – fogalmazott.

Az ellenzék szerepe a rendszerváltásban

Az interjúban Kőszeg Ferenc a rendszerváltásról is beszélt. „A NER jelentős mértékben le tudja tagadni, meg tudja másítani a demokratikus ellenzék szerepét a rendszerváltásban.

De NER sem lesz örökké,

valahogy fel fogják fedezni, amit a demokratikus ellenzék képviselt, és talán lesz jelentősége a történelmi hagyományban” – fogalmazott.

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2023. augusztus 15. 13:45
de te addigra megdöglesz rühes
sober
2023. július 27. 06:27
kőszeg elvtárs már megtetszettek bukni! pethő cimborája ezt jól kezeli, ti. csendben van! ha sok ideje van alapítson egy, mondjuk oslói bizottságot! s még valami! miben áll az alkotmányjogok eróziója, kőszeg elvtárs?! nem értettek ti semmit, főleg a magyar néplelket! miért? mert globalista, libsi, kozmopoliták voltatok és vagytok!
nyugalom
2023. július 26. 20:37
Kőszeg se!
zakar zoltán béla
2023. július 20. 22:04
Senki sem. Te buddhistát játszó Nirvanicus Humanicus
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!