A kultúrpolitika Demeter Szilárd-korszaka a végéhez közeledik

2023. július 09. 10:01

És utána valami még vadabb, sötétebb jön.

2023. július 09. 10:01
Szabó Tibor Benjámin
Szabó Tibor Benjámin
444.hu

„De ezek a javak csak akkor jönnek létre, ha megmarad a kultúra autonómiája, vagyis az irányítatlansága és kiszámíthatatlansága, és szabadságának minden értelemben vett érintetlensége. A szellemtörténet akkor ad nekünk, ha hagyjuk működni a maga öntörvényű módján. Békés Márton sosem fogja megérteni, hogy a teoretikus konstrukcióival igába tört kultúra nem tud a gazdái számára valós javakat termelni, és épp teoretikusan lehetetlen, hogy ez megtörténjen. Nem marad más számára, mint az intézményesített represszió és erőszak egyre növekvő alkalmazása.

És a legfontosabb lehetőségünk az orbáni posztfasiszta uralommal szemben, az maga a világ. Hogy van. Hogy létezik valóság. Az autonómia állandó diszkurzív viszonyban áll a valósággal is. Bizalmatlan, kételkedő, de soha nem szakad el tőle teljesen. A posztfasiszta uralom, kiszámítottságából is eredően, nagyon hamar a valóság falaiba ütközik, és elkerülhetetlenül valóságellenes állításokba, ellentmondásokba, csak az ideológiájának megfelelő, de a ténylegesen létező jelenségeknek ellentmondó igazságillúziókba kergeti magát. A posztfasizmus legnagyobb gyengesége a róla leválaszthatatlan valósághazugság (amelyet a napi hírekben abszurditásokként azonosítunk: a posztfasizmus naponta állítja, hogy esőerdők vannak a Szaharában).

Sokféle úton elindítható a hegemóniával szembeni ellenállás, de az biztos, hogy minden út a diskurzusra épít. És minden út összefonódó, kisebb utakból áll össze: szirmokból virágok, virágokból csokrok, csokrokból koszorúk. És egészen bizonyos az, hogy a posztfasiszta uralommal kapcsolatos viszony morálisan nagyon szigorúan meghatározott: minden együttműködés érvénytelen társadalmilag és történelmileg. És tessék az utolsó mondatot megfelelő absztrakciós készségekkel értelmezni: Erdős Virág meg érvényes.”

***

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gasztronauta
2023. július 14. 20:38
Ki ez a seggfej?
altercat1
2023. július 10. 11:47
Bő lére eresztett sirám a bolsi-libsi domináló kultúra-hitbizomány fölötti elmúlás fölött. Az "Akinek tv kell csináljon magának!" bölcsességét követve: akinek libsi kultúra kell, ne kalapozzon Orbánnál, hanem menjen a bolsi-libsi pénzeszsákokhoz. A többi bugyborékolás pedig zsigeri, indulatvezérelt jajveszékelés, némi hazudozással fűszerezve.
Hangillat
2023. július 10. 00:25
Orbáni posztfasiszta kaszkád csorog a szabad, fékezhetetlen kultúra utolsó ám már poszt-félfasiszta szabadosára, Demeterre. (Gender mesekőnyv utáni elállás további támogatástól) DSz már nincs a szabad 'kulturzárványban'. A posztfasizmus (TGM) szabadság elvonó, szociális ellátást is, kizáró a kiválasztott rétegnek, egyénnek. Az orbáni államhatalom: a politika bukik kultúrhatalom nélkül, tehát preclusive az ellentábornak, kézből etetés hatástalanságakor. Orbáni gyengeség a 'valósághazugság' és az 'osztályharc' kiiktatása a 'normális vs nem normális választóvonal meghúzásával'(a posztfasizmus naponta állítja, hogy esőerdők vannak a Szaharában)' A genderről:"biopolitikailag specifikus korlátozás nem a szerzőre, a művészre irányul, hanem a tartalomra." D Bradley, a gyermek diszfória, pubertás blokkoló kiagyalója "Tévedtünk" Ez a téves vonal követi Sz. Homoerotika a fókuszban. Hiányolja a szintetikus, arcra tapadó ejaculatum, 'cum'-ot? Orbán posztfasisztája Békés. A szerző békétlen.
zsolti123
2023. július 09. 22:05
Egy ilyen elmebetegségeket terjesztő alak az ország első(második?) könyvterjesztőjének lehet a kereskedelmi vezetőjétől ilyen förmedvény jön: Demeter Szilárd visszaszorulása a kultúrpolitikában az utolsó olyan ember marginalizálódása, aki időnként még képes az uralkodó államelméleten kívüli gondolatok megfogalmazására, és aki, a maga torz, exhibicionistán székelykedő (bőcsködő) és riasztóan bárdolatlan módján, de mégiscsak univerzális, leláncolhatatlan létezőnek tekinti a művészetet. Ő egy vándorfilozófus, aki minden kérdésről valami nagyon határozott dolgot gondol, és amellett a végsőkig érvel, akár egy kocsmában, forró szívvel, indulatosan, időnként bunkón, de mindig erős, valódi meggyőződéssel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!