A főpolgármester a beszéd embere, nem pedig a tetteké

2023. június 01. 06:05

A városházán kézzel fogható a semmittevés. Interjú.

2023. június 01. 06:05
null
Wintermantel Zsolt
Wintermantel Zsolt

„Mi kell ahhoz, hogy Budapest újra egy jól működő város legyen, minden budapesti megtalálja a komfort­érzetét?

Egy közel kétmillió lakosú főváros működtetése nagyon összetett feladat. Vegyük példaként a Városliget és a Népliget esetét: az előbbit a kormány felújította, a Népliget viszont a főváros tulajdona. A Városliget felújítása ellen Karácsony Gergely folyamatosan tiltakozott, és azzal hergelte a budapestiek egy részét, hogy a fejlesztés bűnös dolog. Mostanra azonban a Városliget felélénkült, a zöldterületek nagyobbak és szebbek lettek, a gyerekek tudnak játszani, a fiatalok sportolni, a kultúra után érdeklődők és a turisták is megtalálják a számukra megfelelő kikapcsolódást. Ezzel szemben hiába kampányolt a Népliget felújításának ígéretével a főpolgármester, mostanra még csak egy ötletpályázatig jutott. Ez azt jelenti, hogy nincsenek kivitelezési tervek, sehol egy közbeszerzési kiírás, se pénz a felújításra. A Népliget közben az enyészeté, ahova senki se vágyik igazán. A két park helyzete jól mutatja, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a beszéd embere, nem pedig a tetteké.

Jövőre önkormányzati választásokat tartanak. Az elmondott kritikák fényében a 2024-ben hivatalba lépő főpolgármesterre milyen feladatok várnak?

Tarlós István idején rengeteg minden épült Budapesten. A korábbi főpolgármester „legnagyobb hibája” az volt, hogy nem rakott ki naponta három Face­book-posztot arról, hogy ma is elindult a metró, világítanak a kandeláberek, ma is lehet biciklizni a városban. Ő stabilan működtette a fővárost és kiszámíthatóan fejlesztette Budapestet. Karácsony Gergely ezzel szemben mindent fordítva csinál, csak beszél és napi háromszor posztol arról, hogy milyen gyönyörű is lehetne a főváros.

Karácsony Gergely nemrég posztolt látványterveket a Lánchíd környékének megújításáról. Nincs ezzel kissé megkésve a főpolgármester, vagy csak a közelgő kampánynak szólnak a látványos, impozáns képek?

Egy évvel az önkormányzati választások előtt szépen megrajzolt, látványos terveket bemutatni, de közben arról egy szót sem ejteni, hogy milyen fedezet van rá, finoman szólva megmosolyogtató. Ráadásul a Lánchíd pesti és budai oldalán lévő terek rekonstrukció­jának látványtervei már Tarlós István idejében elkészültek, Karácsony Gergelynek csak elő kellett vennie a fiókból. A főváros korábbi vezetése ugyanis eredetileg azt tervezte, hogy a Lánchíd felújításával egy időben a Széchenyi, illetve a Clark Ádám tér is új köntöst kap. Mindenki beláthatja, hogy ez így lett volna a legcélszerűbb. Akkor kell rendezni a környezetet, amikor a híd felújítása miatt amúgy is le van zárva a környék. Azt látjuk: Karácsony Gergely a közösségi médiában létrehozott egy általa elképzelt várost ahelyett, hogy a valódit működtetné. Az egész egy saját maga által teremtett buborék, amelynek gyakorlati megvalósításáért nem tesz semmit.

Évek óta azt hangoztatja a főpolgármester és helyettesei, hogy csődben van Budapest. Idén is kijelentette Karácsony Gergely, annyi különbséggel, hogy most egy giga hitelfelvételt is megszavaztak a BKK-nak. Tényleg elfogyott a pénz?

Karácsony Gergely a megválasztása után már fél évvel arról beszélt, hogy csődben van a főváros. Most három és fél évvel a választások után eljutottunk oda, hogy valóban elköltötték azt a 214 milliárdos tartalékot, amit a korábbi vezetés itt hagyott. Továbbá elköltötték az iparűzési és egyéb helyi adókból származó 200 milliárdos többletbevételt is. Ez azt jelenti, hogy több mint 400 milliárd forint ment el, ki tudja mire. A pénz mostanra valóban elfogyott és csődközeli helyzetbe került Budapest.”

Nyitókép: Kisbenedek Attila / AFP

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik