A soroksári polgármester cáfol: nincs napirenden a kínai vegyianyagüzem beruházás

2023. június 28. 11:40

„Ne öljék meg Soroksárt!” – nyilatkozta Bese Ferenc.

2023. június 28. 11:40
null

A Világgazdaság szerdai cikkében felidézi: Karácsony Gergely főpolgármester kedden 15 órakor benyújtott egy rendkívüli napirendi pontot, ami Budapest XXIII. kerületének, Soroksárnak az egyes területein lényegében blokkolná az ipari tevékenységet. A lap szerint ezt úgy érnék el, hogy ezekre vonatkozóan elindítanák a településrendezési eszközök módosítását, ami egy legalább hathónapos eljárás. 

Kínai vegyianyag-elosztóközpont épülne

Egyes értesülések szerint a szóban forgó soroksári területre kínai vegyianyag-elosztóközpont épül. Bár azt a főpolgármester is elismerte, hogy nincs érdemi információjuk arról, hogy a sajtóértesülés helytálló-e vagy sem, de az eljárást mindenképpen el kívánja indítani, egyfajta megelőző intézkedésként. Ennek kapcsán szólalt fel Bese Ferenc, Soroksár független polgármestere. Elmondta, hogy tájékozódott az ügyben, és saját információja szerint

nincs ilyen beruházás napirenden.

Az illetékes minisztériumtól írásban is tájékoztatást kért erről. Rámutatott, hogy újságcikkek alapján rendeletet alkotni meglehetősen véleményes, hiszen másnap egy másik kerületről is megjelenhetnének hasonló állítások, akkor pedig szintén el kellene rendelni a településrendezési eszközök felülvizsgálatát. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy

amennyiben mégis készülne ilyen beruházás Soroksáron, azt nem fogja engedni megvalósulni.

Egyúttal megkérte a főpolgármestert, hogyha segíteni szeretnének ebben, akkor azt ne ilyen módon tegyék. „Minden jogosítványunk megvan ahhoz, hogy megvédjük Soroksárt egy ilyen esetleges projekttől. Változtatási tilalmat saját hatáskörünkben is el tudunk rendelni, ami már másnap hatályos” – mondta. 

Csakhogy azzal, hogy a városháza maga akar belenyúlni egy létező vagy nem létező ügybe, azt éri el, hogy Soroksár ezen a területen semmiféle ipari tevékenységet nem tud telepíteni. Pedig Bese Ferenc szerint ez az egyetlen fejlesztésre alkalmas terület a kerületben. „Ne öljék meg Soroksárt, vegyük le a napirendről ezt a kezdeményezést és térjünk vissza rá akkor, amikor biztosat tudunk a projektről” – kérte a közgyűléstől a soroksári polgármester. Az érvek és ellenérvekkel együtt is végül a közgyűlés egyhangúan, 28 igen szavazattal fogadta el az előterjesztést.

Nyitóképen: Bese Ferenc / MTI/Mónus Márton

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krisztoforo48
2023. június 28. 16:45
Előbb információt szerezzél és azután pofázz te majom!!!
Autoriter
2023. június 28. 15:28
Érdekes, hogy Trilak festékgyár Grassalkovich úti üzeme ezeket a nagyon zöld buzikat nem zavarja. Pedig ez nem a városon kívül van, hanem bent a városban. Feljebb a Vágohíd utcánál ahol a HÉV végállomás van, ott pedig több évtizedig galvanizáló üzem működött. Gondolom mondani se kell, hogy egyik helyen sem környezetbarát anyagokkal dolgoznak, dolgoztak. Ezek miatt nem halottam a "környezettudatos" ajvékolást. Itt a baj az, hogy a beruházás kínából jön és ez csípi a szemüket a "haladár" dollárellenzéknek. Nem beszélve arról, hogy semmi konkrétumot még nem lehet tudni, de az biztos hogy "mindmeghalunk"!!
DFK
2023. június 28. 14:55
Javaslom, a kormány csináljon olyan adókörnyezetet, hogy a munkaadók meneküljenek Budapestről és az agglomerációból. Akkor mindenki zöld és boldog lesz. Meg mondjuk nagyon sokan munkanélküliek.
linkeloe
2023. június 28. 13:40
Azért azt tudjuk, hogy ez az egész egy ellen médiahecc, hogy elfedjék a mikro-adományokat euróban!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!