Éljen vagy haljon? Ostffyasszonyfai gólyafióka miatt tört ki a vita

2023. június 05. 11:51

Kései születésű gólyafiókát mentenének meg madárvédők, de a nemzeti park nem kér a természet rendjébe való beavatkozásból.

2023. június 05. 11:51
null

Természetvédelmi vita tört ki a Vas vármegyei Ostffyasszonyfa egy gólyafészke körül. Egy ottani gólyapárnak négy fiókája született, ami nagy feladatot jelent a szülőknek. Ráadásul az egyik fióka bő egyhetes késéssel kelt ki a többiekhez képest, hátrányba került az élelmezésben, ezért már most satnya a testvéreihez képest.

Az Időkép most is élőben közvetítő webkamerájával mindenki betekinthet a fészek életébe, ezért híre is ment a helyzetnek.

A Birdmania Madárpark és Természetvédelmi Központ emberei úgy döntöttek, kimentik a fészekből a legkisebb gólyafiókát. Ilyet azonban csak az illetékes szervezet, ez esetben az Őrségi Nemzeti Park engedélyével tehetnének, ez azonban nem történt meg.

Mint kiderült, a nemzeti park nem akarja kimenteni a fiókát, mert az az álláspontjuk, hogy a természet rendje és dolga a fióka sorsa. A nemzeti park ahhoz sem járult hozzá, hogy más szervezet mentse meg a madarat.

A madárvédők vitatják ezt, szerintük „sem etikailag, sem jogilag” nem ilyen egyszerű a helyzet. Ugyanakkor szerintük Harsányi Krisztián tájegységi igazgató azt üzente nekik, hogy ez a végleges álláspont, amit a nevével vállal, s amiben őt a Őrségi Nemzeti Park igazgatója is támogatja.

A Birdmania Facebook-posztja alatt máris parázs vita zajlik arról, meg kell-e menteni a gólyafiókát, vagy pedig hagyni kell-e a természet rendjének érvényesülését.

Mondja el véleményét!

 

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik