Ellenzéki purparlék újratöltve: a Jobbik kiszállt, az MSZP próbálkozik, a Momentumnak nagy az étvágya, de Gyurcsány a legerősebb

2023. június 11. 15:00

A DK Karácsonyt sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja, eközben az MSZP kétségbeesetten erőlteti az ellenzék összefogását, hogy úgy tűnjön, még ők is tényezők a balliberális térfélen.

2023. június 11. 15:00
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Érdekes mozgások történnek ezekben a napokban, hetekben az ellenzéki oldalon, ahogy készülnek az egy év múlva esedékes választásokra. Minden párt úgy csinál, mintha már beindult volna a kampány, többen aláírásokat kezdtek gyűjteni: a Demokratikus Koalíció „kreatív adatelemzéssel” az áremelések, az „orbáni infláció” ellen, a Jobbik a magasabb, európai bérekért, a Momentum az oktatás helyzetének javításáért, Pankotai Lilivel karöltve, az MSZP – ők tették a legalacsonyabbra a mércét – meg a Horn Gyula sétányért.

Kunhalmi azonnal az összefogás szükségességéről beszél

Az MSZP emellett azonban próbál épkézláb ötletekkel is előállni, az elmúlt időszakban úgy akar előnyt kovácsolni a maga számára, hogy különböző időközönként, már hónapok óta mutatja be a polgármesterjelöltjeit. A legutóbb egy hete lebbentették fel a fátylat újabb öt vidéki politikusról, így összesen már 27-nél tartanak.

A szocialisták mindezzel szeretnének előremenekülni, hogy a társaikat kész helyzet elé állítsák, ezért most már szórványosan a többi párt is előrukkol egy-egy politikussal.

A szocialisták szorgalmazzák a legharsányabban az összefogást. Ha Kunhalmi Ágnes társelnök meglát egy mikrofont, azonnal elmondja: elengedhetetlen az, hogy egy ellenzéki politikus szálljon szembe a kormánypártival, teljesen mindegy, hogy ezt pártlogókkal, civil ernyőszervezetként vagy vegyes felállásban teszik (úgy tűnik fel, azt azonban elfelejti, hogy ez volt a felállás a tavalyi parlamenti választáson is, és tudjuk, mi lett a vége).

Persze egyáltalán nem véletlen az MSZP aktivitása, hiszen a közvélemény-kutatási adatok szerint meglehetősen csehül állnak, a legtöbb intézet a parlamenti küszöb körül méri őket – ahogy a Publicus is május közepén, náluk a pártválasztók körében öt százalékon állnak –, valamit tehát produkálniuk kell. Most már ugyanis látszik, a pártvezetésben az echte baloldaliként megjelenő

Komjáthi Imre társelnökkel közösen azért annyira nem tudták megváltani a világot.

Eközben a háttérben gőzerővel folynak az alkudozások a jelöltekről. Eddig annyit lehet tudni erről – most képesek nagyon diszkrétek maradni, így nem sok minden szivárgott ki –, hogy eddig hivatalosan kétszer ültek le egymással, az elsőn azonban nem vett részt a DK, valamint az LMP. A gyurcsányisták állítólag azért nem, mert nem kaptak meghívót, ami ugyan elég vicces magyarázkodás, még jó, hogy azt nem tették hozzá, hogy mindez a postabezárások miatt történhetett.

Gyöngyösi Márton helyett egy levél érkezett a tárgyalásra

A minap pedig megtartották a második fordulót. Ezen a két korábbi hiányzó már ott volt – úgy látszik, sikerült a szocialistáknak időben és pontosan megcímezni a borítékot –, ám csupán Kunhalmi elszólása után derült ki, hogy a Jobbik–Konzervatívok lényegében kiszállt a buliból, mindössze egy levelet küldtek Gyöngyösi Márton elnök helyett.

Ezért a Mandiner a párt sajtóosztályához fordult. Megkérdeztük, mindez megfelel-e a valóságnak, s ha igen, miért nem vettek részt az egyeztetésen, netán változott-e az álláspontjuk a balliberális pártokkal történő összefogással kapcsolatban, s ez hogyan érinti az önkormányzati választáson történő indulásukat? Kaptunk választ egy részletes és kimerítő indoklással. Íme:

„Az ellenzéki összefogást képviselő Jakab Péter távozása után, Gyöngyösi Márton elnökké választásával

új korszak kezdődött pártunk életében.

A Jobbik-Konzervatívok számára a 2022-es választás eredménye a napnál is világosabbá tette, hogy az ellenzéki együttműködés kudarcos, abból nem kérnek a magyar emberek. A választók ítéletet mondtak egy Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett alternatíváról és világosan megüzenték, hogy a Fideszt Gyurcsány Ferenccel nem lehet leváltani. Mindeközben – az ellenzéki összefogás keretében – 2022-ben valós társadalmi támogatással nem rendelkező pártok kerültek be a magyar parlamentbe. Most pedig szintén ezek a pártok követelik, hogy az ellenzéknek össze kell fogni. Mi úgy gondoljuk, hogy ez nincs így, és a magyar választópolgárok a legutóbbi választáson éppen erről alkottak véleményt. Ezt pedig mi, a Jobbik-Konzervatívok politikai közössége tiszteletben tartjuk, ennek megfelelően kívánunk politizálni.

Gyurcsány nem fog nyugdíjba vonulni Gyöngyösiék kedvéért

A Jobbik-Konzervatívok egy olyan politikai közösség, amely egy normális Magyarország megteremtésén fáradozik. Azokat szeretnénk megszólítani, akik felismerik, hogy a magyar embereket a rendszerváltás óta mind a baloldali-liberális, mind az Orbán-kormányok csúnyán átverték. Abban az országban ugyanis valami nagyon nincs rendben, ahol Európa legjobban megadóztatott állampolgárai a legkevesebb fizetést vihetik haza a munkájukért hónapról hónapra. Olyan Magyarországot szeretnénk, amely nemcsak a szavak szintjén becsüli meg a fiataljait, a munkavállalóit, a vállalkozóit, hanem ahol a kormány minden szinten az állampolgárok életminőségének javításáért dolgozik. Sajnos, ezzel szemben mind Gyurcsány, mind Orbán azzal hakniztak a nagyvilágban, hogy a magyar munkaerő olcsó, kvázi kiszolgáltatták a befektetőknek a saját honfitársaikat.

Ez egy nemzetellenes történelmi bűn,

amely egy normális országban elegendő lett volna ahhoz, hogy  belebukjanak a politikájukba az említett politikusok. Mi, a Jobbik-Konzervatívok politikai közössége, hisszük, hogy a magyar választók – minden hangzatos és hazug propaganda ellenére – felismerik ezt, és ami késik, nem múlik. Nem attól lesz egy kormány nemzeti, hogy még a dohányboltokat is ezzel a jelzővel látja el, hanem attól, hogy ténylegesen a magyar nemzeti érdekeket képviseli. Mi úgy látjuk, hogy ezeket az érdekeket, a magyar emberek megélhetését és mindennapjait érintő érdekeit eddig mindkét kormányzati pozícióba került politikai erő elárulta” – írták.

Mindez nagyon ambiciózus és merész álláspont a Jobbiktól – arra ugyanis nulla esély van, hogy miattuk Gyurcsány nyugdíjba vonul –, figyelemmel arra, hogy most a legtöbb felmérés szerint nem érik el a parlamenti küszöböt. A már említett Publicus-kutatás szerint négy százalékon állnak, de talán éppen azért ütnek meg a korábbitól eltérő, s meglehetősen radikális hangot, hogy hátha ezzel ki tudnak kászálódni a politikai gödörből.

A DK sem kiköpni, sem lenyelni nem tudja Karácsonyt

A legtöbb figyelem persze a főpolgármester-választásra irányul, még mindig nem lehet tudni, ki vagy kik fognak indulni az ellenzék színeiben.

Karácsony Gergely újra megerősítette, ha törik, ha szakad, ő ringbe száll, és most még azt sem tette hozzá, hogy ez az álláspontja csak akkor változhat, ha elüti a villamos. A többi párt az utóbbi időben erősen kóstolgatta a főpolgármestert, leginkább persze a DK, amely tutyimutyisággal, szerencsétlenkedéssel vádolta meg, de Ungár Péternek is volt már néhány keresetlen szava hozzá.

Gyurcsányék emiatt is hatalmas dilemmában vannak, hiszen messze ők a legütőképesebbek a balliberális térfélen – egyedül olyan erőt képviselnek, mint a többiek együttvéve –, ezért az lenne a logikus, ha ők jelölnének Budapest élére valakit. Ugyanakkor pontosan tudják, akármilyen gyenge teljesítményt is nyújt Karácsony, egyetlen olyan politikusuk sincs, aki egy esetleges előválasztáson le tudná őt győzni. Információink szerint Szaniszló Sándor 18. kerületi polgármesternek lenne ilyen irányú ambíciója, de ő nem az a figura, aki mögött a kényes ízlésű fővárosi ellenzéki szavazók fel tudnának sorakozni. Az viszont hatalmas presztízsveszteség lenne a számukra, ha egy olyan, alig egy százalékos párt jelöltje mellé kellene felsorakozniuk, akit egyébként alig tartanak valamire. Persze azt sem kockáztathatják meg, hogy Karácsony mellett ők is hadba küldenének valakit, mert akkor gyaníthatóan a Fidesz ölébe hullana a győzelem.

A többi ellenzéki párt – úgy tűnik – beletörődött Karácsony indulásába, ők a kerületekben, a többi városban szeretnék megkérni annak az árát, hogy a jelenlegi főpolgármestert támogatják.

Információink szerint elsősorban a Momentumnak hatalmas az étvágya, a mostani támogatottságuktól jóval nagyobb szeletet szeretnének kihasítani az ellenzéki tortából. Így a nyári szünetet követően nagyon izgalmas politikai őszre kell számítanunk.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

 

 

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2023. június 12. 14:16
Figyelj te féreg? MEGÖLLEK!!!
EX_Terminator
2023. június 12. 09:40
Légypiszok. Ez őkelme, és semmi több.
Macskaszerelde
2023. június 11. 18:21
purparlé Mi az ördögöt jelent ez? Mijér nem lehet érthetően fogalmazni, mer' mink itten lent a tanulatlan, bunkó (vidéki) tömegek, fityeszesek nem nagyon tudjuk, miket jelent ez. Tudom, mit jelent, hogy disznó, ól, paraszt, kapa, krumpli, nájlonzacskó, iphone, facebook, kétharmad, de ez a liberális éttermiségi dolog magas nekem. :-) szerk: purparlé – tárgyalás, egyezkedés; társalgás; vita, szóváltás. Na, most már eszt is tudjuk! Áldassék a Dicsőséges Miniszterelnök Úr (és az Ori is!).
Robert69
2023. június 11. 17:47
Ilyen mikor az áruló, a tolvaj és a szélhámos összefog. Az áruló elegánsan lelép ( Jobbik ) a szélhámos meg hatlamasnak mutatja magát( Momentum ), miközben .a tolvaj mindent visz ( DK ).........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!