Most akkor mennyi idő alatt ér ki a mentő? Megkérdeztük Győrfi Pált, itt a válasza

2023. június 05. 16:37

Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője szerint hamis állítások jelentek meg a mentőkről a sajtóban.

2023. június 05. 16:37
null
Helmeczi Zoltán

Az Országos Mentőszolgálat Pintér Sándor belügyminiszternek készített jelentéséből az derül ki, hogy míg az azonnali ellátásra szorulókhoz országszerte átlagosan az esetek 78 százalékában értek ki 15 percen belül a mentők, addig az úgynevezett P2-be sorolt segélykérőknek már csak alig valamivel több mint a feléhez – erről írt a hétfői Népszava.

A Mandiner megkeresésére az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kommunikációs és pr vezetője erre úgy reagált:

a Népszavában hamis állításokat tartalmazó cikk jelent meg a mentőkről, amit több médium is átvett,

a cikkek hangzatos címekkel pedig azt a hamis látszatot keltik, hogy a mentők életveszély esetén csak az esetek egynegyedében érnek időben a helyszínre Magyarországon.

Mentők kiérkezési ideje

„A valóság ezzel szemben az, hogy a P1 sürgősségi szintű esetekben – ez jelenti a közvetlen életveszélyt – a mentésirányító azonnal riasztja a legközelebbi, bármilyen szintű mentőegységet, és folyamatos telefonkapcsolatban segíti a bejelentőt a mentő megérkezéséig” – közölte Győrfi Pál, erre példaként említve a gyermekgázolást, a karambolt, az újraélesztést, a szívinfarktus, a légúti elzáródást, az eszméletlen állapotot, az erős vérzést, a tűzesetet, robbanás sérültjét, valamint a megindult szülést.

A P1 esetekben a mentők jelenleg átlagosan 9,32 perc alatt érkeznek a helyszínre hazánkban

– tájékoztatott.

A P2 sürgősségi szintű eseteknél nincs közvetlen életveszély, így nem indokolt az azonnali mentőriasztás – folytatta –, erre példa lehet egy enyhébb rosszullét életveszélyre utaló tünetek nélkül, csonttörés gyanúja stabil általános állapottal, sebzés komoly vérzés nélkül, vagy órák-napok óta fennálló panaszok hirtelen állapotváltozás nélkül. Az ilyen esetekben a mentők átlagosan 20,6 perc alatt érkeznek helyszínre az ország területén – közölte Győrfi Pál.

Így alakul a mentőszolgálat dolgozói létszáma

Ugyancsak valótlannak nevezte a kommunikációs és pr vezető azt az állítást, mely szerint „egyre több orvos és mentőtiszt hiányzik, s ez azt eredményezi, hogy nem lehet a sürgős esetekhez elég rohamkocsit küldeni”. A valóság ezzel szemben az, hogy az orvos, mentőtiszt álláshelyek száma az Országos Mentőszolgálatnál 898, az orvos, mentőtiszt munkakörökben jelenleg foglalkoztatottak száma pedig 951, vagyis a betöltöttség 105,9 százalékos – tudatta.

A Gálvölgyi-ügy után kerültek reflektorfénybe a mentők

Az OMSZ azután került a hírek középpontjába, hogy Gálvölgyi János színművész rosszul lett, ám a mentésirányító az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.

A hibás mérlegelést elismerő mentőszolgálati közlemény szerint a nehézlégzés (még ha már egy napja fennáll is) olyan riasztó tünet, amely magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, és azt a hozzátartozó visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem lehetett kizárni.

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vikiva
2023. június 05. 20:54
Na neked aztán jó a véleményed a mentősökről barátom ! Isten neadja , hogy egyszer majd megtapasztald nehéz és profi munkájukat !
Burdisgarage
2023. június 05. 19:30
Ezt valami buzinak írtam.
Burdisgarage
2023. június 05. 19:29
Nem volt kérdés, küldjük a mentőt. K.b. 25 perc alatt értem haza bringával , több, mint 5 perc után jöttek a mentők, de inkább 10. Engem hívtak utoljára. A kórház 4-5 perc mentővel, szabályosan volt 7. Gondolom taxival lett volna 15-20, bácsikám meg kevesebb, mint 10 alatt bevitte volna, ha mondják. A mentősök azzal kezdték, hogy későn értek ki, kevesebb idő alatt kellett volna erre reagálni .(nagyroham, azt se tudtam mi az) A kórházban csak pirula volt, fel kellett oldani infúzióban, plussz idő. 7 nap nagy és kisroham folyamatos váltakozása meg némi mesterséges kóma és az alapbetegségek elvitték egy hét után. Nem az aktuális hatalmon lévő párt hibája, de a higiénia nulla volt és nyugdíjasként nem fogják leszopni a faszod egyik rendszerben sem. Az orvosok hozzáállása korrekt volt, de azon kívül semmi. Elfogadtam és nem ez volt a legtragikusabb haláleset a családban, két héttel korábban halt meg a barátnője. egy fideszes sarlatán siófoki sintér nyírta ki a választási hajrában. Ezzel együtt vallom, hogy soha többé kommunistát, de nekem te ne nyugtatgassál a kurva anyádat! Ezek a kérdések nem hangzottak el, de kezdő epilepsziásak voltunés ez már csak az áttét áttétje volt, ezzel együtt picit sem volt rendben. Ez a tetves mocskos győrfi meg egy igazi Süss zsidó, a leggusztustalanabb fajtából. Csak egy arc, mint a soross, de nagyot nem hibázik, aki gázkamrába küldi és ezt picit sem apám miatt mondom, nyilván arról nem tehet. Ettől függetlenül egy utolsó médiageci, semmi több. Előre is köszönöm a dislike-okat és minden okoskodó hozzászólást.
Burdisgarage
2023. június 05. 18:33
Ha epilepsziás rohamod van, amibe később belehalsz, akkor 40 perc k.b, ha azt mondod elesett és vérzika feje, akkor valamivel kevesebb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!