Kormányinfó: jön az árplafon az energiára

2023. június 19. 10:30

A megszokottól eltérően Kormányinfóval indult a hét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón ismertette a védelmi költségvetés részleteit, valamint beszámolt arról, milyen árplafonok várhatóak.

2023. június 19. 10:30
null

Mint arról Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Facebook-oldalán beszámolt vasárnap, Kormányinfóval indult a hét. A kormányszóvivő előzetesen nem árult el részleteket arról, milyen bejelentéseket készül tenni a kormány.

Gulyás Gergely elmondása szerint a kormányüléseken a legfontosabb téma továbbra is az orosz-ukrán háború, illetve az azokra adott uniós válaszok. Ismét hangsúlyozta azt a kormányzati álláspontot, hogy mielőbbi tűzszünetre lenne szükség. „Két atomnagyhatalom az urántartalmú lőszerek bevetését sem tartja túlzásnak, és Oroszország is erre készül,

veszélyes eszkaláció indult”

– fogalmazott.

Védelmi költségvetés

A gazdaságról szólva Gulyás azt mondta: a legfontosabb, hogy országnak 2024-re úgynevezett „védelmi költségvetése” legyen , az Országgyűlés elé benyújtott büdzsé ezt a célt szolgálja.

A háború miatt rendkívül megemelkedett energiaárak legyengítik a gazdaságot, komoly terhet jelentenek a vállalkozásoknak. A kormánynak minden eszközzel élnie kell, ami lendületet visz a gazdaságba, hogy meg tudja őrizni a munkahelyeket és a gazdasági növekedést, ami részben a költségvetési forrásokat is garantálja a jövő évre – magyarázta Gulyás. Hozzátette: a kormány által elfogadott gazdaságvédelmi akcióterv jelentős segítséget nyújt a vállalkozásoknak. Közölte azt is, hogy egyeztettek az iparkamarával, és a kormány úgy látta, az egyik legnagyobb probléma a vállalkozásoknak, az energiaár, ezen belül is az áramár.

Fotó: MTI/Soós Lajos
Fotó: MTI/Soós Lajos

A védelemre jövőre a GDP 2 százalékát költjük majd”

– tette hozzá. 

Árplafonok jönnek

A kormány gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el, ez jelentős segítséget jelent a vállalkozásoknak, akiknek az energiaár a legnagyobb problémája – mondja Gulyás. Mint mondta, tavaly, amikor magasan voltak az árak, a vállalkozások rögzített áras szerződést kötöttek, ez a vállalkozások 81 százalékát érinti. Így sokan 320 euró/megawatt áron veszik az áramot, ezért a kormány beavatkozik, azaz árplafon jön három területen is, a legmagasabb ár 200 euró/megawatt nettó lesz július elsejétől. 

Ez három szektorra lesz érvényes, azaz:

  • a feldolgozóiparra,
  • a raktározásra
  • és a szálláshelyekre

terjesztik ki ezt a lépést. Több mint 5000 vállalkozásnak segítenek így, és mindez 40 milliárd forintos költséggel jár.

SZÉP-kártya

Gulyás Gergely elmondta: „a SZÉP-kártyán lévő összegeket hideg ételre is fel lehet használni a következőkben”. A kormány azt is lehetővé teszi, hogy a munkáltatók a SZÉP-kártya keretét, amelynek maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék a kedvezményes szabályoknak megfelelően.

A gyógyszerforgalmazókra vonatkozik a gazdasági akció harmadik pontja, így július 1-től

a gyógyszergyártók a 40 százalékos extraprofit-adó felét le tudják írni,

ha beruházásokat hajtanak végre. Jövőre pedig tovább felezik ezt az adót, ha továbbra is beruháznak – mondta a miniszter. 

Bevándorlás

Gulyás Gergely a Kormányinfón kijelentette, hogy a kormány elutasítja Brüsszel legújabb, migránskvótával kapcsolatos ötletét. Úgy fogalmazott, hogy hatalmi visszaélésről és aligha csak harmincezer illegális bevándorlóról van szó. A tárcavezető megjegyezte, egyelőre még nincs döntés a kvótáról. 

Fotó: MTI/Soós Lajos
Fotó: MTI/Soós Lajos

Állítása szerint a baloldal és a zöld pártok azok, melyek további kedvezményekért harcolnak az ellenőrzés nélküli migrációért. Az Origo azt kérdezte, előfordulhat-e migránskvóta-ügyben, hogy nem kell egyhangú szavazás, mire Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy 

„van erre esély”.

A gáz árával kapcsolatos újságírói kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, a magyar emberek által fizetett gáz ár közelít az uniós átlaghoz. 

Jönnek az uniós pénzek?

Gulyás Gergely az uniós pénzek helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy a jog szerint járnak Magyarországnak az uniós pénzek. Szavai szerint azok a baloldali képviselők támadják ezt, akik havonta hatmillió forintot keresnek. 

– szögezte le a miniszter.

Az árstoppal kapcsolatban az egyik újságírói kérdés az volt, hogy vannak termékek, melyek nem elérhetőek a polcokon, mit lehet tenni. Erre Gulyás Gergely kijelentette, ha valaki ilyet tapasztal, akkor bejelentést kell tenni és a fogyasztóvédelem minden ilyen esetet kivizsgál. 

Az ellenzék nem ismeri a törvény szövegét

Gulyás Gergely a pedagógustörvénnyel kapcsolatban kapcsolatos kérdésre megjegyezte, hogy az ellenzék nem ismeri annak a szövegét, aki pedig igen, az egy példát kiragadva próbál általánosítani. A tárcavezető megjegyezte, kár ezzel bárkit is hosszan hergelni. 

Fotó: MTI/Soós Lajos
Fotó: MTI/Soós Lajos

Úgy fogalmazott, hogy a törvény béremelést tartalmaz, továbbá tíz hét szabadságot, valamint 24 óra tanítási kötelezettséget, ami a szakma régi kívánalma volt. 

Szóba került többek között az is, hogy Soros György a napokban átadta az alapítványok vezetését fiának. Gulyás Gergely elmondta, hogy nem tudni, hogy a migránskvóta újbóli erőltetése az örökös ötlete volt-e, de előfordulhat. 

Maradnak az árstoppok? 

Szentkirályi Alexandra a kötelező akciókkal kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy a kormány árversenyt szeretne profitverseny helyett. Szavai szerint ahogy az akciók, úgy az ellenőrzések is elindultak, eddig kétmilliárd forint felett van a kiszabott bírságok összege.

Hetente 75 boltot ellenőriznek.

Megjegyezte, hogy a jövő hónappal indul az online árfigyelés és megnyugtatta a vásárlókat, hogy jól fognak járni. Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy az árstoppok maradnak-e a következő hónapban is, azt mondta, hogy erről a következő kormányülésen döntenek majd. 

Szóba került többek között az is, hogy Orbán Viktor Kijevbe utazik-e; erre a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, hogy a kormány erre készen áll, az más kérdés, hogy van-e egy ilyen utazásnak értelme jelenleg.

Szentkirályi Alexandra lesz a kormánypártok főpolgármester-jelöltje?

Szóba került egy újságírói kérdés kapcsán, hogy Tarlós István volt főpolgármester egy minapi interjúban azt mondta, szerinte a jelenlegi kormányszóvivő lenne a legalkalmasabb jelölt. Erre Szentkirályi Alexandra azt válaszolta, hogy még nem született döntés arról, hogy ki lesz a párt főpolgármester-jelöltje, amint ez megvan, lesz bejelentés.

– mondta. 

Mi van a Magyarországra érkezett hadifoglyokkal?

A tárcavezető szerint a jogi helyzet alapján az érintett személyek nem minősülnek hadifogolynak, ugyanis Oroszországban szabadították ki őket, tehát jogi értelemben nem is voltak hadifoglyok. A szóban forgó személyeket egyházközi együttműködés keretében szállították Magyarországra.

– válaszolt a kérdést feltevő újságírónak Gulyás Gergely. 

Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón. Fotó: MTI/Soós Lajos
Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón. Fotó: MTI/Soós Lajos

Visszatérve a pedagógusokkal kapcsolatos témakörre a miniszter újságírói megkeresésre elmondta, a pedagógusok és a kormány között „iszonyatosan magas számú” egyeztetés történt, több tucat javaslatot fogadott el a kormány.

A szakszervezet olyanokkal fogott össze, akik a pedagógusok béremelése ellen dolgozik

A Mandiner kérdésére Gulyás Gergely elmondta, a jövő évi gazdasági teljesítménynek kell elégnek lennie a béremelkedésre a pedagógusoknál. Kifejtette, több alkalommal is tárgyaltak a PDSZ és a PSZ szakszervezetekkel, amiről mindent nyilvánosságra hoztak. 

– hangsúlyozta.

Az egyik kérdező említette, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Brüsszelhez fordul, hátha meg tudja akadályozni a pedagógus életpályatörvényt. Ezzel kapcsolatban a miniszter leszögezte, hogy a PDSZ politikai érdekképviseletet lát el, nincs köze a szakmai törekvésekhez. Gulyás Gergely szerint 

olyanokkal fogtak össze, akik a béremelésük ellen dolgoztak.

Gulyás Gergely leszögezte, hogy a tanároknak korrekt és világos feltételeket kínáltak, a tüntetéseken önjelölt szónokok és diákok vesznek részt. A miniszter kijelentette, a tanárok csendes többsége nem tiltakozik. 

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Utazo76
2023. június 19. 22:13
Ki az a feketehajú boszorkány az újságírók között? Csak a seprű hiányzik alóla !
nempolitizálok
2023. június 19. 15:41
Nem akartam hinni a szememnek, valami ballibsi pöcs a kormányinfón vallatta Gulyást, hogy került be 11 magyar. Hatezer néger lett volna, eszébe nem jutott volna kérdezősködni, sőt megdicsérte volna Gulyásékat milyen európaiak. Gulyás pedig türelmesen válaszolt, a helyett, hogy kikérte volna magának az ilyen kérdéseket.
tjunior
2023. június 19. 15:02
Egy dolgot magyarázzon már meg nekem valamelyik droid mert nem világos. Nagy Márton egyszer azt mondj, óóó nem kell nekünk eus pénz mert nekünk működő tőke kell, meg egyáltalán van élet az eus pénzek nülköl. Közben meg a ner másik minisztere azt szajkózza, hogy a magyar közalkalmazottak azért nem kapnak fizetésemelést mert az EU NEM AD RÁ PÉNZT! Három kérdésem lenne. 1. Most akkor nem kell az eus pénz vagy kell? 2. Valaki tényleg beveszi és főleg elfogadja, hogy a magyar közalkalmazottak bérét nem a magyar gazdaságnak kell kitermelnie hanem eus források szükségesek hozzá? 3. És ha ezt így elfogadta, mit mond el ez szerinte a magyar gazdaságról?
Megtalálta
2023. június 19. 15:00
Valami haszna is volt ennek a topiknak, újabb két friss trollreg (Mekazo/Dallasbird) letiltva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!