„Egységes magyar nemzetben gondolkodunk” – szögezte le Gulyás Gergely

2023. június 18. 08:01

Az MCC diplomaosztóján felszólaló miniszter szerint a kárpátaljai magyarokat sújtja az ukrajnai háború valamennyi szenvedése, miközben az ukrán állam lábbal tiporja a nemzetiségi jogokat.

2023. június 18. 08:01
null

Az elmúlt bő egy évtized pozitívuma, hogy

ma már senki nem vitatja annak helyességét, hogy egységes magyar nemzetben gondolkodunk

– jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Budapesten.

„Ez a magyar közéletben vitán felülálló tézis lett (…), éppen ezért sajátunknak kell éreznünk minden határon túli nemzetrész ügyét” – fogalmazott Gulyás Gergely a Mathias Corvinus Collegium (MCC) közéleti programjainak diplomaosztó ünnepségén, amelyen az erdélyi politikai iskola és a kárpátaljai vezetőképző frissen végzett hallgatói vették át diplomájukat.

A miniszter a magyarság szempontjából nehéznek nevezte a jelenlegi időszakot. „Akármelyik nemzetrészt nézzük, meg tudjuk nevezni azokat a legfőbb nehézségeket, amelyekkel a határon túlra szakadt magyarság szembenéz” – hangoztatta.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy

a kárpátaljai magyarokat sújtja az ukrajnai háború valamennyi borzalma, szenvedése.

Eközben „az általunk anyagilag, erkölcsileg, humanitárius akciókban is támogatott ukrán állam úgy gondolja, ezt a támogatást azzal kell meghálálni, hogy mindenféle európai emberi jogi normával összeegyeztethetetlen, a nemzetiségeket súlyosan sújtó és az alapvető kisebbségi jogokat lábbal tipró szabályokat hoznak és fogadnak el”.

Magyarország nem tartja az Európába vezető útnak, ha egy állam semmibe veszi a nemzetiségi jogokat – mondta a politikus, majd a magyar alaptörvényre utalva amellett érvelt, hogy valamely nemzetiséghez tartozni érték.

– jelentette ki, kiemelve azt is, hogy az anyaországra mindig minden magyar számíthat.

Romániában véget ért az a magyarság számára előnyös helyzet, amely a RMDSZ kormányzati szerepvállalásával járt, így az ottani magyar nemzetiség számára nehezebb időszak következik – folytatta Gulyás Gergely.

A legfontosabbnak azt nevezte, hogy Kárpátalján és Erdélyben is legyenek olyan fiatalok, akik fontosnak tartják saját közösségük sorsát a legkisebb közösségtől, a családtól a legnagyobbig, a nemzetig bezárólag.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntőjében ismertette, hogy az erdélyi politikai iskolán 19-en, a kárpátaljai vezetőképzőn 15-en végeztek idén. Széchenyi Istvánt is idézve megjegyezte, hogy jelenleg a közéleti pályára lépés hasonlóan sok áldozatot kíván, mint a reformkorban,

ugyanis erős ellenszélben kell kiállni a magyar érdekekért.

Székely István, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a többi között azt mondta: pártjuk legutóbbi kongresszusán azért nem módosították programjukat, mert meggyőződésük, hogy az a következő, fiatalabb generációk feladata lesz, akiknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy végiggondolják saját helyzetüket. „A közjó újragondolása nélkül nincs új politikai generáció” – hangsúlyozta.

Bogya Anna, a román miniszterelnök-helyettesi kabinet volt államtitkára gratulált a közéleti szerepre vállalkozó fiataloknak a bátorságukhoz, mivel jelenleg a romániai közéletben hatalmas méreteket ölt a politikusokkal szembeni bizalmatlanság. Az RMDSZ-es politikus utalt arra, hogy pártja „emelt fővel” távozott a román kormányból, céljuk ugyanakkor nem változott: jobbá tenni az ottani magyar közösség életét. Szavait a friss diplomásokhoz intézve kiemelte:

Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti képviselő egyebek mellett arról beszélt, hogy az MCC vezetőképzője meghatározó tényezővé vált a kárpátaljai fiatalok körében, a végzett hallgatók pedig a közösségben aktív és fontos szerepet vállalnak, így ők a garanciái a kárpátaljai magyarság megmaradásának.

(MTI)

 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakegycsicska
2023. június 19. 11:39
„Egységes magyar nemzetben gondolkodunk” – szögezte le Gulyás Gergely Akkor mi a bánatos f@szomér uszítjázok egymás ellen az embereket?
LancelotDuLac
2023. június 18. 17:39
nem mellesleg - A Gyurcsány-kormány minden tekintetben jobban állt, mint a mostani kormány . jóval kisebb korrupció, erősebb forint , sokkal demokratikusabb rendszer, érdemi parlamenti munka, kisebb államadósság, Legitim alkotmány, nagyobb nemzetközi bizalom , korrektebb nyugdíj elbírálás, svájci index alapján, normálisabb egészség és oktatás ügy, nem nyúlták le a manyupot sem ... normálisan érkeztek az uniós felzárkózási pénzek .... https://youtu.be/1Aoa-e2_guw
Tiszafa
2023. június 18. 13:08
Na ebből megint óbégatás lesz a balfaszoknál.
01234567890
2023. június 18. 12:25
Gergő! Ti csak az 52%-ot képvilesitek, még kísérletet sem tettetek a 48% képviseletére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!